miercuri, 28 decembrie 2022

Salată rusească Shuba (Seledka Pod Shuboĭ )


Salata rusească cu hering marinat „Shuba sau cum mai este cunoscută Seledka Pod Shuboĭ” este făcută cu hering murat tocat mărunt, ouă, sfeclă, morcovi, cartofi și maioneză.Cel mai bine este să pregătiți această salată cu 8-10 ore înainte, astfel încât aromele să se poată amesteca. Cantitățile sunt reglabile în funcție de cât de mare este farfuria de servire. Este o salata tradițională făcută în straturi, foarte populară în țările estice ale Europei și care își ia numele de la stratul exterior care acoperă complet salata. Unii oameni aleg dressing de maioneză pentru a acoperi preparatul, astfel încât să arate ca o haină de blană, în timp ce alții folosesc sfeclă. În ultimii ani, Șhuba a devenit populară și la noi în România unde chiar se pregătește în multe case, în locul salatei de boeuf (unele ingrediente fiind aceleași) În funcție de preferințe, se mai pot adăuga și alte ingrediente: castraveciori murați, capere etc.


Ingrediente pentru 4-5 porții: 250 gr. hering murat în ulei, 2 cartofi

mari, 3 morcovi mari, 3 bucăți de sfeclă roșie nu prea mari și coapte în cuptor,  ½ ceapă albă, 1 lingură oțet, 3 ouă fierte tari, 250-300 gr. maioneză.

 

Mod de preparare: Fierbeti cartofii în coajă , morcovii curățați si sfecla rosie coaptă în cuptor. Dacă fierbeți cartofii împreună cu morcovii îi scoateți pe aceștia din urmă după 15-20 de minute, iar cartofii după aproximativ 40 de minute până când pot fi străpunși ușor cu o furculiță. Sfecla roșie cam după o oră sau  până când pot fi străpunse ușor cu o furculiță. Legumele trebuie să fie fierte, dar nu prea moi. Lăsați-le să se răcească, apoi curățați-le și dați-le pe răzătoare individual pe partea mare a răzătoarei. Tăiați mărunt ceapa și turnați peste ea apă clocotită. Amestecați aproximativ o jumătate de minut, scurgeți, apoi  amestecați cu oțetul. Lăsați la marinat 30 de minute. Curățați ouăle fierte tari. Radeți două dintre ele pe partea fină a răzătoarei. (Al treilea ou rămâne pentru decor). Tamponați heringul cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei, după care tăiați-le în bucăți mici.

Pentru a asambla salata, începeți cu un strat gros de cartofi ras pe farfuria de servire și întindeți-l uniform. Puneți puțină maioneză și întindeți-o în strat subțire. Întindeți bucățile de hering peste cartofi. Întindeți ceapa scursă peste hering. Acoperiți cu un alt strat subțire de maioneză. Răspândiți peste oul ras fin și adăugați un alt strat subțire de maioneză. Întindeți morcovul ras și încă un strat subțire de maioneză. Acoperiți cu un strat gros de sfeclă roșie rasă și întindeți-o pe părțile laterale ale ''tortului''. Peste aceasta se intinde un strat gros de maioneza. În final va fi un roz intens. Ștergeți marginile farfuriei cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta orice urme. Decorați cu ou tăiat rondele sau ierburi precum pătrunjel sau mărar. Dați la frigider 8-10 ore inainte de servire. Această salată este bună la frigider pentru 3-4 zile.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere