Ingrediente:
1 curcan de 4-5 kg, 1.1/2 ceasca de cafea cu orez, 1 ceapa rosie tocata mediu, 3 linguri ulei de masline extravirgin, 2 linguri seminte de pin, 2 linguri stafide, 7-8 caise uscate, 1 mar taiat cubulete, 3 -4 rosii uscate, 1 lingura oregano uscat, 1 lingurita scortisoara, 1 lingurita coriandru pisat, un pic de nucsoara proaspat rasa, sare si piper dupa gust, un paharel coniac, 2 linguri de unt amestecat cu cimbru si rozmarin uscat, o portocala.
Mod de preparare:
Curcanul se spala bine atat la exterior cat si la interior, se usuca cu servete de hartie si se unge cu untul frecat cu ierburi atat la interior cat si la exterior. Separat intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste usor ceapa (atentie sa nu se arda) 2-3 minute pana se inmoaie, se aduaga orezul si se continua amestecarea, se adauga si restul ingredientelor: semintele de pin, caisele si rosile uscate taiate bucati mici cu foarfeca,marul,stafidele, oregano, scortisoara ,coriandru si nucsoara, coniacul (atentie sa fie focul mic sa nu flambeze) sarea si piperul si se mai amesteca putin (se mai poate adauga putintica apa daca este nevoie). Dupa aceasta se adauga apa cat sa acopere amestecul (nu cat pentru un pilaf ) si se lasa pe foc mic sa se umfle orezul si semintele de pin.Cand s-a umflat (nu trebuie sa fie gata ca la pilaf deoarece se va mai face si la cuptor) orezul se ia de pe foc si se umple interiorul curcanului cu el. Se inchide cu o portocala intreaga necuratata de coaja si se coase cu sfoara. Deasemenea se leaga si picioarele cu sfoara ca sa nu se desfaca , se acopera cu folie si se da la cuptor la foc domol. Stim ca este gata atunci cand intepam pulpele si pieptul si iese o zeama curata (curcanul se face in timp destul de indelungat 2.1/2-3.1/2 ore). Se serveste cu garnitura de orez asezat frumos pe un platou.
An Nou Fericit !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere