Când vă cumpărați midiile proaspete socotiți cam 500 gr. /persoană sau chiar cu 10% deoarece în procesul de curățare și pregătire pe unele dintre ele le veți aruncă. Dacă sunt din acele congelate și pasteurizate în suc propriu ele au fost trecute deja prin procesul de selecție. Midiile proaspete trebuie să aibă
cochilia de un negru lucios, să nu miroasă urat. Cele care nu corespund vor fi înlăturate din prima. Apoi midiile trebuie să fie închise. Cele parțial deschise, se bat ușor cu degetul iar în cazul în care sunt vii se deschid imediat. Dacă nu se aruncă. Partea cea mai dificilă acum urmează cu curățatul. Se va face cu o perie sau un burete de bucătărie cu parte abrazivă. Se curată, se spală se înlătura toate urmele de nisip și alte reziduri precum și urmele de ierburi și alge, deasemenea în această
etapă se înlătura acele mustăți cu care scoicile se atârna de pietre.
cochilia de un negru lucios, să nu miroasă urat. Cele care nu corespund vor fi înlăturate din prima. Apoi midiile trebuie să fie închise. Cele parțial deschise, se bat ușor cu degetul iar în cazul în care sunt vii se deschid imediat. Dacă nu se aruncă. Partea cea mai dificilă acum urmează cu curățatul. Se va face cu o perie sau un burete de bucătărie cu parte abrazivă. Se curată, se spală se înlătura toate urmele de nisip și alte reziduri precum și urmele de ierburi și alge, deasemenea în această
etapă se înlătura acele mustăți cu care scoicile se atârna de pietre.
Ingrediente pentru două persoane:
1 kg. midii ( eu am folosit din cele congelate cu tot cu cochilie), o ceapă albă tăiată rondele și vreo 5 fire de ceapă verde tăiate mărunt, 3-5 căței de usturoi mărunțiți grosolan și 3 fire usturoi verde tocate mărunt, 2-3 tije de tulpini de țelină (sau Apio) tăiate în bucățele potrivite, 2 morcovi subțirei tăiați rondele fine, o bucățică sau mai mult după gust și în funcție de iuțeala de ardei iute, vin alb sec 200 ml., ulei de măsline cât este necesar, câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță de cimbru uscat, o legătură mare de pătrunjel sau mărar după gust ( eu am folosit mărar), piper, sare marina neiodată după gust, o lingură de zahăr la călirea cepei.
Mod de preparare:
Această
rețeta este bine să fie pregătită într-o oală sau cratiță mai înaltă cu
un capac care să se închidă ermetic că să poată fierbe în abur
ingredientele. Există chiar și unele cratițe speciale pentru midii , dar
nu trebuie să va agitați dacă nu aveți.
Se încinge ușor uleiul, după care se călește ceapa și usturoiul peste care am aruncat o lingură de zahăr (că să îi dea un gust de caramelizare). Puteți adăuga acum și ardeiul iute, condimentați cu sare și piper și adăugați o parte din cimbru. Acum adăugați și morcovii și tijele de țelină și continuați
înăbușirea. După circa 2-3 minute sau după cum va orientați la fața locului, adăugați și midiile și dați focul la maxim și acoperiți cu capacul. După câteva minute (2-3) zgâlțîiți ușor de cratiță/tigaie că să se împrăștie uniform scoicile și să se amestece cu vegetalele . Când observați că toate s-au deschis dați focul la mediu, turnați vinul și mai lăsați 2-3 minute cu capacul pus zgâlțâind vasul de câteva ori. Acum puteți adăuga și restul de cimbru și pătrunjelul/mărarul amestecând gentil. În câteva minute preparatul este gata (în funcție de foc, vas , felul midiilor congelate sau proaspete se va ține mai puțin sau mai mult). Serviți imediat cât este cald preparatul eventual și cu o garnitură de cartofi prăjiți (dar nu este obligatoriu), dar cu un pahar de vin grecesc sigur că este obligatoriu.
Atenție timpii dați sunt aproximativi, fiecare se va orienta la fața locului după cum am menționat.
Kali orexi !
Poftă bună și spor la treabă!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere