duminică, 9 ianuarie 2011

Sheftalia (un fel de chiftele trase in prapore la gratar) - specialitate cipriota


Sheftalia este un fel de mancare cipriot. Este foarte gustos, apetisant si poate fi servit ca fel principal sau ca un aperitiv cald, insotit intotdeauna cu Souvlakia (Souvlaki sau souvlakia este un tip de mancare popular in lumea greaca constând din bucati mici de legume si carne la gratar-adica frigaruile noastre), cartofi prajiti si Horiatiki Salata (salata traneasca  sau cum o stie toata lumea salata greceasca).  Deasemenea, este servit in pitta alaturi de Souvlaki (Souvlaki în Cipru se face  cu carne  miel iar mai nou din cauza turistilor si din carne de porc ,vita sau pui.), ceapa tocata marunt , patrunjel tocat, rosii tocate si castraveti felii (puteti insoti si cu orice fel de muraturi asortate). 

Ingrediente:

1 kg de carne tocata (carne de vita,oaie si optional  de porc ),2 cepe fin tocate,1 lingurita de menta uscata ,sare si piper (dupa gust) ,1 / 4 ceasca cu pesmet , 1 ceasca de patrunjel tocat fin , 1  lingurita de scortisoara pudra, o lingurita coriandru pisat,putina nucsoara rasa, cateva boabe de enibahar pisate, 1 lamaie buna de zeama, 2-3 prapore de miel, . 

Mod de preparare:

Puneti toate ingredientele (nu praporele  si lamaia) intr-un castron mare, amestecati bine si  lasati sa stea timp de aproximativ o jumătate de o ora pentru ca amestecul de carne sa absoarba aroma tuturor ierburilor si condimentelor.Spalati bine in acest timp praporele si puneti-l  in apa calda pana cand este suficient de moale pentru a lucra cu el. Se intind piesele de prapore pe masa de lucru si se taie in aproximativ 4x4 centimetri. Asezam pe fiecare bucata o lingura de amestec carne tocata si  rulam asigurandu-ne ca tot amestecul este acoperit. Cand toate Sheftalia sunt făcute, le insiram pe un bat de frigarui pentru a putea fi mai usor manevrate pe gratar.  Prajiti pe foc mic de carbune prin rotirea Shaftalia la fiecare 2-3 minute pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana praporele cu care sunt invelite este frumos şi maroniu-auriu. Puneti Sheftalia intr-un castron metalic la caldura langa gratar, stoarceti 1 lamaie peste ele.  Dupa cum am spus alaturi de Sheftalia  este perfect un Souvlaki,ceapa tocata marunt , patrunjel tocat, rosii tocate, eventual varza alba taiata marunt si castraveti felii. Pentru cei carora le este dor de  Cipru se pot bucura la Sheftalia de un  vin rosu cipriot sau grecesc .


Kali Orexi! Pofta Buna ,mult noroc şi bucuraţi-va de un gratar in aer liber in aceste zile calduroase de iarna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere