marți, 23 martie 2021

Ντοματόπιτα-Ntomatópita-Plăcintă cu roșii

 Ingrediente: 6 roșii coapte tăiate rondele, 2-3 ardei kapia (două culori) subțiri tăiați rondele, 2-3 cepe albe tăiate rondele, 2 linguri cu


măsline verzi tăiate rondele, 1 lingură capere,
400 gr. fetta zdrobită, 5-6 frunze de mentă, tocate mărunt, 6 foi pentru plăcintă, o mână de pătrunjel tocat mărunt, 1 lingură oregano uscat, 1 lingură. mentă uscată, 1 crenguță cimbru proaspăt, 5-6 linguri. ulei de măsline + extra pentru întinderea foilor, sare marină neiodată și piper alb proaspăt măcinat

 Mod de pregătire: Încălziți cuptorul la 180 gr. C. Pregătiți foile pentru plăcintă. Pentru plăcintă vom avea nevoie de  6 foi. Pregătiți roșiile. În primul rând, alegeți roșiile cărnoase, coapte, dar ferme. Curățați și tăiați ardeii și ceapa. Tocăm pătrunjelul, menta proaspătă și cimbrul și pregătim oregano și menta uscată. Dacă nu aveți  cimbru proaspăt, puteți pune desigur uscat.Ungeți cu ulei de măsline fundul vasului de coacere. Așezați prima foaie, potriviți-o bine și ungeți-o cu ulei. Repetați cu următoarele două la fel. Așezați acum un strat de roșii, peste el presărați câteva măsline, câteva capere, o parte de ceapă și o parte de ardei. Acum presărați puțin piper și sare. Și peste o parte din toate ierburile. Ultima se va presăra o parte de fetta. Repetați cam de trei ori dar asta în funcție și de înălțimea vasului folosit. La sfârșit peste stratul de fetta final se stropește cu ulei de măsline și se acoperă cu ultimile trei foi puse una câte una ca la bază.Mai stropiți o dată cu ulei și dați la cuptor pentru aproximativ 25-35 minute în funcție și de cuptor.


Mai există o variantă pentru pregătirea acestei plăcinte după cum urmează:

Încălziți o tigaie mare, adâncă, la foc mediu. Odată încălzită, adăugați uleiul de măsline, ceapa, ceva zahăr ca să ia din aciditatea roșilor și caramelizați timp de aproximativ 3-4 minute, fără să ardeți. Apoi adăugați roșiile, condimentați cu sare și piper, reduceți focul la mediu și gătiți până când cea mai mare parte a sucului s-a evaporat, amestecând la intervale regulate cu o lingură de lemn.Apoi, opriți focul și transferați sosul într-un castron adânc cu pătrunjel, menta proaspătă, busuioc și oregano. Imediat după aceea, adăugați brânza feta, o lingură două de pesmet ca să lege, menta uscată, amestecați cu o lingură de lemn și lăsați amestecul să se răcească complet. Apoi, ungeți cu ulei de măsline o tavă dreptunghiulară de dimensiuni 35x25 cm, așezați o foaie pe baza cratiței și presărați-o cu ulei de măsline cu o pensulă. Apoi, așezați o altă foaie pe partea superioară a tigaiei, astfel încât să iasă 10 cm și presărați-o cu ulei de măsline. Urmați aceeași procedură pentru încă trei, una pentru partea de jos, una pentru dreapta și una pentru partea stângă. În cele din urmă, întindeți umplutura uniform deasupra, închideți foile spre interior și apoi așezați încă 2 foi uleiate deasupra, pe care le presărați cu semințe de susan. Tăiați plăcinta și coaceți-o într-un cuptor preîncălzit la 180 gr. C  timp de aproximativ 45-60 minute dar în funcție de cuptor.

Odată gata, lăsați plăcinta să se răcească aproximativ 30 de minute, tăiați-o în bucăți și serviți-o.

 

Că faceți prima variantă pe care eu o prefer, că o faceți pe a doua eu vă doresc spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere