Acest tip de înghețată „kaimaki” este
foarte răspândit în Grecia. Toată lumea crede că are gust doar de mastic, dar de fapt mai există și un alt ingredient foarte interesant: sahlep (numit
salepi în greacă). Acesta provine din rădăcina unei orhidee având un gust interesant fiind totodată și un agent de îngroșare, oferind astfel
înghețatei pe lângă aromă și gust deosebit și o elasticitate tipică pentru kaimaki.
Ingrediente : 1/4 cană pulbere pură de salepi (se poate înlocui cu amidon de porumb), 2, 1/2 căni de lapte integral, 2 -2 1/2 căni frișcă lichidă dulce nefermentată, 1,1/2 căni zahăr, 1/4 lingură pulbere mastic mărunțit bine în mojar cu o linguriță de zahăr, o felie de coajă portocală bio, un praf de vanilie, sirop sau fistic pentru decorare.
Mod de preparare: Puneți grăunțele
de mastiha în congelator timp de 15 minute, apoi macinați-le într-un mojar cu o linguriță de zahăr. Adăugați mastiha măcinată și sahlep într-un bol cu 1 cană de lapte rece.
Se amestecă până nu mai există bulgări. Se toarnă laptele
rămas cu smântâna dulce, vanilia și zahărul într-o oală și se pune pe aragaz la foc mediu-mic
și se aduce la fierbere înceată, agitând-se ușor. Adăugați acum laptele /
mastiha / lăsați la foc mic timp de aproximativ 15 minute și continuați să
amestecați până când ajunge la consistența cremei și rămâne pe
lingură. Adăugați felia de coajă portocalie și luați-o de la
foc. Lăsați să se răcească și puneți în frigider. Se pune peste noapte la frigider. A doua zi, turnați amestecul în mașina de înghețată și urmați instrucțiunile acesteia. Când înghețata este gata se transferă într-un alt vas și se dă la congelator. La
fiecare oră bateți amestecul, repetând procedeul de trei ori pentru a
evita formarea de cristale. Păstrați la congelator până când este nevoie. Este bine ca înainte de servire să scoateți vasul de la congelator cu ceva timp înainte, deoarece trebuie să fie de consistență mai moale la servire. Kaimaki, se servește de regulă cu sirop de vișine și fulgi de fistic sau migdale dulci și este foarte potrivită alături de o bucată de Karidopita sau Portokalopiyta.
Important de știut si memorat:
Spor la treabă!
Important de știut si memorat:
Trebuie să folosiți salep natural 100%, fără alte ingrediente adăugate sau această rețetă nu va fi perfectă. Majoritatea prefurilor de salep vândute în magazine sunt un amestec de salep cu alte
ingrediente pentru a face o băutură instant
(doar încălziți puțin lapte / apă, adăugați doza recomandată și băutura salep
este gata). Dar acel amestec instant conține puțin salep, ceea ce nu va fi
suficient pentru a îngroșa înghețata. Deci, REPET asigurați-vă că ACHIZIȚIONAȚI DOAR SALEP 100%, vândut de obicei în magazine specializate de mirodenii. Atunci când alegeți mastiha, trebuie să fiți sigur că
provine din insula Chios, Grecia. Alegeți întodeauna doar lacrimi de rășină mastiha, aceasta fiind
forma naturală. O altă opțiune este uleiul de mastiha pur, dar este destul
de scump. Utilizați cu măsura deoarece dacă folosiți prea mult, începe să
aibă gust amar.
Spor la treabă!
ingrediente:
1 lingură ulei
vegetal cu aromă neutră (de exemplu ulei de floarea soarelui)
Și o linguriță de
lacrimi de cristale de rășină mastiha Chios (aproximativ 4-5 cristale de
dimensiuni medii) alte opțiuni
10 gr / 1 lingură.
Salep 100% natural
1.000 gr / 1 lt. /
1 sfert lapte integral
250 gr / 250 ml /
8,5 fl. o. smântână grea, în jur de 35% -38% grăsime
230 gr / 250 ml /
8,2 uncii (sau zahăr alb obișnuit, vezi notele de subsol)
1 lingură apa cu
flori de portocale (opțional, dar delicios)
instrucțiuni
Pasul 1 - Îndepărtați lacrimile de cristal de mastiha
Într-o cratiță mică se încălzește ușor 1 lingură. de ulei de
floarea soarelui cu cristale de mastiha, amestecând constant până când se
topește mastiha (omite acest pas dacă folosești ulei de mastiha, caz în care va
fi adăugat la Pasul 4).
Pasul 2 - Spălați salep-ul
După ce mastiha s-a dizolvat, adăugați 1 cană de lapte.
Încălziți-l ușor la foc mediu și, odată ce este rece,
adăugați bălăceala și amestecați cu biciul / furculița până când s-a dizolvat complet
și nu mai rămâne absolut niciun fel de buline.
Se amestecă cu o spatulă de silicon până când amestecul
începe să se îngroașe. Puneți deoparte.
Pasul 3 - Pregătiți baza de înghețată
Într-o cratiță mare, se toarnă laptele rămas și smântâna și
se adaugă zahărul.
Se aduce la fierbere la foc mediu până la mare, amestecând
constant cu o spatulă.
Îndepărtați-vă de pe căldură și, cu ajutorul unei lingurițe,
începeți să turnați laptele fierbinte în amestecul cu salep, o coadă la un
moment dat.
Bătați bine înainte de fiecare adăugare, răzuind bine partea
inferioară și laturile în timp ce mergeți.
Nu va trebui să adăugați tot laptele, doar suficient pentru
a omogeniza suficient și a-l subția la o consistență fluidă. Nu trebuie să
rămână nicio bucată, doar pete care sunt în regulă.
Turnați laptele de vânzare subțire din nou în cratița mare
și încălziți-l la foc mare, amestecând în permanență cu o spatulă.
Aduceți înapoi la fierbere și reduceți focul.
Lăsați-l să fiarbă 20 de minute, fără a agita, timp în care
se va forma un strat gros de spumă deasupra.
Pasul 4 - Răciți baza de înghețată
Scoateți cratița de pe foc și turnați amestecul printr-o
sită într-un vas mare rezistent la căldură, răzuind cratița pentru a colecta
reziduurile.
Amestecați ușor timp de 7 minute cu o spatulă, pentru a
ajuta la evaporarea aburului și răcirea acestuia puțin.
Puneți-l peste o baie de gheață pentru a se răci complet.
Adăugați apa cu flori de portocale și amestecați bine. (Dacă
folosiți ulei de mastiha în loc de cristale, adăugați-l acum).
Puneți-l într-un bol cu un capac și lăsați să stea în
frigiderul peste noapte, sau până la 2 zile.
Pasul 5 - Încingeți înghețata
Transferați amestecul către producătorul dvs. de înghețată,
care a fost pregătit conform instrucțiunilor producătorului.
Când o turnați în interior, aveți grijă să nu depășiți 3/4
din volumul mașinii dvs. de înghețată, deoarece se va extinde în timpul
usturoiului. Rezolvarea problemelor
După ce înghețata Dondurma este groasă și pufoasă, treceți
la un recipient cu capac, sigilați bine și puneți-l în congelator. Se lasă
câteva ore la setat.
Depozitare pe termen lung
Înghețata făcută la domiciliu îngheață tare, deci trebuie
înmuiată înainte de servire. Transferați la frigider și lăsați aproximativ 30
de minute.
Sugestii de servire
În Grecia, înghețata Dondurma se servește cu conserve de
vișine deasupra sau pliate. De asemenea, este perfect atunci când este asociat
cu baklava sau prăjitură, orice fel de prăjitură de nuci sau fructe. În imagine
l-am asortat cu o simplă prăjitură cu nucă.
Note despre ingrediente:
Zahărul Demerara este o varietate de zahăr crud de trestie
și conferă adâncime de aromă. Puteți folosi orice fel de zahăr crud din
trestie, atât timp cât are culoare maro deschis.
De asemenea, zahărul alb obișnuit funcționează bine, deși nu
ajută la crearea aromei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere