Patsavoura este termenul grecesc pentru cârpă, bucată de pânză pentru curățarea ustensilelor sau a mobilierului, sau prin extensie, orice cârpă murdară, veche sau inutilă. Aceastei plăcinte i s-a dat probabil acest nume, datorită modului în care foile sunt făcute evantai-acordeon, la asamblare. Dar chiar dacă nu-i face dreptate, acestei plăcinte delicioase și usor de făcut numele, gustul delicios al Patsavourópita vă va rămâne ca o amintire plăcută! Există multe variante de Patsavouropita, de la plăcinte sărate până la dulci.
Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă (400-450 gr.), 400 gr. feta sfărâmată cu mâna, 100 gr. de brânză graviera rasă, 100 gr. brânză Emmethal rasă,
2-3 ouă întregi, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, 1/2 linguriță nucșoară rasă, 300 gr.iaurt grecesc strecurat (2%-5%), 150 ml. ulei de măsline extravirgin, un picuț de mentă uscată (1 linguriță) sau proaspătă tăiată mărunt (4-5 lingurițe) după cum aveți
!!!!!! puteți alege o altă combinație de brânzeturi!!!!!!
Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 170 gr. C ( eventual dacă aveți setat pe ventilator). Sfărâmați brânza feta și adaugați-o într-un castron, adăugân apoi restul brânzeturilor, ouăle, nucșoara, iaurtul, menta, sarea și piperul. Amestecați bine cu o lingură. Dacă credeți că este necesar ( amestecul fiind prea legat) puteți adăuga acum niște lapte. Ungeți o tavă rotundă de 28 cm. cu ulei de măsline. Întindeți foile de aluat filo pe suprafața de lucru. Luați o foaie și așzați-o frumos în tavă cu marginile răsfrânte în afară și strpti-o cu ulei. Stropiți acum următoarea foaie cu ulei de măsline, încrețiți-o evantai și adăugați-o în tava de copt. Urmați același proces pentru încă 3-4 foi până când baza tăvii este acoperită. Întindeți acum întreaga umplutură peste foile puse în tavă. Repetați figura cu înca 3-4 foi pe care le puneți peste stratul de umplutură. La sfârșit stropiți pe deasupra cu uleiul rămas. Dați la cuptor și coaceți timp de 40-45 de minute ( asta în funcție de fiecare cuptor).
Poftă bună și spor la treabă să aveți!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere