sâmbătă, 20 februarie 2021

Ρολό κιμά-Roló kimá-Ruladă de carne


Ingrediente:
1 kg. de carne tocată de vită
, 1 linguriță mentă uscată, 1 linguriță pătrunjel uscat,
2 lingurițe de tarhon uscat, 1 linguriță boia dulce, 1 ceapă, 1/2 linguriță oregano uscat, 250 gr. pâine toast albă pentru sandwich, 2 morcovi, 2 ardei grași roșii, 3 căței de usturoi, 1 ou crud+ 3 ouă fierte, 2 lingurițe ulei de măsline extravirgin grecesc, sare marină și piper după gust.

 

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 180-200 gr. C. Într-un procesator de alimente bateți 1 cățel de usturoi și 3 linguri de ulei de măsline, până când  usturoiul se dizolvă complet. Adăugați 1/2 din tarhon, boiaua, piperul și pâinea făcută bucăți. Bateți până se descompun ingredientele. Întindeți amestecul într-o tigaie și coaceți timp de 15-20 de minute, până când devine auriu și crocant. Între timp, tocați grosolan morcovii, ceapa, ardeii și 2 căței de usturoi. Adăugați-le într-un robot de bucătărie împreună cu restul de tarhon dar și cu menta și pătrunjelul, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Bateți ușor și scurt până când ingredientele se descompun în bucăți mici, dar fără ca acestea să devină pastă. Așezați o tigaie la foc mare și căliți amestecul de legume timp de 10-15-20 de minute, până când se caramelizează frumos și volumul lor este redus la 1/3 din volumul lor original. Această metodă concentrează și mai mult aroma. Când este gata, scoateți-o de pe foc și lăsați-o deoparte să se răcească aproape la temperatura camerei. Amestecul se va răci mai repede dacă este transferat într-un castron. Într-un alt castron, adăugați amestecul de legume, amestecul de pâine, carnea măcinată, oul crud bătut un pic, sarea, piperul și 2 linguri de ulei de măsline. Se amestecă cu mâna, 3-4 minute, până când toate ingredientele sunt complet combinate. Se întinde ½ din amestecul de carne într-un vas de sticlă termorezistent cu pereți înalt. Pudrați ouăle fierte și cojite cu niște făină (astfel încât acestea să se lipească de amestecul de carne și să nu se despartă în bucăți mici când tăiați rulada de carne) și puneți-le peste amestecul de carne. Adăugați cu grijă amestecul de carne rămas peste și în jurul ouălor, astfel încât să fie bine căptușite și să nu se rupă. Apăsați cu grijă  carnea cu mâinile pentru a îndepărta orice goluri de aer și pentru a o face mai compactă. Puneți temperatura cuptorului la 180 gr. C și coaceți timp de 50 de minute (în funcție de cuptor). Dacă nu folosiți glazurarea de mai jos țineți mai mult cu 10-15 minute. Scoateți preparatul din cuptor și transferați-l pe o tavă de sevit. 

 

OPȚIONAL: Periați suprafața cu sosul a cărui rețetă vă voi da-o imediat pentru a  glazura. Măriți din nou temperatura cuptorului la 200 gr. C și mai coaceți din nou timp de 15-20 de minute, până când glazura se caramelizează și devine crocantă. Când este gata, scoateți din cuptor preparatul, tăiați-l în bucăți și serviți-l cu piure de cartofi  și eventual surplus de sos. 

Ingrediente pentru sos: 1 lingură de ulei de masline  extravirgin, 1 ceapă albă, 3 căței de usturoi, 250 gr. zahăr brun, 180 ml. apă, 270 ml suc de ananas, 100 ml. sos teriyaki, 35 ml. Jack Daniels, sucul de la o lămâie, ½ linguriță fulgi de chili, sare marin[ neiodată și piper după gust. Mod de preparare: Puneți o tigaie la foc mediu și lăsați-o să se încălzească foarte tare. Tocați mărunt cățeii de usturoi și ceapa. Adăugați uleiul de măsline, ceapa și usturoiul în tigaie. Sotați aproximativ 2 minute, până se caramelizează frumAdaugați zaharul și  lasați să se topească. Amestecați cu o lingură de lemn. Adăugați apa, sucul de ananas și sosul teriyaki. Gatiti timp de 5-7 minute, până când amestecul începe să fiarbă și  volumul se reduce la jumatate din cel anterior. În cele din urmă, adăugați Jack Daniels, sucul de lămâie, fulgii de chili, sare și piper. Amestecați gentil și mai fierbeți timp de încă 10-15 minute, până când sosul se îngroașă și capătă o consistență asemănătoare siropului. Acum îl puteți lua de pe foc și să-l serviți.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere