Ingrediente:
O gasca intreaga curatata, spalata si parlita bine. 1/2 lingura de boabe de coriandru + la fel boabe de mustar si seminte de chimen, 1 lingura de boia de ardei dulce, o bucata de ghimbir proaspat ras, zeama de la 4 mandarine si 3 portocale, sare de mare neiodata, boabe de piper (eu am folosit un amestec de piper negru, rosu si verde), ceva rozmarin, patrunjel si marar, ulei de masline cat este necesar, 1 mana de frunze de salvie, 2-3 mere, un pahar mare de vin.
Mod de preparare:
Boabele de mustar impreuna cu cele de coriandru,piper si semintele de chimen le-am prajit 2-3 minute intr-o tigaie ca sa se deschida aromele dupa care le-am pisat bine intr-un mojar. Am adaugat boiaua si sarea si le-am amestecat bine. Cu toata aceasta cantitate de pulbere am condimentat gasca bine pe toate partile. Dupa aceasta am invelit-o intr-o folie de plastic alimentar si am dat-o la rece peste noapte. A doua zi inainte de a ma apuca sa o prepar mai departe, am lasat-o la temperatura camerei cam o ora fara folie pe ea. Am amestecat ghimbirul ras cu zeama de la 3 mandarine si o portocala si am freacat gasca pe interior, dupa care am bagat merele. Am invelit varfurile picioarelor cu staniol si am asezat-o intr-o tava pe un pat de varza acra taiata marunt amestecata cu ceapa maruntita, morcovi si ceva verdeata (rozmarin,marar,patrunjel), peste care am rasturnat vinul cu ceva apa. Am invelit-o in foi mari de varza murata dupa care am acoperit tava cu staniol. Am dat-o apoi la cuptorul din curte (cel cu lemne) incins in prealabil . Dupa circa 2 1/2 ore (timp in care m-am mai uitat la ea si am mai incins focul si am uns-o cu o pensula cu grasimea care se scurge in tava din tim in timp), am dat la o parte invelisul de staniol si frunzele de varza si am uns gasca peste tot cu unt clarificat dupa care am stropit-o cu restul de zeama de portocale si mandarine amestecat cu ceva grasime si frunzele de salvie maruntite bine si am dat-o inapoi la cuptor. Focul l-am lasat mai molisor. De servit puteti face orice garnitura doriti. Eu am servit cu piure de cartofi si muraturi din productia proprie.Daca vreti sa mai mancati si a doua zi in momentul servirii incalziti carnea bine in cuptor.
Spor la treaba si pofta buna!
O gasca intreaga curatata, spalata si parlita bine. 1/2 lingura de boabe de coriandru + la fel boabe de mustar si seminte de chimen, 1 lingura de boia de ardei dulce, o bucata de ghimbir proaspat ras, zeama de la 4 mandarine si 3 portocale, sare de mare neiodata, boabe de piper (eu am folosit un amestec de piper negru, rosu si verde), ceva rozmarin, patrunjel si marar, ulei de masline cat este necesar, 1 mana de frunze de salvie, 2-3 mere, un pahar mare de vin.
Mod de preparare:
Boabele de mustar impreuna cu cele de coriandru,piper si semintele de chimen le-am prajit 2-3 minute intr-o tigaie ca sa se deschida aromele dupa care le-am pisat bine intr-un mojar. Am adaugat boiaua si sarea si le-am amestecat bine. Cu toata aceasta cantitate de pulbere am condimentat gasca bine pe toate partile. Dupa aceasta am invelit-o intr-o folie de plastic alimentar si am dat-o la rece peste noapte. A doua zi inainte de a ma apuca sa o prepar mai departe, am lasat-o la temperatura camerei cam o ora fara folie pe ea. Am amestecat ghimbirul ras cu zeama de la 3 mandarine si o portocala si am freacat gasca pe interior, dupa care am bagat merele. Am invelit varfurile picioarelor cu staniol si am asezat-o intr-o tava pe un pat de varza acra taiata marunt amestecata cu ceapa maruntita, morcovi si ceva verdeata (rozmarin,marar,patrunjel), peste care am rasturnat vinul cu ceva apa. Am invelit-o in foi mari de varza murata dupa care am acoperit tava cu staniol. Am dat-o apoi la cuptorul din curte (cel cu lemne) incins in prealabil . Dupa circa 2 1/2 ore (timp in care m-am mai uitat la ea si am mai incins focul si am uns-o cu o pensula cu grasimea care se scurge in tava din tim in timp), am dat la o parte invelisul de staniol si frunzele de varza si am uns gasca peste tot cu unt clarificat dupa care am stropit-o cu restul de zeama de portocale si mandarine amestecat cu ceva grasime si frunzele de salvie maruntite bine si am dat-o inapoi la cuptor. Focul l-am lasat mai molisor. De servit puteti face orice garnitura doriti. Eu am servit cu piure de cartofi si muraturi din productia proprie.Daca vreti sa mai mancati si a doua zi in momentul servirii incalziti carnea bine in cuptor.
Spor la treaba si pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere