sâmbătă, 18 februarie 2012

Oua Benedict

Conform Wikipedia.org există mai multe legende legate de acest preparat. Cu toate că ne-am aștepta să provină de la vreun Papă gurmand, iată mai jos câteva dintre legendele legate de acest preparat american.


Legendele :

Una dintre ele, ne spune că acest preparat ar fi fost inventat de către bucătarul Charles Ranhofer (1836-1899), care ar fi "inventat” pe loc rețeta în urmă unei discuții, ce ar fi avut loc pe la 1860, în restaurantul Delmonico’s din New York, între doamna LeGrand Benedict căreia nu-i plăcea nimic din meniu și el. De altfel Ranhofer, în cartea să The Epicurean, apărută în 1894, chiar are o rețeta numită Eggs a’ la Benedick.
O altă legendă, este legată de numele lui Lemuel Benedict (broker din New York) care, într-un interviu din New Yorker Magazine, din 1942, a declarat că în 1894, mahmur fiind, s-a dus la Waldorf și a cerut "pâine prăjită, bacon rumenit, două ochiuri pe apă și un castronaș de sos olandez”. Iar celebrul Chef de la Waldorf, Oscar Tschirky a fost  impresionat de comandă intervenind personal și înlocuind pâinea prăjită cu muffins și baconul cu șuncă. Zilele următoare chiar a și introdus rețeta în meniul restaurantului sub numele de ouă Benedict. Dar totuși legenda nu se susține deoarece nu a consemnat rețeta în volumul sau The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf (apărut în 1896), acolo apărând doar  Philadelphia Eggs, preparat cam  la fel, cu o singură deosebire: în loc de bacon folosea piept de pui. Mai există și altele dar să trecem la prepararea rețetei că ni s-a făcut foame de atâta istorie.
Ouăle Benedict sunt delicioase și consistente. Iată rețeta mea pentru a prepara acest mic dejun cu aer american din New York.


Ingrediente pentru două persoane:



Pentru Sosul olandez:
2 gălbenușuri, 1 lingură smântână lichida de gatit, 40 gr. unt topit, ½ linguriță mustar Dijon, 1 linguriță zeamă de lămâie, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, patrunjel și mărar tocate fin.

Pentru preparatul principal: 2 ouă
, 1 linguriță oțet, sare, 4 felii bacon, 2 foi de salată verde, 1 brioșă englezească care se poate înlocui cu 1 chiflă sau 2 felii de paine prăjite

Mod de preparare:


Sosul olandez:  Într-un blender, se pun gălbenușurile, smântana, muștarul, zeama de lămâie, sarea și piperul și se amestecă bine. Untul se topește până se ridică la suprafață puțină spumă, care se da deoparte după care se lasă să se răcorească un pic. Se adaugă, apoi untul călduț,  treptat peste amestecul de ouă, amestecând constant cu o lingură de lemn. Compoziția obținută se pune într-un bol de sticlă și se încălzește pe Bain-Marie (castronul nu trebuie să atingă suprafața apei), amestecând continuu invers decât acele de ceasornic până se îngroașă (aprox. 5 minute). La sfârșit, se presară,  amestecând un pic, pătrunjelul și  mărarul tocate fin. Ouăle se pregătesc într-o cratiță in care se  pune apă,oțet și sare care se lasă să clocotească. Se dă apoi focul mic și se adaugă pe rând ouăle. Se fierb  până se face albusul, apoi se scot pe o farfurie. Baconul se rumenește ușor pe amândouă fețele, într-o tigaie neaderentă, iar pâinea se prăjește ușurel.



Asamblare:


Pe farfurie, se așează câte o jumatate de chiflă sau câte o felie de pâine, deasupra o foaie de salată, 2 felii bacon, oul fiert și  deasupra se pune sosul olandez din belsug. 

 
Serviti cu o cană de cafea sau ceai aburinde și iată micul dvs. dejun este gata. Un mic dejun potrivit pentru o zi de week-end.

Vedeți și rețeta de Ouă Florentine
 

Poftă Bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere