Dulciuri
1.
Μελομακάρονα-Melomakarona- Prajiturele
de Craciun cu miere si nuca. Se fac cam la fel cu Finikia dar
dupa coacere, se scufunda intr-un amestec de sirop constand din zahar, miere,
apa, zeama de portocale si cuisoare. Apoi se rostogoleste în amestecul de nuca,
zahar si scortisoara.
2.
κουλουράκια- Koulourakia- sunt un produs pe bază
de unt, cu glazura de. Au o aroma dulce delicata, cu un strop de vanilie.
Acestea sunt frecvent consumate cu cafeaua de dimineata. Adesea, se adauga o
cuisoara pentru aroma.
3.
Αμυγδαλόπιτα-Amygdalopita- prejitura cu migdale
servita in mod traditional cu frisca. Dar in ultima vreme aau aparut si
variante glazurate cu ciocolata sau vanilie.
4.
Αμυγδαλωτά- Amygdalotá sau Παστέλι-
pastéli exista in multe varietati în toata Grecia si Cipru si sunt deosebit de
populare în insule. Acestea constau din pulbere migdale blancate, zahar/miere
si apa de trandafiri, turnate în diferite forme si dimensiuni. Se mai folosesc
si cu amestec de seminte de susan. Arata ca niste mici bare sa zicem. Sunt
deserturi pentru nunti si botezuri
5.
Διπλές-Diples -o delicatesa de Craciun
dar si de nunta, facuta din aluat sub
formă de foi subtiri taiat in patrate cae se
prajesc prin scufundare rapida in
ulei de masline fierbinte timp de cateva secunde.Se presara imediat cu miere si nuci zdrobite.
6.
μπακλαβά-baklava
7. Finikia- O
prajiturica/biscuit fabricat din faina, praf de copt, suc de
portocale ai ulei de masline. Nu sunt utilizate produse lactate. După coacere in
cuptor, finikia sunt tavalite intr-un amestec de scortisoara, zahar si nuci macinate.
8.
Γαλακτομπουρεκο -Galaktoboureko,
- o prajitura cu crema de lapte coapta intre foi de patiserie si apoi inmuiata
cu sirop de lamaie si miere. Numele vine de la grecescul
"gala"(γάλα), =lapte, si börek-umplut .
9.
χαλβάς –Halva-in
Grecia si Cipru, este foarte populara si este facuta fie din tahini, fie din
gris. Halvaua pe baza de tahini poate fi găsita în forme: simpla (de obicei
aromatizata cu esenta de vanilie) sau in varianta care contine in special
migdale sau arahide. Exista, de asemenea, halva cu aroma de miere. Halvaua
produsa in nordul Greciei, cunoscuta ca halvaua macedoniana (μακεδονικός
χαλβάς), este una dintre cele mai cunoscute din Grecia. Varianta Farsala
(Χαλβάς Φαρσάλων sau Σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων),este produs care a aparut in orasul Farsala, la sud
de Larissa. Halvas Farsalon se face dupa cum urmeaza: zaharul se adauga intr-o oala rotunda
mare(cu fund dublu, la foc moderat, ca sa se faca un sos caramel gros de
culoarea cuprului.Se amesteca constant
adaugandu-se la nevoie zahar. Cand s-a format sosul se adauga amidon de
porumb si apa . se continua amestecarea. Cand caramelul se inglobeaza cu
amidonul si lichidul se ingroasa si s-a format un jeleu de caramel transparenta
se adauga migdalele prajite impreuna cu untul topit topit (in reprize scurte) in
timp ce se amesteca.
De indata ce untul a fost absorbit si halvaua nu mai ramane pe margini, este aproape gata si se inchide focul. Halva este lasata in oala pentru cateva momente pentru a permite sa se formeze o crusta pe fund. Apoi, halvaua este rasturnata pe un platou, astfel încât partea de jos-cruste caramel este pe partea de sus si se lasa să se raceasca. Cand este inca calduta presaram ceva scortisoara.Se consuma la temperatura camerei sau refrigerata. Halva in Grecia este in general, consumata pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul Postului Mare.
De indata ce untul a fost absorbit si halvaua nu mai ramane pe margini, este aproape gata si se inchide focul. Halva este lasata in oala pentru cateva momente pentru a permite sa se formeze o crusta pe fund. Apoi, halvaua este rasturnata pe un platou, astfel încât partea de jos-cruste caramel este pe partea de sus si se lasa să se raceasca. Cand este inca calduta presaram ceva scortisoara.Se consuma la temperatura camerei sau refrigerata. Halva in Grecia este in general, consumata pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul Postului Mare.
10.
Καρυδοπιτα -Karydopita, - prajitura cu nuca
,insiropata bine
11.
Κουλουράκια –Koulourakia-prajiturele cu unt sau
ulei de masline.
12.
Κουραμπιεδες-Kourampiedes- prajiturele de craciun
foarte fragede si pudrate generos cu zahar pudra.
13.
λαζαράκια -Lazarakia- Micul lazar sunt mici painisoae
dulci facute de crestinii greci in sambata lui Lazar dinainte de Saptamana
Mare. Sunt mancate pentru a sarbatori miracolul lui Isus, care l-a ridicat pe
Lazar din morti. Acestea contin mai multe mirodenii dulci nu contin produse
lactate sau oua. Din acest motiv, spre deosebire de tsourekia, ele sunt periate
cu ulei de masline in loc de oua sau unt pentru un finisaj lucios.
14.
λουκουμάδες -Loukoumades, - niste gogosele mici care
dupa frigere sunt inmuiate in miere si tavalite prin scortisoara si seminte de
susan.
15.
Λουκούμι-Loukoumi – Acel dulce cunoscut in romana
Rahat
16.
μαντολατο –mandolato- un fel de nuga
17.
Μηλοπιτα- Milopita-Placinta cu mere
18.
Μουσταλευριά -Moustalevria- este un fel
de budinca traditionala greceasca facuta din must de struguri amestecat cu faina
si fiarta pana la ingrosare. Originea este in Grecia antica, unde era cunoscută sub numele
de oinouta (greacă: οινούτα). În timpul erei bizantine se numea mustopita
(greaca: ουσδοπιτα) sau pastellos (grecesc: παστελλος).O gasim sub denumiri
diferite in grecia: kefteria in Creta, kourkouta in Samos, palouzes in Cipru sau
mustopita in multe alte regiuni.
19.
Μουστοκούλουρα -Moustokouloura, - prajiturele cu must
20.
Πάστα
Φλώρα -Pasta flora-
o tarta umpluta cu gem de fructe
21.
Ρυζογαλο - Rizogalo – orez cu lapte.
22.
γλυκά του κουταλιού - glyká tou koutalioú- dulceata. In
grecia ca semn de ospitalitate ( φιλοξενια-filoxenia) se serveste o dulceata (2
lingurite din care una plina si cealalta in farfurie) alaturi de un pahar de
apa rece.
23.
Τρίγωνα του Πανοράματος-Trigona tou Panoramatos- acele
trigoane de Salonik umplute cu crema dulce
24.
Τσουρέκι –Tsoureki- Traditionalul cozonac de Craciun
sau Pasti in Grecia. Cel de Pasti se mai numeste si Lambropsomo- λαμπρόψωμο .
si unul si altul se parfumeaza cu mahlep
( gasiti pe blog ce inseamna) si mastiha (Μαστίχα).
25.
Βασιλόπιτα –Vasilopita-
Prajitura traditionala de Anul Nou in Grecia. Atat poveste cat si reteta le
gasiti pe blogul meu.
Va
urma..........
Urmariti
retele pe blogul meu
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere