marți, 22 iunie 2021

Kagianas(kαγιανάς) sau Strapatsada (στραπατσάδα)-Ouă jumări în stil grecesc sau un altfel de omletă

Strapatsada (în limba greacă: στραπατσάδα) este un fel de mâncare popular în multe regiuni din Grecia, datorită disponibilității și costului redus al ingredientelor sale (roșii proaspete, ouă și ulei de măsline). Se prepară  „pe loc” și se servește la prânz sau ca o gustare ușoară; dar cu toate acestea, poate fi servită și rece. Preparatul este, de asemenea, cunoscut sub numele  koskosela (în Ciclade).
Cuvântul grecesc „kagianas” (καγιανάς, pr. Kah-ghia-NAS) provine din cuvântul turc kaygana care derivă din cuvântul persan خاگینه khâgine, care înseamnă omletă.

Pregătirea strapatsada este rapidă și ușoară: roșiile tocate sau piure sunt înăbușite, într-o tigaie cu ulei de măsline și condimentate cu piper până devin un sos gros. Ouăle bătute energic sunt apoi adăugate și amestecate cu o spatulă până la gătirea lor. Brânza feta poate fi adăugată opțional chiar înainte de a opri focul (de obicei nu este necesară adăugarea de sare dacă se folosește feta). Oregano, cimbru sau alte ierburi uscate pot fi folosite ca și  condimente.

Preparatul este deosebit de popular vara, când abundă roșiile proaspete. Numele provine de la cuvântul italian „strapazzare” care înseamnă să spargi un ou și să-l amesteci în timp ce gătești. Acest preparat este ideal pentru a însoți preparatele la grătar sau poate fi un micu dejun sau chiar masa principală servită cu niște salate grecești și multă pâine la toast.


Cum se face Kagianas/Strapatsada

Cel mai bine este să tăiați cubulețe roșiile, decât să le radeți sau să le zdrobiți într-un robot de bucătărie, astfel încât să aveți câteva bucăți de roșii în tigaie. După ce le curățați și le tăiați, puneți-le într-o strecurătoare cu puțină sare presărată deasupra, astfel încât să scoateți puțină apă scurtând astfel timpul de gătire. de pe roșile proaspete se scot usor pielițele dacă le facem mai întâi o tăietură în cruce superficiala la fund și apoi le punem în apă fierbinte pentru câteva minute. Pielea va fi astfel îndepărtată cu ușurință.

Ingrediente: 1/3 cană ulei de măsline,  8 roșii mijlocii coapte, curățate și tăiate cubulețe, 8 ouă bătute energic, sare marină neiodată după gust și doar dacă nu puneți și Feta, piper negru proaspăt măcinat, 1/2 linguriță oregano, 2 frunze de busuioc, tocate mărunt (opțional), 1/2 cană feta sfărâmată (opțional).

Mod de preparare: Marcați un X pe fundul roșiilor. Puneți-le în apă fierbinte (blanching) și lăsați-le timp de 2-3 minute. Puneți-le apoi în apă rece și apoi scoateți-le coaja. Tăiați-le apoi în bucăți mici și puneți-le într-o strecurătoare cu sare până când se scurge cea mai mare parte a apei. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă și adăugați roșiile. Adăugați piperul și amestecați până se evaporă toate sucurile și devine un sos dens. Se adaugă sare doar dacă nu veți pune Feta, busuioc și oregano. Adăugați acum ouăle în amestec și amestecați bine până când ouăle sunt gătite. În cele din urmă acă veți sfărâmați niște feta și amestecați. Se servește cu o salată grecească și pâine făcută la toast.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere