Ingrediente: 9 foi de plăcintă, 700 gr. de urzici, 2 cepe mari tocate mărunt, 6 fire de ceapă verde tocate mărunt, 2-3 fire usturoi verde tocate mărunt, 1 buchet de fenicul (doar partea înfrunzită), 1 legătură de pătrunjel proaspăt creț, 1 buchet de mentă proaspătă, 200 gr. feta, 2 ouă bătute energic, ulei de măsline extravirgin, sare de mare neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, pentru finisare încă un ou și semințe de susan.
Puteți adăuga pe lângă urzici, ce verdețuri mai doriți și aveți prin curte la fel ca la salata Horta (Χόρτα).
Mod de preparare: Curățați și spălați urzicile și fierbeți-le în apă fierbinte cel puțin 6 minute după care le lăsați în strecurătoare să se scurgă. Într-o tigaie adâncă, înăbușiți ceapa uscată și cea verde dar și usturoiul cu ulei de măsline. După adaugați urzicile, și verdeșurile adăugând sare și piper și amestecând puțin. Lăsați deoparte 5 minute să se răcească puțin. Bateți ouăle într-un bol și adăugați apoi brânza feta rasă după care adăugați amestecul la amestecul din tigaie și amestecați. Ungeți tava de copt cu ulei și întindeți 3 foi pe rând ungându-le pe fiecare cu ulei. Întindeți jumătate din umplutură. Acoperiți cu încă 3 foi, ungeți-le cu ulei de măsline și turnați restul de umplutură. Închideți plăcinta cu celelalte 3 foi pe care le ungeți între ele cu ulei de măsline iar pe ultima doar cu gălbenuș de ou bătut energic pentru a o străluci frumos. Presărați cu susan prăjit sau o combinație de susan negru și susan alb prăit. Tăiați plăcinta bucăți. Dați la cuptorul încins în prealabil și coaceți până este gata.
Există și varianta tradițională la care în loc de foi se folosește un terci din făină de porumb.
Pentru bază: Se fierb aproximativ 150 ml. de apă și se lasă deoparte aproximativ 5 minute să se răcească. Se toarnă 150 gr. făină de porumb într-un bol și se adaugă apa (atentie la cât este necesar), 1/2 linguriță de sare marină neiodată și se amestecă cu o lingură de lemn până obținem un aluat un pic mai gros. Adăugați 100 gr. branza feta rasă și 80 ml. ulei de măsline și amestecați. Într-o tavă mică rotundă cu diametrul de 24 cm. întindeți aluatul, presați-l bine cu mâinile și ridicați-l pentru a acoperi un pic marginile tavii.
Pentru partea de deasupra: Într-un bol, amestecați 100 gr. făină de porumb cu 100-120 ml apă clocotită pe care am lăsat-o să se răcească 5 minute și 1/2 linguriță de sare marină neiodată și întindeți acest aluat moale pe suprafața plăcintei cât să acopere umplutura. (Vrem ca textura lui să fie ca un terci gros. Nu-l vrem atât de gros ca cel pe care l-am făcut pentru baza plăcintei, așa că reglam apa corespunzător).
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere