Meze sau mezes le
putem asocia cu tapasurile din Spania cu hors d'oeuvres din Franta cu
snackurile anglo-americane cu toate ca nu sunt facute din aceleasi ingrediente.
Mezedakia sunt prezente peste tot in Balcani,in zona Asiatica, in Levant. De
obicei, ele acompaniaza la greci dar si la altii un pahar de bautura gen Ouzo,
Tzipouro sau Retzina. Grecii comanda
Meze sau Mezedes intr-o taverna de colt de cartier sau in localurile
specializate numite : Ouzeries, Tsipuradiko sau Mezedopoulions unde se serveste
Ouzo, Tzipouro, vin dar si bere cu ceva aperitive-Mezes. Se poate bea un pahar
de Ouzo sau bere chiar si in unele Kafenons-cafenele care sunt cunoscutele
cafenele, dar care au si un meniu totusi
destul de limitat. Adesea ei o sa va serveasca cu ce au intamplatorin
acea zi. Ouzeries de la mare sau de pe insule, dispun si de peste, fructe de
mare dar si de mancaruri locale. Creta se spune ca este paradisul mezedes, servite cu băutura locală Raki sau Tsikoudia
impreuna cu cartofi la grătar pe cărbune și Anthotyro sau Mytzithra. Cele mai
renumite meze din Grecia sunt:
- Caracatita la gratar,
- Tzatziki
- Taramosalata,
- Masline,
- Tyropitakia (placintele mici cu branza),
- Spanakopitakia (cele cu spanac ),
- Kolokythopitakia (cu dovleac ),
- Htapodi Xidato (Octopus fiert in zeama de otet si ulei de masline cu ceva ierburi),
- Soupies Krasates ( sepie fiarta cu vin),
- Kalamarakia (Calamar) prajit
- Multe tipuri de carnati grecesti (Loukanika horiatika)
- Dolmadakia- sarmalute in foi de vita
- Antzouges -salata de fileuri de anchois
si multe altele...........
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere