Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate,
folosite atât
la
- pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor
- sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără
- sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia,
- Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.
Nu îngraşă
- Stafidele sunt bogate în fructoză, un zahăr natural care poate fi
- transformat de organism, cu uşurinţă, în energie. S-a constatat că
- datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum se credea.
- Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate
- în curele de slăbire, bineînţeles consumate în mod limitat.
Previn depresia
- Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia
- pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare.
- Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de
- aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia, fiind un
- tonic excelent. În acest sens, în special sportivilor, persoanelor în
- vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau
- intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.
Tratează constipaţia
- Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar
- datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste
- fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc
- funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia.
- Problemele cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui
- pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte
- la macerat. Dimineaţa, acestea trebuie consumate pe stomacul gol,
- pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare
- neabsorbite de intestin.
Împiedică retenţia de lichide
- Cantitatea uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează
- sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt
- bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol
- important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea
- celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.
Reduc aciditatea stomacală, reglează digestia
- Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le
- consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.
- Constituie un aport important de fier
- Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind
- recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, cu grave
- carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleaşi
- probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de
- fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie
- bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt
- cele mai indicate în acest sens.
Reglează hormonii
- Stafidele conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea
- oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor şi în
- metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în osteoporoză,
- întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care
- chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru
- sănătatea ochilor.
Recomandate femeilor de 50-70 de ani
- Specialiştii sunt de părere că dieta pe bază de stafide are şi rolul
- de a creşte libidoul. În India există chiar un ritual în care
- cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide,
- pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme de această
- natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o
- mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi
- fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit,
- de trei ori pe zi, până vă redobândiţi vigoarea sexuală.
- Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva
- minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor
- cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani.
- Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce
- pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb,
- cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.
Reţetă gustoasă şi sănătoasă
- Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide,
- aveţi nevoie de o varză roşie, o linguriţă cu vârf cu pudră de
- scorţişoară, o cană cu stafide aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de
- la o jumătate de lămâie, un păhărel cu vin roşu, sare, piper şi o
- linguriţă cu miere. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei
- şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi bine pentru ca
- varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de
- lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în
- vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest
- amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi
- puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.
- Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece
- conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.
- Sfat! Consumaţi câteva grame pe zi! Acidul oleanolic din stafide
- distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere