luni, 19 martie 2018

Ελληνική κρεμμυδόσουπα-Ellinikí kremmydósoupa και Κρεμμυδόσουπα με μαύρη μπίρα-Kremmydósoupa me mávri bíra (Supa greceasca de ceapa si varianta cu bere neagra)


Ελληνική κρεμμυδόσουπα-Ellinikí kremmydósoupa

Ingrediente:

2 kg. de ceapa curatata ( taiata rondele), 4 catei de usturoi,
100 ml. ouzo, 200 gr. branza feta, ulei de masline extravirgin, 1 lingurita cu unt, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina , 2 l. bulion legume,piper, sare marina neiodata, 1 frunza de dafin,  cateva crengute de cimbru proaspat, felii de paine cat este necesar pentru servire.


 Mod de preparare:

Intr-o tigaie cuprinzatoare incalziti un pic uleiul si lingurita cu unt  dupa care adaugati ceapa, zaharul si usturoiul calind fara ardere cateva minute pana cand se caramelizeaza un picut. Adaugati faina, frunzele de dafin si ouzo. Se amesteca  un picut pana cand se evapora alcolul si se inglobeaza ouzo. Acum transferati ceapa asa preparata intr-o oala ,adaugati bulionul de legume si cu capacul acoperit fierbeti timp de 15  minute sau pana observati ca supa se ingroasa. Cand este gata, adaugati cimbru tăiat fin lasand la odihna un pic pentru a permite ca aroma să fie eliberata in supa dupa care puteti da la servit. Serviti supa cu putin piper si sare dar  si cu crutoane proaspat facute in cuptor din bucati de paine ( pulverizate pe deasupra cu putin ulei de masline si condimentate cu sare si piper) pe care ati adaugat branza  feta dupa ce painea s-a facut un pic  si coapte astfel in continuare  pana ce branza se aureste un picut.
  

 
Κρεμμυδόσουπα με μαύρη μπίρα-Kremmydósoupa me mávri bíra

Ingrediente:
  
0,75 kg. ceapa taiata rondele, 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri unt,1 lingurita faina, 2 ardei iuti mai marisori , 500 ml. apa, 150 ml.bere neagra, 1 frunza de dafin, 1 lingurita de zahar, sare marina neiodata si piper alb proaspat macinat dupa gust; Pentru feliile de paine de servire: paine  feliata ( nu din cea cu maia), 150 gr. branza kefalotiri rasa, oregano proaspat sau uscat, ceva sare si  piper.


Mod de preparare:

La fel ca si la reteta anterioara, se caleste un pic, fara ardere ceapa    amestecand adesea, pana cand ceapa se caramelizeaza frumos.   Cand sunteti gata, adaugati  faina si amestecati. Intr-un vas de ceramica (sau in cateva boluri ceramice din acelea cu tortite laterale) adaugati apa, berea , frunza de dafin si ceapa caramelizata. Se amesteca usor si se acopera cu un capac dupa care se da la cuptor 1,1/2 ora. In acest timp pregatiti painea pentru servit astfel:Taiati painea in felii groase de 3 cm, asezati-le intr-o tava de copt , presarati pe deasupra branaza rasa si asezonand cu oregano ceva sare si piper si dati la copt  8-10 minute sau pana cand se topeste branza. Serviti supa in boluri sau in micile vase ceramice in care ati facut-o impreuna cu 2 felii de paine pregatita ca mai sus.

Pofta buna! Kali Orexi!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere