Ouăle,
carnea preparată insuficient, lactatele şi peştele sunt considerate cele mai
periculoase alimente din punctul de vedere al infecţiilor digestive. Dar şi
fructele, legumele şi chiar orezul reîncălzit ne pot contamina cu ciuperci sau
cu bacterii care ne pun în pericol sănătatea.
Nu numai
carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare
ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă
o zi întreagă, avertizează specialiştii.
Şi salata
verde, de exemplu, ne poate contamina cu bacterii nocive dacă a stat în
frigider sub carne, din care s-au scurs câteva picături. Dar printre sursele
cel mai puţin cunoscute de infecţii digestive se numără orezul şi pastele
făinoase. „Majoritatea oamenilor habar nu au de pericolele consumului de orez
sau de paste reîncălzite“, subliniază Sarah O’Brien, profesor de epidemiologie
şi zoonoze la Universitatea din Liverpool, citată de BBC.
Orezul poate
să conţină Bacillus cereus, o bacterie care trăieşte în mod normal în sol şi
care este rezistentă la căldură, spune specialista. „Chiar şi după ce este
fiert orezul, în compoziţia lui pot să rămână spori de bacterii care pot
germina“, avertizează şi specialistul Bob Martin, din cadrul Agenţiei pentru
Siguranţa Alimentelor din Marea Britanie.
Pentru a
reduce la minimum riscul unei infecţii după consumul de orez contaminat,
medicii recomandă răcirea rapidă a acestuia imediat după ce a fost gătit şi,
dacă vrem să-l păstrăm pentru mai târziu, sub nicio formă nu trebuie să-l lăsăm
pe masă, ci trebuie să-l punem la frigider în cel mai scurt timp posibil.
„Bineînţeles că nu trebuie pus la rece imediat ce l-am luat de pe foc, cât timp
este fierbinte, dar nu trebuie să fie la temperatura camerei când îl băgăm la
frigider, fiindcă au evoluat şi nu se strică“, spune Martin.
De asemenea,
pentru o răcire mai rapidă, el ne sfătuieşte să-l punem în vase cât mai plate,
grăbind astfel răcirea. Cel mai riscant este să mâncăm orez care a stat ore
întregi în dulap, pe masă sau chiar pe aragaz, la temperatura camerei. De
altfel, nici în frigider nu ar trebui să stea mai mult de o zi, precizează
specialistul britanic. Reîncălzirea lui nu face decât să stimuleze proliferarea
bacteriilor, dacă nu se realizează corect. Cel mai bine este să mâncăm orezul
imediat ce a fost preparat sau cel mai târziu la o oră după.
Preluat dupa:
http://www.obiectiv.info/cum-ne-poate-imbolnavi-orezul-reincalzit_25871.html#sthash.YosxSMWX.dpuf
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere