luni, 1 august 2022

Μποχτσαδέλια, τα πουγκάκια της Λήμνου-Bochtsadélia, ta pounkákia tis Límnou-Bochtsadelia, pungile mici din Lemnos

Pungile mici din Lemnos

Lemnos este o insulă  de o frumusețe naturală fără precedent, dar și care are o bogată tradiție culinară cu un gust autentic și tradițional.
Istoria acestei insule sa este indisolubil legată de producția de produse unice, cum ar fi vinul, brânzeturile excelente, mierea de cimbru de calitate unică, grâul și o minunata pâine făcută din semințe de grâu vechi. Aceasta este Mavragani  un tip de pâine care se prepară doar pe insula Lemnos. Este numită după o varietate de grâu locală numită mavragani (adică grâu negru) , care a fost cultivată pe insulă din cele mai vechi timpuri. Boabele acestui soi de grâu sunt procesate în făină care este folosită pentru prepararea pâinii și a altor specialități locale, cum ar fi flomaria , un tip de paste cu ou folosit în multe feluri de mâncare tradiționale.
Pâinea Mavragani


Pâinea Mavragani poate fi cumpărată de la orice brutărie sau piață locală de pe insulă și este considerată a fi foarte hrănitoare.
Feliile din această pâine sunt de obicei savurate la micul dejun, stropite cu miere de cimbru locală sau marmeladă, sau însoțite de brânză locală proaspătă sau la grătar (cum ar fi brânză
melichloro ), iaurt grecesc, mezeluri, unt și ouă. Dar să ajungem și la rețeta noastră. Bochtadelia ar înseamnă pungă mică. Cuvântul pare să-și aibă rădăcinile în cuvântul „bokhtsas” care este de origine turcă și înseamnă șal, mănunchi de haine. Într-un dicționar din Limnos găsim bochsa descrisă ca un batic gr
os de culoare albă pentru femei, pe care o purtau în păr pentru a se proteja de soare.

 

Ingrediente pentru aluat: 500 gr. făină de grâu, 1/2 linguriță sare marină neiodată, 1/2 cană ulei de măsline, 4 ouă; Pentru umplutură: 300 gr. brânză feta sau manouri proaspătă, mentă proaspătă sau mărar (sau puțin din ambele) tocate mărunt, piper negru proaspăt măcinat/ Ulei de măsline pentru prăjit/ Puțină făină pentru suprafața de lucru/Puțin zahăr pudră pentru pudrare.

Mod de preparare: făina se cerne într-un bol, se adaugă sarea, se face o gropiță în mijloc și se adaugă două ouă puțin bătute înainte și uleiul. Amestecați ingredientele, adăugând încet apă călduță, până cand aluatul vostru, devine  usor de modelat și  nu se lipește de mâini. Apoi, împărțiți-l în bile mici, pe care le puneți într-un castron și le  acoperiți cu un prosop de bumbac lăsând la rece timp de 20 de minute. Între timp, pregătiți umplutura. Intr-un bol striviți brânza cu o furculiță, adaugați celelalte două ouă bătute în prealabil, piperul, menta și amestecați până sunt bine combinate. Asezam bilele de aluat pe o suprafață tapetată cu făină și le întindem cu sucitorul în foi de grosime medie. Apoi taiem foile în pătrate mici de 8x8 cm., punem câte o lingură din umplutură in mijlocul fiecarei bucăți și închidem, unind cele 4 margini spre centru formand o pungă. Într-o tigaie adâncă se încinge suficient ulei de măsline în care se prajesc bochtadelia până se rumenesc uniform. Se scot apoi cu o spumătoare și se așează pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă.Se servesc calde sau reci, presarate cu zahăr pudră.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere