Lucrurile cele mai simple sunt și cele mai gustoase, iar oricine iubește să gătească știe perfect cât de adevărat este. Pastele cu pesmet și hamsii sunt un fel de mâncare tipic din
sudul Italiei, în special din Calabria ( pasta cu a muddica atturrata ) dar și
din Sicilia ( pasta cu l'ancioi e à muddica ). In ambele regiuni sosul este practic
identic: usturoi, ulei, hamsii si pesmet. Singura diferență este în doza de
hamsii, care în Sicilia este în mod tradițional mult mai mare și deasemenea faptul ca sunt adesea preparate picante cu ardei iute, în timp ce în
Calabria se preferă doar piperul negru. Totuși pastele cu pesmet și hamsii sunt adesea îmbogățite și cu un
ingredient suplimentar. De regulă, doar unul dintre multele disponibile, care
sunt mai mult sau mai puțin aceleași atât pentru calabrezi, cât și pentru
sicilieni. Adică: pătrunjel, oregano, capere, măsline, fenicul sălbatic, ceapă
de primăvară, roșii cherry crude, stafide, semințe de pin și multe altele. Rețeta prezentată este cea tipică calabreză, făcută cu bucatini.Pasta ca Muddica alla Calabrese
Ingrediente pentru 2 persoane: 180 gr. bucatini ( sau dacă găsiți pastele calabreze Struncatura), 2 căței de usturoi, 4 fileuri de hamsii în ulei, pesmet, pătrunjel creț, piper negru, ulei de măsline extra virgin.
Mod de preparare: Se toarnă 6 linguri de ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul tăiat felii, fileurile de hamsii și se prăjesc încet 2-3 minute la foc mic. Fileurile se zdrobesc cu o furculiță până se topește carnea și de asemenea se zdrobește puțin și usturoiul pentru a răspândi mai bine aroma. Pesmetul se rumeneste la foc foarte mic într-o altă tigaie antiaderentă, fară ulei sau alte grasimi, dar amestecand continuu pentru a nu se arde.Fierbeți pastele al dente după care scurgeți-le și răsturnați-le în tigaie adăugând 3-4 linguri de apă de gătit pastele. Amestecați rapid, apoi adaugați pesmetul și condimentați, amestecând cu grijă timp de jumătate de minut la foc mare. Opriți focul și completați cu o lingură de pătrunjel tocat și un strop de piper proaspăt măcinat. Pastele voastre în stil calabrian cu pesmet sunt gata! Se mai pot asezona cu „muddica cunzata” ( se amestecă în bolul de mixare: pesmet cu 30 gr. de parmezan, 1 mână de pătrunjel spălat și uscat, 1 cățel de usturoi, sare marină neiodată si piper după gust)., pot fi pudrate cu brânză sau ornate cu puțin ardei iute uscat sau proaspăt. In mod normal pastele cu pesmet si hamsii se servesc fierbinti, dar vara sunt excelente și la temperatura camerei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere