Ingrediente:
Matele de la miel, organele de la un miel fara rinichi, zeama de la doua lamai, coaja rasa de la o lamaie, sare marina neiodata fina si piper negru iute proaspat macinat, 6 catei de usturoi zdrobiti, o ceapa taiata fin, 100 ml. ulei de masline, 100 ml. de vin alb, ceva mai mult oregano, apa cat este si unde este necesar.
Pentru servire:
Cartofi prajiti presarati cu cimbru proaspat.
Mod de preparare:
Se incepe cu spalarea perfecta a matelor in mai multe ape; acestea se spala cu o cantitate generoasa
de apa si se lasa sa se scurga complet.Se vor intoarce apoi cu ajutorul unui creion si pe cealalta parte pentru o curatare perfecta. Intoarcerea se face prin introducerea varfului
creionului paralel cu intestinul cam cu latimea unui deget inainte de margine dupa care se rastoarna marginile si se incepe introducerea in mat tragand de partea intoarsa. Daca vi se intampla sa observati o ruptura
sau sa produceti o ruptura, taiati bucata respectiva si continuati. Dupa curatare le lasati la scurs la rece intr-un castron cu sucul de lamaie pe deasupra lor-pentru o albire totala si eliminarea unor mirosuri.
Acum va puteti apuca de pregatit organele. Le spalati bine si pe ele cu o cantitate generoasa de apa, le taiatiin bucati de 0,5 cm și lungime de 10 cm, le spalati din nou, le scurgeti si le lasati la odihna cu niste zeama de lamaie peste ele. Apoi le condimentati cu o cantitate
generoasa de sare si piper si cu 2 lingurite de oregano, cu coaja de lamaie si usturoiul zdrobit. Refrigerati timp de o ora pentru a se marina. Apoi introduceti bucatile pe batul de suvlaki cat mai variat dupa care incepeti inpachetarea lor cu intestinele din belsug in mai multe straturi, de jur imprejur ca pe un mosor de sfoara destul de strans. Pentru finalizare, legați un nod
la capătul intestinelor astfel incat
sa nu se desprinda. Repetati acelasi proces cu restul organelor pana terminati. Se condimenteaza usor cu sare si
piper. Le puteti prepara fie prin coacere invelite in folie pe carbuni sau gratar fie prin prajire in baie de ulei. Eu va voi detalia varianta prajire. Intr-un vas adanc, adaugati jumatate din uleiul de masline si ceapa, calind-o usor peste fo mediu fara ardere. Adaugati apoi gardoubakia si sotati timp
de 3-4 minute pana la auriu slab.Acum adaugati vinul, restul de ulei de
masline, un picut de sare si piper, o lingurita de oregano si doar putina apa cat sa fie acoperite pana
la jumatatea lor. Acoperiti cu un capac si coaceti
timp de 1 ½ ore, pana cand este carnea facuta si are culoare maro auriu. Puteti scoate
capacul in ultimele cateva minute ale procesului de gatit, astfel incat acestea
sa poata prinde o crusta frumoasa.Le scoateti acum pe un platou scoateti betele de souvlaki, asezati pe langa cartofi prajiti si dati la servit.
Pofta buna! Kali Orexi!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere