luni, 21 februarie 2011

Bougatsa -Placinta greceasca cu crema

Am mai multe retete pentru aceasta placinta diferite in functie de zona din care provin, reteta postata este din zona Peloponez si am mancat-o intr-o piata din zona.Mi-a placut si o transmit mai departe.


Ingrediente:


6 cani de lapte, coaja rasa de la o lamaie si o portocala (optional), 1.1/2 cana de zahar brun,1/2 cana de unt topit,3/4 cana semolina, 3 oua, 1 lingurita scortisoara macinata, o bucata baton vanilie, 5+5 foi  de placinta, scortisoara si zahar pudra pentru ornare.


Mod de preparare:


Se bat ouale intr-un bol impreuna  cu zaharul pana ce continutul  devine  cremos. Se amestecă apoi in gris cu cate putin. Se adauga usor  laptele si se continua amestecarea. Se toarna amestecul într-o oala de dimensiuni medii si se adauga coaja de lamaie si portocala (daca folositi) si vanilie. La foc mediu, se aduce amestecul la fierbere, amestecand constant cu o lingura de lemn. Fiti atent ca amestecul  se poate lipi de fundul cratitei si sa se arda (puneti o sita pe foc pentru a preintampina acest lucru). Atunci cand s-a ingrosat crema luati de pe foc, dati-o la odihna acoperita cu un servet umed Incepeti pregatirea foilor cu primele 4 foi care se intind  una peste alta pe masa de lucru ,se ung cu unt topit si se taie in sferturi.Cate o 1/2 foaie din celelalte intregi se intinde pe rand pe masa si se unge cu unt. Divizati crema facuta in asa fel incat sa va ajunga sa umpleti toate cele 5 foi taiate pe jumatate. Pe foaie, in centrul ei puneti patratele taiate mai inainte, iar deasupra crema dupa care impaturiti cu grija aducand marginile la interior in asa fel incat sa nu iasa crema afara, rezultand ceva ca un pachet/plic. Ungeti si pe dinafara tot cu unt topit. Repetati aceasta procedura pentru a face Bougatses pana cand terminati crema si foile de placinta. Aranjaji aceste Bougatsa intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt topit si dati la cuptorul bine incalzit pentru aproximativ 30-35 minute sau pana cand foaia este facuta. Cand sunt gata scoateti-le din cuptor si pudrati-le cu zahar pudra si scortisoara. Serviti rece preparatul.


Kali Orexi ! Pofta Buna!

4 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog si retetele autentice grecesti!

    O singura "critica" legata de grafica: e dificil de citit textul, in multe locuri, din cauza fundalului colorat care se vede prea bine prin transparenta paginii.

    In rest, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc , o sa incerc sa fac ceva modificari

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa fie tare buna ,imi plac placintile in felul asta. Salvez si eu reteta ,multumesc!
    Complimente pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  4. cu placere. chiar este buna , mai greu cu impachetatul dar iese.

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere