Cum acum cateva postari am vorbit despre clatite am zis ca
astazi sa postez si ceva care se poate face din ceva asemanataor cu clatitele.
Este vorba de celebra Cusma a lui Guguta o prajitura care-si are originile cred
ca prin Basarabia. O avea legatura cu cartea Ispravile lui Guguta, a marelui scriitor basarabean, Spiridon Vangheli? La acesta, Guguţă are o caciula foarte mare. Cusma semnifica sufletul lui Guguta, dupa cum ne spune autorul. O fi in legatura cu ciobanul moldovean care isi dorea o cusma mai mare? Habar nu am. Eu doar va dau reteta si va spun ca este facuta din niste clatite mai groase si mai pufoase
decat le facem in normal, umplute cu visine glazurate/cofiate sau mai simplu cu
visine congelate/proaspete (dar fara samburi) , montate sub forma de piramida
sustinuta cu o crema. Dar sa trecem la ingrediente si mod de preparare.
Ingrediente:
Pentru clatite: 5 oua, 500 ml. lapte, 250 gr. faina sau cat cuprinde, 100 ml. apa minerala,
75 gr. zahar, 50 ml. coniac,1 lingurita bicarbonat de sodiu,1 lingura ulei de
floarea soarelui, praf de esenta de vanilie,un praf sare, coaja rasa de la o
lamaie bio; Pentru decor: Ciocolata
neagra de calitate rasa; Pentru Crema de decor si montare: 500 gr. mascarpone,1
kg smantana pentru frisca (din cea mai grasa de 30% grasime-tinuta la congelator
inainte de batere cel putin 1/2 ora), 400 gr. zahar, un plic zahar vanilat,
miezul de la 1 pastaie vanilie, coaja rasa si sucul de la o portocala bio;
Pentru umplutura: 750-1000 gr. fructe confiate/glasate sau proaspete /congelate
fara samburi (atentie fructele trebuie scurse fff bine). Pentru prajit: ceva
ulei cat este necesar in functie de tigaie
Mod de preparare:
Exista doua variante
de a face clatitele: prima (varianta traditionala) este sa facem un aluat fraged cu unt,
smantana,zahar,bicarbonat faina cat cuprinde pe care dupa racire il dividem in
cate parti dorim si-l intindem pe fiecare cu sucitorul, dupa care fiecare fasie
se va umple cu visine, se vor lipi la capete si se vor coace pana cand aluatul
este facut. Dupa care se va monta tortul la fel.
Eu am ales o varianta mai usoara dar la fel de buna in care sa fac clatite separat, dintr-un aluat mai gros si mai pufos decat cel normal pe care sa le coc in
tigaie . Deci vom sparge
si bate energic ouale vom adauga esenta de vanilie, uleiul de floarea soarelui,
praful de sare, bicarbonatul de sodiu, coniacul, coaja de lamaie zaharul
continuand baterea. Dupa aceasta vom adauga
si 1/3 din cantitatea de faina. Mixam totul cu telul, fara sa lasam cocoloase .dupa care
adaugam laptele, amestecand in continuare pana
se incorporeaza si adaugand apoi restul cantitatii de faina, continuand
amestecarea dupa care apa minerala si completand cu faina sa ingrosam daca este
necesar. dam la rece cel putin 1/2 ora dupa care prajim clatitele mai grosute.
Cand le facem pe toate le dam la o parte la odihna sa se raceasca. Ne apucam
acum sa facem crema cu care vom decora alaturi de frisca. Eu am facut o crema
de mascarpone dar puteti foarte bine sa faceti si o crema de branza proaspata
de vaci cu adaus de zahar sau doar o crema de smantana groasa (caimac). Intr-un
bol amestecam mascarpone, coaja si zeama de la o portocala,1/2 din zaharul
pudra si 1/2 din miezul de la pastaia de vanilie, pana
zaharul este incorporat bine si nu se mai simte. Separat, batem o frisca
tare din smantana de frisca adaugandu-i restul de zahar si de vanilie si plicul
de zahar vanilat. Adaugam 3/4 din frisca peste amestecul de mascarpone amestecand foarte usor. Acum putem
incepe montarea tortului lui Guguta astfel: Luati fiecare clatita in parte ,
puneti la mijlocul un strat de visine bine scurse (daca sunt din cele proaspete
sau congelate presarati-le cu zahar) dupa care le rulati pe fiecare in parte
strans bine. Pe un platou cuprinzator asezati un strat din crema. Apoi in
functie de cate clatite v-au iesit incepeti sa formati piramida pornind de la
baza cu cele mai multe pe care le ungeti cu crema facuta pe partea superioara
si continuand deasupra cu minus cate una la straturile urmatoare ungandu-le la
fel cu crema. In varf trebuie sa aveti doar o clatita. Acum cu restul de crema
ungeti bine toata piramida pe toate partile, iar pe deasupra decorati cu frisca
ramasa. Pe deasupra acum razuiti ciocolata neagra si dati la frigider peste
noapte (sau macar 6-7-8 ore). Pentru servire taiati in felii.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere