marți, 30 ianuarie 2024

Σκεπαστή πίτα- – Skepasti-Greek-Style Gyros Quesadilla

Skepasti, un preparat grecesc originar din Sparti (în greacă: Σπάρτη) este un municipiu din Laconia care se află pe locul Spartei, cetatea care a cunoscut o evoluție militară glorioasă). Este preparat din două pite moi și aromate care se coc pe plita încinsă, unse cu unt pe interior, între care se așează cașcaval, piept de porc /pui rostisat, rosii, ceapă iar cașcaval și bineînțeles nelipsitul sos tztziki. Este o specialitate grecească care pune în valoare gusturile autentice ale Mediteranei. Skepasti oferă un mix perfect de arome și texturi. Putem spune că Skepasti este o interpretare modernă a modului tradițional grecesc pentru pita souvlaki. Este făcută din carne proaspăt la grătar, perfect asezonată cu ierburi mediteraneene și condimente și servită într-o pâine pita proaspăt coaptă. Adăugarea de halloumi făcut manual oferă o textură și o aromă unică preparatului. Una dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale Skepasti este versatilitatea acestuia. Este perfect pentru un prânz rapid și satisfăcător luat din mers sau ca o masă mai consistentă pentru cină. Combinația de carne, brânză și legume face din aceasta o masă bine echilibrată, oferind proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

 Ingrediente: A. Pentru pite: 400 gr. făină + extra pentru masa de lucru, 400 gr. iaurt grecesc stors, 2 linguri oregano uscat, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat, 4 linguri ulei de masline; B. Pentru panceta : 500 gr. pancetta dezosată -gyros de pork (sau piept de pui dezosat), 3 linguri oțet din vin alb, 1 lingură boia de ardei afumată, 2 linguri oregano uscat, 2-3 linguri ulei de măsline, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat; C. Pentru adaus compoziție: ½ roșie, ½ ceapă, ¼ de legătură de pătrunjel tocat, 250 gr. amestec de branzeturi tari rase, 200 gr. tzatziki de casă; D. Pentru servire: cartofi pai prăjiți, tzatziki de casă, pătrunjel proaspat tocat

Mod de preparare:

Pe măsură ce gătiți, verificați pașii pe care îi parcurgeți și urmați rețeta fără a vă pierde.

A. Pentru pite: Puneți făina, iaurtul, oregano, sarea și piperul într-un bol mare și amestecați cu mâinile până se formează un aluat. Scoateți aluatul din bol, înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute la răcoare. După aceasta împărțiți aluatul în 4 bucăți egale. Pudrați masa de lucru cu făină și transferați primul aluat pe ea. Cu ajutorul sucitorului  realizați o pită rotundă cu diametrul de 16 cm. Repetați ​​același proces pentru restul de 3 bucăți. Puneți o tigaie la foc mediu, lăsați să se încălzească și  turnați o lingură de  ulei de măsline. Pregătiți o farfurie  pe care puneți hartie absorbantă. Puneti câte o pită în tigaie și gătiți-o 2 minute pe fiecare parte până capată culoare și este făcută în interior. Scoateți pita din tigaie și puneți-o pe farfuria cu hârtie absorbantă. Repetați ​​același proces pentru toate bucățile, adăugând de fiecare dată câte 1 lingură. ulei de masline. Puneți  deoparte până când este nevoie de ele.

B. Pentru panceta:

Puneți pancetta într-un bol și adăugați o lingură oțet, boia de ardei, sare, piper, o lingură oregano și 1-2 linguri ulei de măsline și amestecați bine cu mâinile. Lasați  la marinat la temperatura camerei timp de 15 minute. Puneți o tigaie la foc mare și turnați o lingură ulei de măsline. Adăugați pancetta în tigaie și gătiți-o timp de 5-6 minute până capătă culoare și devine crocantă. (Aveți grijă să nu amestecați prea mult în timpul gătitului, astfel încât pancetta să se gătească corect). Transferați-o apoi  pe  masa de lucru și tocați mărunt bucățile după care le aruncați înapoi în tigaie. Amestecați scuturând tigaia,  adăugați cu 1-2 linguri de oțet și amestecați din nou. Presărați o lingură oregano după care scoateți tigaia de pe foc și transferați pancetta într-un bol.

C. Pentru compozitie:

Tocați mărunt roșia, ceapa și pătrunjelul pe  masă de lucru și dați deoparte. Puneți o tigaie la foc mic și puneți pe ea o pită. Peste turnați jumătate din amestecul de brânză, jumătate din pancetta, roșii și ceapă. Pe a doua pită se întinde jumătate din tzatziki cu o lingură și se adaugă jumătate din pătrunjel. Puneți această pită în tigaie deasupra celeilalte pentru a crea capacul. Întoarceți capacul astfel încât să se coloreze pe ambele părți. Repetați același proces pentru al doilea set. Tăiați fiecare set în 4 bucăți egale și serviți cu cartofi prăjiți, tzatziki și pătrunjel proaspăt.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere