sâmbătă, 5 februarie 2011

Kotopoulo Lemonato/portokalato (Pui cu lamaie/portocale)

Aceasta este o reteta clasica greceasca. se poate face foarte bine si Kotopoulo Portokalto adica varianta cu portocale pe care o sa o mentionez in subsolul acestei postari.


Kotpoulo Lemonato (varianta cu lamaie)
 
Ingrediente:

1 pui intreg, 2 kg. cartofi albi, 6-7 catei usturoi, 1/4 cana ulei de masline extravirgin. Pentru marinata: sucul de la 4-5 lamai sare si piper dupa gust, 3 lingurite oregano.

Mod de preparare:

Se spala si se curata bine puiul, dupa care se taie in bucati mici bune de servit. Intr-un caston pe masura se pun bucatiile de pui la marinat si se lasa la rece peste noapte.A doua zi curatati cartofii si taiati-i in sferturi dupa care ii puneti in tava de lucru. Aranjati pe deasupra bucatiile de pui si turnati marinata peste si uleiul de masline. Dati la cuptorul bine incalzit si dat aapoi la foc mediu pentru aproximativ o ora sau pana observati ca atat puiul cat si cartofii s-au facut bine. daca vi se pare ca scade zeama mai puteti adauga vin alb sec indoit cu apa. Serviti preparatul cald.



Kotopoulo Portokalato (varianta cu portocale)

Ingrediente

1 pui spalat si curatat,  2 kg cartofi albi, sare si piper dupa gust, 2-3 lingurite oregano,1/4 cana ulei de masline extravirgin.Pt. marinata: zeama de la 4-5 portocale,1 lingurita miere, o lingurita mustar, o lingurita boabe de mustar,3 lingurite oregano, sare si piper dupa gust. Pt. sos: 1/4 cceasca ulei de masline, 3-4 fire c de ceapa verde taiate marunt,1/2 cana vin alb sec,2 lingurite smantana, 2 lingurite faina, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Taiati puiul gata curatat in bucati mici de servit si puneti-l in marinata facuta cu zeama de portocale. Dati la frigider peste noapte.A doua zi curatati cartofii si taiati-i in sferturi,condimetati-i cu sare si piper si tavaliti-i bine prin ulei de masline. Puneti un pat de cartofi in tava de copt iar peste bucatiile de pui turnand pe deasupra marinata. Puteti face si punand toate componentele intr-o punga de plastic speciala in care dati cateva gauri sa iasa aburii, in aceasta varianta sucul nu se mai evapora si-l puteti recupera pentru sos, dar puiul nu va mai avea aceea crusta ca la cuptor..Dati la cuptorul bine incalzit si tinut apoi la foc mediu aproximativ o ora pana cand observati ca atat cartofii cat si puiul s-au facut, puteti completa din cand in cand cu vin indoit cu apa.Cand s-au facut scurgeti lichidul ramas intr-o ceasca. I intr-o tigaie neaderenta incalziti uleiul de maslinesi, sotati ceapa verde, dupa care adaugati faina si amestecati bine. Dupa asta puteti adauga vinul si sucul amestecand continuu pana cand se leaga. Condimentati cu sare si piper dupa gust iar la sfarsit adaugati smantana/laptele si mai tineti pe foc 2-3 minute. Turnati acest sos peste cartofi si pui si serviti cald. Alaturi la amandoua variantele un vinisor alb sec.

Kali epithia! Succes!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere