Începe să fie vremea smochinelor. Pe măsură ce vara se va apropia de sfârșit și toamna va începe să-și intre în drepturi, smochinele vor începe să se coacă. E o plăcere gustativă să mănânci smochine proaspete chiar din copac, dar sunt și multe modalități de a le folosi. Rețeta de astăzi arată una dintre modalități, alături de un iaurt de calitate sau de brânza preferată. Înainte de a continua cu rețeta, vreau să vă menționez cum și când se culeg smochinele. Pentru a afla dacă sunt coapte și bune de cules, doar strângeți-le ușor capătul mai gros și simțiți cât de moale este. Cu cât este mai moale, cu atât mai bine, ceea ce înseamnă că smochina proaspătă va fi coaptă și super dulce.
Ingrediente: 1/2 kg. de
smochine proaspete (orice culoare) tăiate pe jumătate, 100 ml. vin roșu ( sau un lichior , precum Chartreuse, Pernod, Grand Marnier
sau Cointreau), 1 lingură zahăr
brun, 2 linguri cu miere, 1/2 linguriță
extract de vanilie, coaja de la o
portocală bio, 1 crenguță de rozmarin proaspăt(fără tulpină, tocată), un baton de scorțișoară
Pentru servire: Feta la
cuptor, iaurt grecesc, brânză haloumi prăjită sau orice altă brânză grecească făcută la grătar, alte brânzturi preferate de dvs.
Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul. Spălați și curățați smochinele și tăiați-le pe jumătate. Adăugați smochinele tăiate într-un vas mic ceramic sau într-un alt vas termorezistent pentru cuptor și dați deoparte. Amestecați vinul roșu, zahărul brun, mierea, vanilia, coaja de portocală și rozmarinul și turnați-le peste smochine. Asigurați-vă că, smochinele sunt într-un singur strat și sunt acoperite de lichid. Adăugați și batonul de scorțișoară. Dați la cuptor timp de 20 de minute până se înmoaie și vinul roșu scade puțin, iar smochinele se rumenesc frumos pe deasupra. Pe măsură ce smochinele se gătesc, ele se înmoaie ușor iar sosul de miere și vin roșu se reduce ușor, dar rămâne suficient pentru turnat peste brânza coapte sau prăjită sau peste iaurtul grecesc. (pentru smochinele care sunt mai moi și mai suculente, acoperiți bine tava de copt cu hârtie de copt și folie și coaceți timp de 10-15 sau până când smochinele se înmoaie și sunt gătite. Perioadele vor varia în funcție de maturitatea fructelor și de soiul lor).Toate aromele se echilibrează între moliciunea fructelor gătite, dulceața mierii contrastând cu salinitatea acidulată a brânzei.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere