Okróshka (rusă : окро́шка ) este o supă rece probabil originară din regiunea Volga din Rusia. Numele provine de la cuvântul rusesc „kroshevo-крошево”/ mixtură sau sfărâmat. Această supă, gustoasă care se face foarte usor, este sățioasă și se servește doar rece. Mai nou se adaugă cuburi de gheață în porțiile servite pentru a menține supa rece pe vreme caldă. Cel mai adesea este gătită în timpul verii ( dar există și o variantă de iarnă), iar legumele sezoniere sunt principalele ingrediente din compoziția sa. Există rețete în unele zone din Rusia în care componenta principală este sfecla, variantă pe care mulți oameni o preferă datorită culorii sale neobișnuite. Unele surse susțin că okroshka a fost inventată cu peste 1000 de ani în urmă. Inițial, a fost un preparat luat la câmp de țăranii care rebuiau să lucreze pe căldură, pentru a se răcori puțin dar și pentru a se hrăni. Componența la început era săracă, deoarece țăranii nu prea aveau de ales, folosind ce aveau la îndemână în gospodărie: ceapă, ridichi și kvas de pâine veche de secară. Supa clasică este un amestec de legume în mare parte crude (cum ar fi castraveți , ridichi și ceapă primăvară ), cartofi fierți, ouă și o carne gătită precum carnea de vită, vițel, cârnați sau șuncă. Se folosește kvas , care are un conținut scăzut de alcool (1,5). % sau chiar mai puțin. Versiunile ulterioare care au apărut pentru prima dată în vremea sovietică folosesc chefir diluat, zer, ayran sau apă minerală în loc de kvas. Devenind un preparat gustat de cât mai multă lume okroshka a început să apară și pe mesele claselor superioare. Nobililor le plăcea această mâncare țărănească. Dar au decis să adauge și alte ingrediente precum ouă, carne fiartă și smântână. Ulterior, au apărut rețete care includeau chiar și pește dezosat. Atunci când folosim sfeclă roșie pentru okroshka aceasta este de obicei fiartă sau coaptă în avans. Deasemenea dacă în compoziție se găsește carne fiartă, morcovi și cartofi, acestea ar trebui pregătite în avans. Ouăle pot fi gătite însă cu puțin timp înainte de a se pregăti supa. Produsele pentru compoziția okroshka sunt tăiate cât mai mici posibil. Castraveți, ridichi, sfecla, puteți chiar grătar mare și este recomandat ca forma pieselor să fie identică, astfel supa va fi mai plăcută din punct de vedere estetic. Pentru a da supei okroshka un gust mai savuros, puteți adăuga hrean ras sau muștar care însă trebuie să fie pre amestecate cu ouăle și diluat cu o cantitate mică de kvas sau alt lichid.
Ingrediente: 4 cartofi medii curățați de coajă și tăiați cubulețe după care fierți, 6 ridichi medii tăiate cubulețe, 4 castraveți tăiați cubulețe, 4 ouă fierte, de consistență tare, tăiate cubulețe, 4-5 fire de ceapă verde tocate mărunt, 100 gr. carne afumată tăiată cubulețe, 600 ml. apă rece, 600 ml. chefir (lapte bătut) rece, 2 linguri smântană, 1 legătură mărar tocat, sare marină neiodată după gust și piper negru măcinat, 1/2 lingură oțet.
Mod de preparare: Cartofii după ce îi curățați de coajă îi tăiați cubulețe și apoi îi puneți într-o oală, îi acoperiți cu apă, adăugați 1 lingură de oțet și îi fierbeți 10 minute sau până când cartofii sunt moi dar nu se destramă. Scurgeți bine și lăsați deoparte să se răcească. Pentru o răcire mai rapidă, puteți clăti cartofii cu apă rece. Îi răsturnați într-o oală cuprinzătoare. În timp ce cartofii se fierb, fierbeți ouăle și răciți-le în apă cu gheață, după care le tăiați. Tăiați și castraveții, ridichile și carnea. Tocați mărarul și ceapă verde. Puneți totul în oala cu cartofi. Într-un castron mare separat, amestecați apă rece, chefirul, smântâna, oțetul , sarea și piperul până se combină. Turnați amestecul în oală cu restul ingredientelor. Amestecați pentru a se combina, dați un pic la rece în frigider pentru a se infuza și răci și serviți.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere