Așa cum am mai menționat în postările mele, bucătăria grecească a
împrumutat multe dintre mâncărurile sale din bucătăria Orientului Mijlociu dar și din Asia
Mică. Preparatul de astăzi este adus de Greci o dată cu refugierea din Turcia la începutul secolului XX.
Ingrediente :
- Pentru chiftele- 1/2 kilogram carne de vită amestec cu miel sau porc, 100 gr. orez cu bobul mijlociu, 1 ou, 1 felie de pâine, 1 ceapă tocată, 1/3 +1/2 ceașcă cu ulei de măsline,1 buchet de pătrunjel tocat fin, sare marină neiodată și piper măcinat după gust, ceva nucșoară rasă,3 cești de supă de vită.
- Pentru sosul avgolemono- 1 ,1/2 cană cu lapte, 1 ou ușor bătut, 1 cana din sucul de la fierberea chiftelelor, suc de la 2 lămâi, 3 linguri de amidon de porumb dizolvat în 2 linguri de apă,sare marină neiodată și piper măcinat după gust.
Mod de preparare:
Într-un vas cu apă puneți felia de pâine la înmuiat. Stoarce apoi și lasă la scurs după care marunțiți. Într-un bol se
amestecă toate ingredientele, plus pâinea, cu excepția stocului și
formează bile mici egale . Într-un vas se
toarnă zeama de carne si uleiul și se aduce la fierbere. Se adaugă cu atenție chiftelele. Fierbeți la foc mic aproximativ
30 până la 40 de minute.
Într-un vas mediu
se toarnă laptele și se aduce la fierbere. Se toarnă o
cană din sucul de la giouvarlakia, amidonul de porumb și se amestecă cu telul pe foc inferior
/ scăzut până când aluatul
începe să se îngroașe după care se ia de pe foc. Se adaugă oul și
sucul de lamâie amestecând constant. Aduceți înapoi oala pe foc și amestecați timp de un minut. Se ia de foc și se
toarnă sosul avgolemono peste chiftelele. Nu amestecati doar zguduiți ușor astfel încât sosu avgolemono să acopere toate
bilele. Se servește cald .
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere