luni, 7 aprilie 2014

Tagenites/Teganites/Tagenias- Clatite ca la Greci



Cronicarul Athenaeus povesteste in lucrarea sa Deipnosophistai (Banchetul Sofistilor sau Banchetul Inteleptilor) descrie cum era preparat acest desert: plakousul (ce continea drept ingrediente: faina, vin alb, lapte acru, sare) fiind prajit intr-o cantitate infima de ulei de masline. Cand se rumenea si pe o parte si pe cealalta se servea dimineata la micul dejun asezonata neaparat cu miere si seminte de susan, uneori si cu branza. Rude vechi ale painii, lipiei si chiar ale blatului de pizza, clatitele s-au raspandit peste tot in lume plecand din Grecia, de cele mai multe ori schimbandu-si ba compozitia, ba aspectul.

Dar ce mancau grecii antici ? Aceastăi ntrebare a fost pusa de secole si a adus numeroase raspunsuri . Au existat de asemenea incercari de recreere a unor retete antice grecești , iar Internetul este plin de astfel de investigatii . Dar revenind la clatitele grecesti numite tiganites ( gr. τηγανίτες , pronuntare ca " tee - GHA - Nee - tehs ") ,ele se considera a fi un aliment popular pentru mic dejun in Grecia, din cele mai vechi timpuri. Cea mai veche referinta disponibila este de la un poet comic atenian antic numit Cratinus care descrie aburii care ieseau de la clatitele calde in fiecare dimineata . Obiceiul era sa fie în general, servite cu miere seminte de susan , precum si cu fructe si nuci . Si astazi Tiganites sunt populare in intreaga Grecie . Ele sunt servite ca si in vechime cum au fost acum 2600 de ani la micul dejun (ἀκρατισμός akratismos) de obicei, cu miere si uneori cu scortisoara , fructe si nuci , sau cu branza proaspata Mizithra. Exista chiar si un festival pe insula Corfu ( Kerkyra ) unde se servesc tradițtonalele lor " tiganites tou Aghiou " sau " ClatiteSfântului ", la 12 decembrie , in onoarea patronului insulei care este Sfantul Spiridon . Dar iata reteta pe care o pregatesc eu.


Ingrediente:

400 gr. faina de buna calitate, 2 oua, 75 ml. vin alb de buna calitate, 200 ml. lapte acru (la nevoie se inlocuieste cu lapte normal si se toarna peste zeama de la o lamaie), 1/4 lingurita de sare marina neiodata, 60 ml. ulei de masline extravirgin, ulei de masline pentru prajit, putintica vanilie

Mod de preparare:

Puneti intr-un bol faina impreuna cu sarea si amestecati, dupa care faceti un locas in mijloc. Bateti energic ouale dupa care adaugati uleiul si continuati inca un pic. Adaugati treptat vinul si laptele si omogenizati bine. Rasturnati apoi treptat peste faina mestecand bine sa nu faceti cocoloase. Puteti completa cu lichid sau faina in functie de cum este compozitia care trebuie sa fie ca o smantana groasa. Adaugati un picut de baton de vanilie si dati la rece cel putin 1/2 ora. Apoi prajiti intr-o tigaie de clatite -τάγηνον (tagēnon) unsa cu un strop de ulei. Serviti cat sunt fierbinti unse cu miere peste care puneti seminte de susan pudrate cu un pic de scortisoara. Tot asa de bune sunt si cu branza Mizithra proaspata. 

Kali Orexi!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere