Ingrediente pentru 8 porții: 250 gr. orez de calitate cu bob mare ( fiert conform instrucțiunilor de pe pachet), 3-4 gălbenușuri, esență vanilie, coaja rasă de la o portocală bio sau o lămâie bio, 150 gr. zahăr, 800 - 1000 ml. lapte mai grăsuț, 1 praf de sare, 1 buc baton scorțișoară, 50 gr. amidon de porumb
Mod de preparare:
Fierbeți orezul conform indicațiilor de pe ambalaj. Amestecați gălbenușurile cu zahărul și esența de vanilie într-o cratiță cuprinzătoare, după care adăugați cam 3/4 din lapte, praful de sare și batonul de scorțișoară. Puneți oala la încălzit pe foc mediu, până când începe să iasă aburi nu să dea în clocot, amestecand frecvent, invers decât acele de ceasornic, pentru a nu se prinde. În puțin lapte rece ( ca să nu se îngroașe rapid amidonul) amestecați amidonul cu grijă să nu faceți cocoloașe, adaugați orezul fiert și scurs dacă are lichid, în oală după care adaugați și amidonul amestecând bine. Puteți adăuga și coaja rasă. Fierbeți acest amestec cateva minute 2-3, adaugând restul de lapte pentru a face amestecul mai lichid până ajungeți la consistența dorită, de smântână groasă, dar să poată să curgă. Nu trebuie să fie prea gros pentru că va mai scădea și la cuptor. Turnați compoziția acum, în vasele pregătite și puse într-o tavă cu apă (la 1/2 din înălțimea vaselor). Puneți tava in cuptorul rece și porniți la maxim după care mutați la spre mic (dacă aveți cuptor electric la început dați căldura de sus și jos la maxim 200 gr. C, după care la câteva minute 3-5 dați doar caldura de sus ) până când orezul se rumenește frumos pe deasupra. Teoretic dar totul e în funcție de aragazul dvs. la cuptorul normal stă cam 15-20-25 minute. Când este gata deschideți ușa cuptorului și lăsați să se răcească înăuntru până ce serviți.Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere