Moschari lemonato – este o rețetă tradițională grecească de tocană cu sos de lămâie și care împreună cu stifado de vită sunt cele mai delicioase tocane grecești. Este simplă prepararea ei, iar eventuala ei prezentare mai necomercială, dar care face parte din specificul grecesc, nu ia nimic din gustul său rafinat. Pentru a pregăti această rețetă grecească de tocană de lămâie super ușoară, tot ce trebuie să faceți este să puneți toate ingredientele împreună și să lăsați tigaia pe aragaz să facă restul. Nu este altceva decât carne fragedă de vită/vițel gătită într-un sos bogat de lămâie, fiind astfel un fel de mâncare clasic, perfect pentru familie atunci când ai puțin timp pentru a pregăti ceva gustos. Este o mâncare care se gătește lent și scăzut. Rezultatul este întotdeauna perfect!
Ingrediente: 1,5 kg carne vită/vițel tăiată cubulețe ( de preferat o bucată de ceafă sau umăr, tip de carne care cuprinde un amestec de mușchi, fiind ceva mai accesibilă ca preț. Este cunoscută și ca chuck steak), 1/4 cană ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă mare - tăiată cubulețe, 2-3 căței de usturoi - tăiați mărunt, 1/2 cană de vin alb sec, sucul de 3 lămâi sau mai mult după gust, opțional1 cub de bulion, 1 linguriță oregano uscat, sare marină neiodată și piper alb măcinat după gust, apă - la nevoie, eventual pătrunjel pentru ornat.
Mod de preparare: Pentru a pregăti această rețetă grecească de
tocană de vită (Μοσχάρι λεμονάτο-Moschári lemonáto), începeți prin a tăia carnea în bucăți. Ștergeți carnea cu prosoape de hârtie. Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie neaderentă și cuprinzătoare, se adaugă carnea de vită și se călește (foc mare), până când carnea se rumenește pe toate părțile. După ce s-a rumenit, mai adăugați un strop de ulei de măsline și adăugați și ceapa tocată și usturoiul și mai căliți încă 2-3 minute fără să ardeți însă. Turnați apoi vinul și așteptați să se evapore. Adăugați apoi sucul de lămâie, oregano și suficientă apă fierbinte doar cât să acoperiți carnea.Opțional 1 cub de bulion. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă. Reduceți focul și fierbeți cu capacul pus cel puțin 1-1,5 oră, amestecând din când în când.Adăugați mai multă apă dacă carnea încă mai are nevoie de timp pentru a deveni moale.Odată ce carnea este fragedă, continuați să gătiți neacoperit până când sosul se îngroașă, aproximativ încă 15 minute. Serviți cu piure de cartofi, orez basmati sau cartofi prăjiți.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere