Va intrebati poate ce mancau grecii pe vremea lui Platon,
Aristotel sau chiar a puternicului Alexandru cel Mare?Dieta mediteraneana
traditionala este simpla. Desi stilul de
viata in schimbare a modificat mult dieta , inca mai sunt multi greci care
continua sa manance ca stramosii nostri
- cu sute si chiar mii de ani in urmacu aceiasi filozofie si valori mai aproape
de pămant si impartasind cu cei din jurul vostru.
Herodot, care a trait
în secolul al V-lea î.Hr., scria:
"Τη Ελλάδι πενίη μεν αεί ποτε σύντροφος εστί" ), ceea ce
inseamna cs strămosii nostri din Grecia aveau sarăcia ca insotitor constant. Ce
inseamna acest stil de viata pentru dietele vechilor greci? Inseamna ca
mancarea lor era simpla. "Oligofaia" (mancand cu moderatie) a fost
moto-ul lor). Produsele principale din Grecia antica erau orzul, graul, vinul,
uleiul de masline si maslinele. Alte elemente ale dietei grecesti antice pe
care le putem deduce din scrierile lasate si care au ajuns pana la noi
includeau: pestele si fructele de mare, painea, legumele, pestele, branza,
lintea, fasolea, merele, perele, strugurii, smochinele, prunele, lamaile, portocalele si rodiile. Nu
treebuie uitate insa toate verdeturile pe care le culeg de pe langa casa pe care grecii inca le mananca si astazi
in salatele tip Horta dar si sumedenia de mirodenii (oregano,dafin, cimbru
busuioc, menta, usturoi,
ceapa, marar, in unele retete chiar si patrunjel, mastih, mahleb) pe care grecii le folosesc din abundenta.
Alte ierburi si condimente comune includ
seminte de busuioc, cimbru si fenicul.
Carnea probabil ca era
rezervata claselor superioare.
Desi bucătăria greaca a evoluat foarte mult peste istoria tarii in sine, exista inca multe feluri de mancare traditionale in uzul de
astazi. Bucataria tipica greceasca Ελληνική κουζίνα-Elliniki kouzina a fost derivata dintr-o paleta generala
mediteraneana si consta din ceea ce se numește "triada
mediteraneana". Acest termen se refera la grau, ulei de masline si vin.
Uleiul de măsline si grâul menționate anterior, precum și fructele, legumele,
mierea fructele de mare si pestele sunt stalpii gastronomiei grecesti. Mielul este, de asemenea,
folosit destul de frecvent.
Bucataria greceasca are o traditie culinara de aproximativ
4.000 de ani si face parte din istoria si cultura Greciei. Aromele sale se
schimba odata cu sezonul si cu zona geografica de referinta. Putem considera ca ea este un
precursor al bucatariei occidentale, raspandita prin
intermediul Romei antice - in întreaga Europa.Bucataria veche fiind caracterizata de
frugalitatea sa si avand la baza "triada mediteraneana": grau,
ulei de masline si vin, carne fiind rar mancata dar peste mai frecvent. Această
tendinta in dieta grecească a continuat in perioade romane si otomana si s-a
schimbat destul de recent, cand progresul tehnologic a facut carnea mai
disponibila pentru oamenii de rand. Vinul si uleiul de masline au fost intotdeauna o parte centrala a acestei gastronomii.
De fapt, Grecia gazduiește una dintre cele mai
sanatoase diete din lume.Nu s-a schimbat prea
mult pe parcursul istoriei grecesti. Unul dintre putinele lucruri care au
dispărut de-a lungul timpului, desi nu in intregime, este folosirea degetele
pentru a manca, in vremurile stravechi, ustensilele erau rareori folosite iar
aproape toate mancarurile erau consumate cu degetele. La fel ca Grecia in sine,
si bucataria greceasca a suferit multe modificari provenite din spatiile
geografice in care au trait grecii dar si din cauza celor care i-au stapanit
cateva sute de ani. Dar nu peste tot in Grecia erau preparate delicioase , se spune ca din punct de vedere culinar Sparta avea cea mai proasta bucatarie. De pilda o reteta care este pomenita in unele scrieri dar care nu s-a pastrat si ca reteta in forma scrisa este cea de melas zomos (μέλας ζωμός) sau supa neagra. Cum se facea ea? Simplu se fierbeau picioare de porc, urechi de porc intr-o zeama care avea mult sange de porc si se adauga sare si otet de vin. Avea un miros oribil se spune dar era plina de calorii si dadea forta in lupta.
In vremurile Greciei antice, grecii mancau de obicei
trei mese pe zi. Prima masa a zilei era micul dejun, urmata de o masa la
jumatatea zilei si de o masa de seara. Micul dejun era alcatuit din cateva
feluri de mancare usoara, cum ar fi painea inmuiata in vin, si eventual
de masline sau smochine care sa insoteasca. Pranzul era ca o afacere rapida care sa concentra pe portii mici, totusi apetisante. Masa de
seară era de departe cea mai importanta a zilei.
Deci se trezeau si luau micul dejun, se opreau din munca
si luau masa de pranz si terminau ziua cu cina.
Mic dejun-πρωινό-proinó
Dimineata se manca painea inmuiata in vin, deoarece vinul
era mai sigur decat apa datorita lipsei instalatilor de filtrare. Chiar si
copiii mici se bucurau de un pahar sau oua. Vinul se servea într-un kylix (vechi grecesc: κύλιξ, pl.
Κυλικες, pronuntat: "keye-liks") care era un fel de cupa cu două manere plasate diametral. Fundul
era aproape plat iar pe suprafata exterioara erau pictate diverse scene. Mai tarzi in anii elenisti vor fi inlocuite
de Skyphos-Σκύφος care erau niste cesti mai mari si mai masive. Painea care
mergea impreuna cu vinul de dimineata era facuta din orz principala sursa in
cele mai vechi timpuri. Se mai mancau asa zisele "tagenites”, „teganites”
sau „tagenias” (toate variantele fiind derivate ale cuvantului „tegano” care
desemna tigaia de prajit)adica ceva care care ar semana cu ce stim noi astazi
clătite si de care grecii sunt mandri pentru ca au trecut testul timpului ,
ajungand sa fie mancate chiar si astazi in secolul XXI.. Acestea erau făcute cu
faină de grau, ulei de masline, miere si lapte
si de obicei erau acoperite cu miere sau branza.
Masa de pranz-Μεσημεριανό-Mesimerianó
Dupa ce grecii antici munceau toata dimineata venea si
vremea pranzului cand mancau dupa care se odihneau un pic sa mai treaca
zapuseala zilei. Nu este o surpriza faptul ca si aceasta masa includea vin din
motivele mai sus prezentate. pranzul nu era privit privit ca o masa copioasa
deoarece mai urma ceva munca, asa ca includea alimente usoare cum ar fi:
smochine, peste sarat, branzeturi, masline , paine etc. Cam din cele care
astazi in Grecia se considera mezedes. O colectie de mancaruri si de aperitive in portii mici si diverse. Este
o traditie pastrata pana astazi in multe tari din Europa si din Orientul Mijlociu.
dar iata ca aflam oare cine a inceput primul?
Cina-βραδινό-vradinó
Dupa o activitate lunga si o zi calduroasa apetitul crestea
si venea cina moment in care probabil ca si acum era timpul sa se manance cu adevărat. A fost si este inca în Grecia,
cea mai importanta masa a zilei. Acesta este momentul in care se aduna impreuna familia si cu prietenii si se bea se mananca dar se
discuta normal si filosofie dar se discuta
si evenimentele zilnice. In vremrile
acelea barbatii si femeile mancau in mod
separat. Daca aveau sclavi acestia
serveau intai barbatii dupa care femeile si copii si doar la sfarsit mancau si
ei cina dupa ce terminau ceilalti. De
cand cina a fost considerata cea mai importanta masa, aici erau consumate
majoritatea alimentelor. La cina, grecii antici
mancau: oua (de prepelita si
gaina), peste, masline, branzeturi, paine, smochine si orice legume pe
care erau in sezon. Orice tip de carne
rosie era rezervata doar pentru cei bogati. Prin urmare, multi greci din acele
timpuri au mancat carne o viata intreaga
doar de cateva ori. Nu a fost totusi rau, deoarece stilul de viata mediteranean
limiteaza si acum carnea rosie de cateva ori pe luna, astfel incat, putem spune
ca in realitate, clasa inferioara era mai sanatoasa decat clasa superioara, cu
toate ca ma indoiesc ca cineva in acele vremuri gandea sa..
Deserturi
Desertul nu era un lucru zilnic in Grecia Antica. Probabil
ca era consumat doar ocazional. In ceea ce priveste dulciurile, zaharul nu era
cunoscut grecilor antici, mierea fiind îndulcitorul principal. Astfel, cele mai
des întâlnite tipuri de desert erau : branza sau iaurt cu miere , smochine cu miere, stramosul cheese cake-ului de astazi ( reteta am dat-o acum cateva postari).
Grecii antici si vinul lor
Vinul era atat de important in acea epoca incat exista chiar
si un zeu grec al vinului - Dionysos (Διονυσός). Cum am spus vinul era servit
la toate mesele dar si in timpul zilei
in loc de apa. se ste ca se faceau
vinuri rosii dar si albe prin
Thásos, Lesbos sau Chios.
συμπόσιον-sympósion - banchetul (sarbatorile)
adica petrecerile de baut impreuna cu companionii, era un obicei raspandit in Grecia Antica el fiind de fapt o adunare de prieteni sau o petrecere asa cum am spune astăzi. La unele dintre acestea, participantii contribuiau fie financiar, fie cu alimente. Erau doua etape: prima parte dedicata hranei, in general austera iar a doua parte pentru bautura. Cea de-a doua parte incepeat cu o libatie majoritatea in onoarea lui Dionysus, apoi participanții discutau sau jucau diverse jocuri, cum ar fi de pilda Kottabos - Katovas un joc de indemanare. Complet interzis femeilor, cu excepția dansatorelor , simpozionul a reprezentat un instrument major de socializare in Grecia Antica.
adica petrecerile de baut impreuna cu companionii, era un obicei raspandit in Grecia Antica el fiind de fapt o adunare de prieteni sau o petrecere asa cum am spune astăzi. La unele dintre acestea, participantii contribuiau fie financiar, fie cu alimente. Erau doua etape: prima parte dedicata hranei, in general austera iar a doua parte pentru bautura. Cea de-a doua parte incepeat cu o libatie majoritatea in onoarea lui Dionysus, apoi participanții discutau sau jucau diverse jocuri, cum ar fi de pilda Kottabos - Katovas un joc de indemanare. Complet interzis femeilor, cu excepția dansatorelor , simpozionul a reprezentat un instrument major de socializare in Grecia Antica.
Chiar si astazi in Grecia, cea mai mare parte a meselor nu
au ca scop doar mancarea si bautura ci
este vorba de a te bucura de viata si a socializa.
Masa in Grecia dar si in Cipru este foarte sociala. Aduce mai aproape prietenii, familia si vecinii dvs. existand intotdeauna ceva de impartit, oricat de simplu ar
fi.
Este doar o dieta sanatoasa cea greceasco- mediteraneana? Raspunsul este da - dar nu este vorba numai de alimentele
pe care le mancam! Este vorba si de unde provine aceasta hrana, este vorba si de cum
savurezi mancarea este vorba de compania pe care o ai, despre comeseni despre cantece, despre dansuri si
despre miscare. Este vorba de mancare simpla, moderata dar savurata intr-un mod total specific si diferit fata de alte zone. Din pacate ce se integlege astazi prin dieta mediteraneana nu prea mai are legatura cu cea de pe vremea anticilor care era bogat in cereale, fructe, legume, cereale, peste si ulei de masline asa cum am mai precizat.Astazi, multi oameni din zona Mediteranei mananca mai multa carne rosie si mai
multi carbohidrati decat stramosii lor.
Si mai e ceva, este vorba de ospitalitatea greceasca, potrivit careia chiar daca singurul lucru pe care il ai de mancare in casa sunt niste banali biscuiti, acestia vor fi impartiti cu eventualii musafiri aparuti pe neasteptate.Fiind capabili sa ofere mancare si sa sa fie astfel martorii la bucuria
pe care o vor da asfel altora pentru greci este ca o rasplata care face parte din binecuvantare!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere