sâmbătă, 8 octombrie 2022

Πετιμέζι-Petimezi

Siropul de struguri sau cum este cunoscut în Grecia Πετιμέζι-Petimezi, este un condiment, preparat cu suc concentrat de struguri. Este gros și dulce, datorită raportului său ridicat de zahăr și apă. Se face prin fierberea sucului strugurilor, fără coajă storși și trecuți printr-o sită pentru a extrage sucul lor și adăugând zahăr. Ca și alte siropuri de fructe, o utilizare comună a siropului de struguri este ca topping pentru prăjiturile dulci, cum ar fi clătitele sau vafele. Numele grecesc antic pentru siropul de struguri este siraios (σιραίος). Petimezi este un alt nume  al acestui tip de sirop de struguri. Cuvântul provine din limba turcă pekmez, care se referă de obicei la siropul de struguri, dar este folosit și pentru a se referi la siropuri de dude și alte fructe. Pentru a face petimezi, trebuie mai întâi să „tăiem” mustul. Puneti mustul într-o cratiță și  lăsați să fiarbă (atentie că se umflă și dă pe afară!). Opriți focul. Tot ce nu avem nevoie s-a adunat pe suprafața mustului. După ce am tăiat mustul (în esență, am încetat să-l fierbem), îndepărtam cu grijă cu o lingură tot ce se află pe suprafața lui. Lasam sa stea pana a doua zi și lăsăm lichidul să se așeze. Vom avea nevoie de tifon foarte fin pliat de 3-4 ori sau un filtru de cafea cu tul. Cu grijă, fără a amesteca mustul și asigurându-vă că sedimentele rămân în oală, strecurați-l de două ori într-o oală curată. Până acum procesul este același pentru toate pregătirile. Cu mustul tăiat, care se ține la frigider 3 zile și la congelator 3 luni, putem face mustouleria, mustokoulouri, mustopita etc. Pentru a face petimezi, luam mustul tăiat, imediat ce îl strecurăm și îl punem într-o oala. Se lasa să fiarbă și se spumuiește când este necesar. Se fierbe mustul timp îndelungat, aproximativ 1 oră și 30 de minute, în funcție de cantitate, până când textura lui este ca un sirop subțire. Il putem face cât de gros sau subțire vrem (dacă îl legam, adica îl fierbem, prea mult, atunci poate deveni zahar). Dupa ce îl pregatim, îl ținem în sticle sterile în afara frigiderului timp de multe luni. Petimezi este ideal pentru a face vinegrete, dulciuri, prăjituri, plăcintă fantastică petimezo și preparate speciale cu carne și vânat. Mențiune: Dacă obții must bun, vei avea un pestimezi perfect. Raportul de care aveți nevoie depinde de cât de mult  doriți să faceți. Amintiți-vă că folosind 2,5 litri de must vom obține aproximativ 500-600 ml de petimezi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere