miercuri, 8 octombrie 2025

Γαλατόπιτα με κρέμα λεμόνι- Galatópita me kréma lemóni -Plăcintă cu lapte și cremă de lămâie

Galatópita me kréma lemóni
Galatópita me kréma lemóni
Această plăcintă cu lapte și cremă de lămâie, este un desert pentru toate anotimpurile fiind răcoroasă, ușoară și cu o aromă bogată. Iar crema catifelată cu o notă de lămâie dă o aromă specială acesteia!!!

Ingrediente: 6 foi de aluat tip filo tradițional sau crustă ( Aluatul filo tradițional este mai gros, mai elastic și are un gust și o aromă mai bune, în timp ce crusta filo este foarte subțire și fragilă, ideală pentru creații crocante și siropoase, cum ar fi baclavaua. Alegerea depinde de rețetă: aluatul filo tradițional este mai potrivit pentru plăcintele pe care dorim să le aibă cu textură de „pâine”, în timp ce crusta este pentru plăcinte crocante, sărate și dulci.), 1/5 cană de unt topit, 1 cană de zahăr, 1 linguriță de scorțișoară pudră/ Pentru cremă: 1 litru de lapte de vacă sau amestec cu lapte de capră, 250 gr. zahăr, 6 linguri de amidon de porumb,  suc de la o jumătate de lămâie, coaja rasă de la o lămâie bio, 3 linguri de unt, 3 ouă.

Mod de preparare:

Rețeta este pentru o tavă rotundă de copt cu diametrul de 26 cm.

 

A. Preparați crema. Într-o cratiță, puneți laptele, zahărul, amidonul de porumb la foc mediu pentru a le încălzi. Amestecați constant cu un tel timp de 3-4 minute. Când crema începe să se îngroașe, luați-o de pe foc și adăugați ouăle (ușor bătute), untul, coaja și sucul de lămâie, amestecând energic cu un tel. Acoperiți cu folie alimentară și lăsați să se răcească. 

B. Pregătiți foile. Într-un bol, amestecați zahărul și scorțișoara. Ungeți tava de copt cu unt, întindeți foile una câte una astfel încât să iasă din tavă, ungeți și presărați zahăr cu scorțișoară pe fiecare foaie. Întindeți crema uniform pe toată suprafața și închideți foile întorcându-le spre interior și peste cremă.

C. Coaceți la 180 de grade,  timp de 45-50 de minute, în funcție de cuptor, sau până se rumenește!!!!

 

Serviți cald sau rece, e la fel de delicios!!!!

 

Spor la treabă și poftă bună! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere