sâmbătă, 9 februarie 2019

Παπαγεωργιου Γιουβέτσι μοσχάρι- Papageorgiou Giouvétsi moschári- Reteta greceasca a la Papagheorghiu de carne de vita legume si orzo la cuptor




Ingrediente:

2 cepe +3 fire de ceapa verde, 1 vanata mica, 2 morcovi, 1 fir de praz, 4+4 linguri de ulei de masline (4 pentru sotat legume si carne si 4  pentru sotat orzo), 500 gr.  carne de vita dezosata taiata in cubulete mici,  1 baton de scortisoara, 2 frunze de dafin, ¼ lingurita de chimion macinat,2 linguri de pasta de tomate, 150 ml. vin rosu sec,  1 lingura cu miere de cimbru,  200 ml. apa calduta la inceput+ 500 ml. apa calduta cand introducem la cuptor (sau cat este necesar prin completare), o cutie rosii decojite in bulion,  sare si  piper proaspat macinat dupa gust in diferite faze ale pregatirii,150 gr. orzo mediu, cimbru proaspat+ oreagano (in fazele de pregatire),     Feta +patrunjel tocat fin + coaja de lamaie bio rasa pentru servire
    
 
Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la maxim..Incepeti cu pregatirea apoi. Se taie bine ceapa, prazul, vanata cuburi,morcovii tot cuburi. Incalziti o tigaie cuprinzatoare cu putin ulei de masline. Adaugati ceapa si sotati cu putin zahar pana se caramelizeaza frumos. Adaugati acum morcovii si continuati sotarea. Adaugati cuburile de vanata tinute in prealabil intr-un castron cu sare si stoarse de suc, dupa care adaugati rapid si prazul sotand in tot acest timp cu spatula de lemn,
timp de aproximativ 5 minute, pana cand se caramelizeaza frumos toate ingredientele , in ceasta faza puteti adauga putina sare si piper si putin cimbru si oregano. Adaugati putin ulei de masline, daca este necesar.  Cand este gata, transferati intr-un castron si lasati la o parte pana cand este necesar din nou.  Puneti tigaia inapoi la caldura si lasati-o sa se incalzeasca bine adaugand si ulei de masline dupa care perpeliti bine pe toate partile cuburile de carne predsarate cu piper si sare cam 4-5 minute sau pana este gata. Acum adaugati si legumele preparate mai inainte, batonul de scortisoara, frunzele de dafin, chimionul si pasta de rosii. Sotati cam 1-2 minute ca sa se inglobeze bine pasta de tomate is sa se ingroase un pic sosul.  Adaugati apoi vinul lasand sa se evapore alcoolul se evapore, dupa care adaugati mierea, 200 ml apa si cutia de rosii tin bulion amestecand gentil. Se condimenteaza dupa gust cu sare și piper si se continua fierberea cam 1 ½ ore la foc mic pana cand carnea este foarte moale si sosul se ingroasa. Dacă sosul dvs. este prea gros, adaugati putina apa calduta. Cand este gata rasturnati intr-un vas de lut pentru cuptor. Intr-o tigaie sotati un picut orzo in cateva linguri de ulei pana ce il auriti un pic, dupa care il rasturnati peste continutul din oala ,adaugati 500 ml apa calduta sau cat este necesar , asezonati cu cimbru si oregano proaspat sau si  oricare dintre plantele dvs. preferate. Puneti ca[pacul si dati la cuptor cam 30 de minute. Indepartati capacul dupa acest timp si mai lasati la cuptor inca 15 minute.  Cand este gata scoateti preparatul din cuptor, adaugati pe deasupra patrunjel tocat fin+ coaja de lamaie si ceva Feta maruntita.


Spor la treaba si pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere