joi, 20 iulie 2023

Σοφεγάδα- Sofegάda-Tocană din Creta

Sofegada este o tocană consistentă de legume originară din Creta.  Poate fi făcută cu orice tip de legume de sezon. De obicei, include dovlecei, ardei, cartofi, vinete, praz, roșii și diverse condimente și ierburi. Nu există o rețetă stabilită pentru sofegada și deși constă în principal din legume și este adesea savurată ca un fel de mâncare de post, unele versiuni pot include fructe de mare sau melci. Se spune că această tocană datează de la începutul secolului al XX-lea și era pregătită în mod tradițional în oale de lut. Optional se poate găti și la cuptor. Este savurată ca fel principal  fiind de obicei, însoțită de pâine prospătă, brânza feta sau myzithra  servită alături sau mărunțită deasupra vasului.

 

Ingrediente: 1 pahar cu ulei de măsline de gătit, 1-2 căței de usturoi tocați, 1 fir de praz tăiat rondele, 1 vânătă tăiată în cuburi, 2-3 cartofi tăiați în sferturi, 1 ceapă albă tocată mărunt, 2 dovlecei mici tăiați cuburi, 100 gr. fasole verde, 1-2 ardei tăiați in 4 fără semințe, 3 roșii coapte tocate, pastă de tomate 1 linguriță, puțin zahăr, sare marină neiodată și  piper după gust, o crenguță de cimbru, o legătură pătrunjel tocată mărunt.

 

Mod de preparare: Turnați uleiul într-o oală largă și puțin adâncă și înăbușiți ușor ceapa și usturoiul, adăugând și zahărul și pasta de tomate. Spălați legumele și tăiați-le conform celor menționate . Adăugați toate legumele. Gătiți 20 de minute, adăugând puțină apă și apoi adaugati crenguța de cimbru. Condimentați cu sare și piper. Lasați până când toate legumele sunt moi și nu mai rămâne lichid decât foarte puțin. La sfârșit adăugați pătrunjelul tocat. 

Spor la treabă și poftă bună!

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere