- Caracatita la gratar,
- Tzatziki
- Taramosalata,
- Masline,
- Tyropitakia (placintele mici cu branza),
- Spanakopitakia (cele cu spanac ),
- Kolokythopitakia (cu dovleac ),
- Htapodi Xidato (Octopus fiert in zeama de otet si ulei de masline cu ceva ierburi),
- Soupies Krasates ( sepie fiarta cu vin),
- Kalamarakia (Calamar) prajit
- Multe tipuri de carnati grecesti (Loukanika horiatika)
- Dolmadakia- sarmalute in foi de vita
- Antzouges -salata de fileuri de anchois
„Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti” Blog culinar cu retete inedite testate de mine.
vineri, 25 noiembrie 2016
Mezedakia grecesti
miercuri, 23 noiembrie 2016
Cookies Skaltsounia cu rahat si Koulourakia Methismena (prajiturele bete)
luni, 21 noiembrie 2016
Supa de fasole boabe ca in Pelion
500 gr. fasole uscata, 1 ceapa mare fin tocata, 2-3 morcovi taiati rondele, o capatana fenicul mai micuta,o telina rasa marunt+cateva tulpini de telina maruntite,1 praz tocat fin, 5-6 rosii bine coapte maruntite bine sau 3-4 linguri de pasta de tomate, 1/2 ceasca cafea cu ulei masline extravirgin , sare marina neiodata si piper dupa gust, un pic de boukovo sau unu ardei iute chili (probabil originea acestui cuvant este bulgareasca. Este un condiment foarte iute sub forma de pudra sau fulgi facuta din ardei iuti rosii pe care Grecii ii numesc “tsouska”, dar se poate face si din alt soi), un pic de slanina taiata marunt sau 1 bucata de de carnat de la Trikala.
Mod de preparare:
Se lasa la imuiat peste noapte fasolea boabe. A doua zi se arunca apa si se pune fasolea la fiert cu o jumatate de lingurita de bicarbonat in trei ape. Atentie cand schimbati apa sa puneti tot timpul apa calda. Cand am trecut la a patra apa se adaugă restul ingredientelor si se lasa sa se gateasca. Dacă vrem să fie mai groasa zeama adaugam un doi cartofi taiati cubulete.
Spor la treaba si pofta buna!
Bekri Meze-Tocană de carne beată sau Aperitivul betivilor varianta Papagheorghiu
Originile
acestui fel de mâncare se pare că sunt venite, o dată cu grecii, care au
părăsit orașul Constantinopole (Istanbul) și au adus tradițiile
gastronomice cu
ei în Grecia. Alții spun că se trage din bucătăria zonei Politiki. Dar acest fel tradițional cu carne de vită servit atât ca
meze, cât și ca fel principal și care este condimentat diferit față de multe feluri de
mâncare tradiționale grecești, poatearată originea sa din
Creta, unde profilul condimentului diferă adesea de alte părți ale Greciei. Eu
cred că este un produs grecesc care se face și în Trikala -Peloponez dar
și în insula Kos de pe vremea bătrânei YiaYia (bunicii). Teoretic totuși este mai mult un aperitiv gătit iarna când trebuie ceva mai consistent. În mod sigur prepararea acestui fel de mâncare nu ia însă prea mult timp. Este perfect alături de Ouzo, Tsipouro, bere sau vin.
Ingrediente: 1/2 kg. carne de vacă (opțional carne de porc sau o variantă mai lejeră utilizând 3 bucăți piept de pui) tăiată în cuburi +o bucată cârnat grecesc tăiat bucăți medii (care-i va da un gust bun), 1/2 linguriță făină mixată într-un strop de apă călduță, 1/2 linguriță boia afumată de ardei dulce, 1/4 cană ulei de măsline de sâmburi pentru rumenire, 1 ceapă medie feliată, 3 căței de usturoi mărunțiți felii, 1 ardei rosu feliat, 1 ardei verde feliat, 4-6 roșii-prunișoare tocate (sau o cutie), 1-2 frunze de dafin, 6 boabe de ienibahar întregi, 1 ardei mic iute rosu,(desigur, puteți omite ardeiul iute dacă nu vă place), 1 cană de supă de pui, brânzâ Graviera greceasca (sau Fetta) 250 gr., 2 morcovi, 1 pahar vin alb/roșu sec, sare marinș neiodată și piper după gust, 1/2 linguriță oregano uscat, 1/2 linguriță cimbru uscat, puțin praf de chimion (cumin), o linguriță zahăr, 15 boabe de piper.
Mod de preparare: tăiați bucata de carne în cuburi, iar cârnatul în bucăți medii. Într-un castron, se amestecă un picuț de făină, boia de ardei, sarea și piperul. Restul de făină se pune deoparte. Într-o tigaie mare, se toarnă puțin ulei și se încalzeste la foc mediu. Perpeliti ușor cuburile de carne de carne și cârnatul scoțându-le apoi într-un alt castron. Aruncați uleiul și puneți tigaia din nou pe foc. Adăugați iarăși uleiul de măsline și înăbușiți ceapă, ardeiul, usturoiul adăugând puțină sare și piper boabe pe foc mediu . Fierbeți morcovii tăiați in rondele până sunt semiînmuiati după care îi adăugați în tigaie. Adăugați acum și amestecul cu boia și restul și amestecați pentru a acoperi toate legumele pentru un minut. Adăugați zeama de carne, vinul, frunzele de dafin, ienibaharul, ardeiul iute, roșiile tocate, chimionul, o linguriță de pastă de tomate și o linguriță de zahăr precum și cuburile de carne și cârnatul și aduceți la fierbere. Reduceți la un foc mic, acoperit cu un capac și fierbeți timp de 20 minute, amestecând din când in când.
Ajustați cu sare și piper. Fierbeți la foc mic neacoperit timp de încă 10 minute, astfel încât sosul poate îngroașa.Adăugați o jumătate de ceașcă de apă dacă este nevoie și lăsăți să fiarbă încă 10 minute Spre sfârșit adăugați cimbrul și oregano. Se servește fierbinte cu garnitură de cartofi prăjiți și salată Politiki. Înainte de servire să nu uitați sa adăugați brânză Graviera tăiată cubulețe (se poate folosi și Fetta).
Spor la treaba si Kali Orexi!
sâmbătă, 12 noiembrie 2016
Moussaka varianta light a la Papagheorghiu
- Pt. partea de legume: ulei de măsline, atât pentru tava cât și pentru stropirea legumelor, 2 cartofi taiati in felii subțiri, 3 cepe tăiate în felii subțiri, 2 vinete tăiate în felii subțiri, 2 dovlecei mijlocii, taiati în felii subțiri, sare marină neiodată și piper măcinat, cimbru.
- Pentru amestecul de carne tocată: ulei de măsline, pentru înăbușire, 3 cepe tocate, 1 cățel de usturoi tocat, 500 gr. carne tocată (vită+porc), sare marină neiodatăm piper măcinat, o jumătate linguriță scorțișoară,1 vârf de cuțit de cuișoare pisate, o jumătate linguriță chimen pisat, 1 lingură pastă de tomate , o cana roșii tocate, mărar , pătrunjel, oregano.
- Pentru sosul Béchamel: 700 ml. lapte, 2 ouă cu sau fără albuș, 100 gr. făină, 100 gr. unt, piper măcinat,1 vârf de cuțit de nucșoară rasă, 100 gr. Kefalotyri sau parmezan ras.
