Ingrediente:
Pentru sosul Béchamel: 100 gr. unt, 2 linguri de faina, 500 ml de lapte fiert, 250 gr. branza Kefalogravieri sau orice alta branza tare eventual Cheddar ras marunt, 2 oua, nucsoara.
Mod de preparare sos :
Sotati ceapa si usturoiul fara a le arde insa in 2 linguri de ulei de masline, adaugati apoi o lingurita de zahar, ceva cimbru proaspat dupa care rapid pasta de tomate (este importanta adaugarea pastei de tomate in acest moment pentru a da o aroma mai intensa).Invartiti bine in tigaie. Adaugati apoi carnea tocata si perpeliti-o pe toate partile timp de 4-5 minute (s-ar putea in acest moment sa mai fie necesar niste ulei de masline). Adaugati vinul si
lasati alcoolul sa se evapore. Adaugati apoi rosiile, frunzele de dafin, patrunjelul, cubul de bulion,sarea & piperul dupa gust. Fierbeti la foc mic timp de 20-30 de minute pana cand carnea este frageda si sosul s-a ingrosat ( mai invartiti din cand in cand sa nu riscati prinderea pe fundul vasului). Cam la jumatatea timpului adaugati nucsoara rasa si scortisoara. Cand este gata,
scoateti vasul de pe foc aruncati frunzele de dafin si lasati deoparte pana
cand va fi necesar. In ultimele 15 minute de gatit sosul, va apucati sa fierbeti macaroanele (conform indicatiilor de pe ambalaj mai putin 3 minute deoarece o sa se mai faca si in cuptor) in apa sarata, dupa care se scurg bine si se dau cu niste ulei de masline. Adaugati cele doua oua batute energic, o cantitate generoasa de cimbru, patrunjel si branză feta
maruntita.Se condimenteaza si se lasa deoparte pana cand este nevoie la montarea preparatului.
Mod de preparare sos Béchamel :
Topiti untul intr-o olicica adanca cu coada. Incepeti sa adaugati faina si amestecati pana cand se formează o pastă. Dupa aceasta adaugati cate un pic de lapte, amestecand continuu pana la terminare. Cand incepe sa faca basicute si devine ca o ciulama groasa luati de pe foc si adaugati cate unul pe rand ouale amestecand bine dupa fiecare. (Nu opriti amestecarea altfel sosul va capata cocoloase). La sfarsit se toarna 3/4 din cantitatea de branza si ceva nucsoara si se amesteca pana se incorporeaza bine. Lasati deoparte pana cand este necesar la montarea preparatului.
Pregatirea:
Intr-un vas termorezistent, asezati cam o treime din paste pe fund, urmat de jumatate din sosul de carne si rosii in care ati amestecat cateva linguri de sos Béchamel, iar apoi deasupra ceva sos Béchamel. Repetati. Ultimul strat trebuie sa fie de paste plus strat final de sos Béchamel. Adaugati la sfarsit restul de branza rasa. Puteti adauga si cubulete mici de unt dca vreti pe deasupra. Se pun la gatit pastele asfel facute intr-un cuptor preincalzit, trecut apoi la foc mediu pentru 40-45 de minute sau pana se rumeneste deasupra preparatul. Se lasa sa stea timp de 15 minute la odihna inainte de servire. Un vinisor usor langa merge perfect ( eventual Retzina) si masa este gata.
Ies cam 6-8 portii....
Kali Orexi! Pofta Buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere