Reteta clasica de Kolokotes care se face in cipru seamana cu cea "Boureki sau Borek" sau Calzone"" cum sunt denumite in Italia, sau"" Empanadas in Spania si Mexic . Ïn Grecia se numesc simplu "Pita si este o combinatie de dulce si condimentat savuros si poate fi insotit oricand cu un pahar de vin rece grecesc.Aceasta reteta este cea originala dar daca nu aveti chef sa faceti mici pachetele puteti sa faceti varianta cu o placinta mare si este la fel de gustoasa.
Ingrediente:
Pentru aluat: 500 gr.faina,1 lingurita de sare ,1 / 2 cana ulei de masline extravirgin, 1 lingura de otet de vin sucul de la 1.1/2 portocala (aproximativ 1 ceasca) , 1 / 2 -1 cana de apa in functie de cum trage faina si iese aluatul .Pentru umplutura: 1 ceasca de bulgur pentru prajituri (este mai fin),1 / 2 cana de ulei de măsline , 1 lingura cu zahar ,1 lingurita sare ,1 / 2 lingurita de piper negru 1 / 2 lingurita salvie uscata,1 lingurita scorţisoara macinnata, cateva tulpini de fenicul taiate fin (aproximativ o jumatate de cana) , 1 ceasca de migdale sfaramate,1 / 2 ceasca de stafide ,10-15 smochinele uscate ,coaja rasade la o portocala.
Mod de preparare:
Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se taie in cubulete mici. Amestecati aceste bucatele de dovleac cu restul ingredientelor intr-un vas adanc: mirodenile inclusiv sarea si piperul,feniculul,bulgurul,zaharul,migdalele,uleiul,coaja de portocala ,stafidele si smochinele taiate in bucatele mici si amestecati bine. Lasati cateva ore la rece acoperit cu un servet sa-si lase dovleacul zeama. In acest timp pregatiti aluatul. Mixati sarea cu faina intr-un vas adanc si puneti uleiul amestecand cu degetele pana se absoarbe tot, adaugati apoi otetul si zeama de lamaie si continuati amestecarea. Puteti incepe sa turnati cate putin cu putin sucul de portocale dupa care apa,mestecand energic pana aluatul devine consistent si nu se mai lipeste de maini . Dupa aceasta il dati un pic la rece la odihna invelit intr-o folie de plastic. Apoi il puteti intinde pe o suprafat pudrata cu faina il roluiti intr-o forma patrata si-l mai lasati sa se odihneasca 5 minute. Taiati cu o forma rotunda cercuri de aluat cam de 10 cm diametru (se poate sa fie si mai mici), pe care le umpleti cu cate o lingura de compozitie de dovleac.Aduceti parte peste parte apoi si inchideti ca pe un plic (ca la coltunasi) sigiland marginile cu dosul de la furculita sau cu degetul udat in apa in asa fel incat sa nu iasa nimic. Puneti Kolokotes astfel facuti unsi cu ulei de masline sau unt topit in tava captusita cu hartie de copt si dati la cuptorul bine incins pentru aproximativ 30 minute (in functie de cuptor sau până cand acestea au o culoare aurie frumos. Le puteti pudra cu zahar pudra optional.
Kali Orexi! Pofta Buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere