Pe vremuri, mamele și bunicile noastre nu aveau cantare
digitale sau atat de precise ca acum. Rețetele din cărțile vechi de bucate sau din
caietele de rețete moștenite din generație în generaîie aveau ca unitati de masura o cana, o lingura sau lingurita,
rasă sau cu vârf, faina cât cuprinde la aluaturi și tot așa…Pur si simplu, se gătea mai mult bazat
pe simțuri decat pe precizie de cântar. O rețetă veche care spune că un aluat are făină cât cuprinde, dă mari batai de cap unor gospodine de azi. Pe vremuri trebuia să stii cum să iasă
la final aluatul, iar aici e tare mult de povestit. Intotdeauna este bine să vă folosiți simțurile, bucataria
este și știință, chimie, dar în proporție majoritară este intuiție, talent,
suflet și multă practică. In bucîtărie ca și peste tot degeaba știi teorie,
dacă nu ai practică. Dar și practica, desi e foarte importantă, trebuie să meargă în paralel cu cunoașterea aprofundată. Altfel, degeaba spui ca ai
experiență de zeci de ani dacă nu ai cunoșintele elementare.
1. sistemul de masurare american în care găsim formele: "ceașcă" (cup) sau "lingură/linguriță" [tablespoon(lingura mica-lingurita de ceai)/teaspoon(lingurii mari)]. Ca un mic exemplu în acest sistem echivalentele în cadrul lui sunt următoarele: de exemplu pentru cup (ceașcă pe românește) echivalentul este 8 fl oz sau 16 tablespoon sau 240 ml.
2. sistemul imperial în care găsim formele: uncie (oz-prescurtarea de la uncie) pentru ingrediente solide, respectiv “uncie fluidă“ (fl -fiind prescurtarea de la fluid) pentru ingredientele lichide.
3. sistemul metric, care este și cel mai popular în Europa, care utilizează mililitri,grame etc.
Pentru măsurarea ingredientelor în bucătarie fără cântar, oare cât înseamnă un praf de sare, faină cât cuprinde. Cum se transforma masurile americane? Grade Fahrenheit cate grade Celsius inseamna? Aceste întrebări încerc să le rezolv. Asa ca nu are rost s-o mai lungesc si va las pur și simplu tabelele de conversie. Cunoașterea diferitelor unități de măsură în bucătărie ajută la reușita preparatelor din gastronomia internațională. Și nu este nevoie să reținem echivalentele unităților de măsură metrice, americane sau imperiale, ci este suficient să consultăm tabele precum cele de mai sus.
Și iată câteva echivalări de cantitati între cele trei sisteme.
Măsurarea lichidelor
American Imperial Metric
1 teaspoon 1 teaspoon 5 ml.
1 tablespoon 1/2 fl. oz. 15 ml.
2 tablespoon 1 fl. oz. 30 ml.
1/4 cup 2 fl. oz. 60 ml.
1/3 cup 2 3/4 fl. oz. 85 ml.
1/2 cup 4 fl. oz. 120 ml.
3/4 cup 6 fl. oz. 180 ml.
1 cup 8 fl. oz. 240 ml.
1 1/4 cup 10 fl. oz. 300 ml.
2 1/2 cup 20 fl. oz. 600 ml.
4 1/2 cup 34
fl. oz. 1 litru
a.1 pint american = 450 ml.
b.1 pint britanic= 600 ml.
c.1 tablespoon = 15 ml;
Măsurarea solidelor
Sistemul Imperial Sistemul metric
1/4 oz 10 gr.
1/2 oz 15 gr.
3/4 20 gr.
1 oz 25 gr.
4 oz 115 gr.
4 1/2 oz 125 gr.
6 oz 175 gr.
7 oz 200 gr.
8 oz 225 gr.
12 oz 340 gr.
1lb 450 gr.
Transformarea din sistemul american în metric pentru diverse ingrediente.
Sistemul American Sistemul metric
1 cană (cup) făină de grâu 125 gr.
1 cană (cup) făină de orez 100 gr.
1 cană (cup) făină de ovăz 90 gr.
1 cană (cup) făină de orz 148 gr.
1 cană (cup) făină de hrișcă 120 gr.
1 cană (cup) făină de sorg 121 gr.
1 cană (cup) mălai 160 gr.
1 cană (cup) griș 167 gr.
1 cană (cup) zahăr 200 gr.
1 cană (cup) zahăr pudră 125 gr.
1 cană (cup) miere 340 gr.
1 cană (cup) fulgi de ovăz 57 gr.
1 cană (cup) fulgi de orez 60 gr.
1 cană (cup) nuci mărunțite 200 gr.
Conversie pentru măsurarea mierii în cele trei sisteme.
American Imperial Metric
1/8 cană cu miere 2 linguri-1,5 uncii 42,5 gr.
1/4 cană 4 linguri-3 uncii 85 gr.
1/3 cană 5,3 linguri -4 uncii 113,3 gr.
3/8 cană 6 linguri-4,5 uncii- 127,5 gr.
1/2 cană 8 linguri- 6 uncii 170 gr.
5/8 cană 10 linguri-7,5 uncii 212,5 gr.
2/3 cană 10,7 linguri-8 uncii 226,7 gr.
3/4 ca 12 linguri-9 uncii 255 gr.
7/8 cană 14 linguri-10,5 uncii 297,5 gr.
1 cană 16 linguri-2 uncii 340 gr.
Conversie pentru măsurarea untului
Sistem American Sistem Imperial Sistem metric
1/8 cană de unt/2 linguri 1 uncie 28,3 gr.
1/4 cană de unt/4 linguri 2 uncii 56,6 gr.
1/3 cană de unt/5,3 linguri 2.6 uncii 75,5 gr.
3/8 cană de unt/6 linguri 3 unci 85 gr.
1/2 cană de unt/8 linguri 4 uncii 113,3 gr.
5/8 cană de unt/10 linguri 5 uncii 141,6 gr.
2/3 cană de unt/10,6 linguri 5,3 uncii 149,6 gr.
3/4 cană de unt/12 linguri 6 uncii 170 gr.
7/8 cană de unt/14 linguri 7 uncii 198,3 gr.
1 cană de unt /16 linguri) 8 uncii 226,7 gr.
Conversia măsurilor în bucătarie (lingură, linguriță, cană)
Ingredient Cantitate
1 linguriță rasă 1 lingura rasă 1 cană (250 ml)
Apa/ vin 5 ml. 15ml. 250 ml.
Arpacas de grau 8 gr. 20 gr. 200 gr.
Pastă de roșii 8 gr. 20 gr. 250 gr.
Cacao pudră 3 gr./6 gr. cu vârf 10 gr./25 gr. cu vârf 130 gr.
Faina de grau 4 gr./6 gr.cu vârf 12 gr./25 gr.cu vârf 150 g
Mac 5 gr. 15 gr. 155 gr.
Gelatină 5 gr. 10 gr. *
Griș 4 gr./6,5 gr. 13 gr./20 gr.cu vârf 180 gr.
Lapte 5ml. 20 ml. 250 ml.
Lapte condensat 7 gr. 22 gr. 260 gr.
Lapte praf 3,5 gr./5 gr.cu vârf 17 gr./20 gr.cu varf 120 gr.
Malai 4 gr./5 gr.cu vârf 15 gr./20 gr.cu vârf 225 gr.
Miere 15 gr. 20 gr. 360 gr.
Nuci macinate 4 gr./7 gr.cu vârf 20 gr./25 gr.cu vârf 275 gr.
Orez 8 gr. 25 gr. 220 gr.
Oțet 7 ml. 15 ml 250 ml.
Pesmet 3 gr./6 gr.cu vârf 12 gr./16 gr.cu varf 150 gr.
Piper macinat 5 gr. * *
Sare 8 gr./10 gr.cu vârf 17 gr./25 gr.cu vârf 320 gr.
Smântână 10 gr. 25 gr. 250 gr.
Ulei 4 gr. 14 gr. 240 gr.
Unt 10 gr./12 gr.cu vârf 20 gr./25 gr.cu vârf 180 gr.
Untura 8 gr. 30 gr. 260 gr.
Zahăr pudră 4 gr./8gr.cu varf 17 gr./25 gr.cu varf 180 gr.
Zahar tos 5 gr.8 gr.cu vârf 16 gr./23 gr.cu varf 200 gr.
În unele rețete, găsim unități de măsură în bucătărie exprimate în „linguri”: 3 linguri cu făină, 5 linguri cu zahăr, 2 linguri cu oțet etc. Pentru mai multă precizie, iată cum pot fi convertite aceste unități de măsură în sistemul metric. 1 lingură de apă, oțet, ulei, vin = 15 gr.; 1 lingură de lapte = 20 gr.;1 lingură de smântână = 25 gr.;1 lingură de miere = 20 g; 1 lingură pastă de roșii= 20 gr.;1 lingură de orez = 15 rasă -25 gr. cu vârf; 1 lingură de făină sau de zahăr tos= 15 sau 25 g (zahărul pudră cântărește cu 1-2 g mai mult);1 lingură de griș = 15-20 gr.;1 lingură de pesmet = 12-16 gr.; 1 lingură de cacao = 10-25 gr.; 1 lingură de nuci măcinate = 20=25 gr.; Dar se pot da măsurile și în lingurițe și iată valorile mai departe. 1 linguriță de apă, vin, lapte, ulei = 5 gr.; linguriță de oțet = 7 gr.; 1 linguriță de smântână = 10 gr.; linguriță de miere = 13 gr.; 1 linguriță de pasta de rosii = 10 gr.; 1 linguriță de orez = 10 gr.; 1 linguriță de făină sau de zahăr tos= 4-6 gr. (zahăr pudră: 4-8 gr.); 1 linguriță de griș = 4-6 gr.; 1 linguriță de pesmet = 3-6 gr.; linguriță de cacao = 3-6 gr.; 1 linguriță de nuci măcinate = 5-8 gr.. Dar la alte rețete găsim măsurile în căni și iată valorile acestor măsuri. 1 cană de apă, vin, ulei, lapte, smântână, bulion = 250 gr.; 1 cană de oțet = 300-320 gr.;1 cană de miere = 320-350 gr.; 1cană de orez, mălai = 220 gr.; 1 cană de făină = 150 gr.; 1 cană de zahăr = 200 gr. (tos), 180 gr. (pudră) ;1 cană de griș = 180 gr.;1 cană de cacao = 130 gr. ;1 cană de nuci măcinate = 150 gr.
Alte masuratori
1 ou = 45-65 g; 1 gălbenuș =20 gr. (aprox.); 1 albuș = 30 gr. (aprox.)
1 praf/ 1 varf de cutit (de sare, piper, nucsoara etc.) = 2 gr.(aprox.)
1 lingură = 15 ml 1 linguriță= 5 ml 1 linguriță de unt = 3/4 linguriță de ulei; 1 lingură de unt = 2 1/4 lingurițe de ulei; 2 linguri de unt = 1 1/2 lingurițe de ulei; 1/4 ceașcă de unt = 3 linguri de ulei; 1/3 ceașcă de unt = 1/4 ceașcă de ulei
Unitați de masură pentru temperatura cuptorului
Grade Celsius Grade Fahrenheit Poziție buton pentru gaz
110 °C 225 °F 1/4
120 °C 250 °F 1/2
135 °C 275 °F 2
150 °C 300 °F 2
160 °C 325 °F 3
180 °C 350 °F 4
190 °C 375 °F 5
200 °C 400 °F 6
220 °C 425 °F 7
230 °C 450 °F 8
Să vă fie de folos!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere