luni, 21 noiembrie 2016

Bekri Meze-Tocană de carne beată sau Aperitivul betivilor varianta Papagheorghiu

Originile acestui fel de mâncare se pare că sunt venite, o dată cu grecii, care au părăsit orașul  Constantinopole (Istanbul) și au adus tradițiile gastronomice cu ei în Grecia. Alții spun că se trage din bucătăria zonei Politiki. Dar acest fel tradițional cu carne de vită  servit atât ca meze, cât și ca fel principal și care este condimentat diferit față de multe feluri de mâncare tradiționale grecești, poatearată originea sa din Creta, unde profilul condimentului diferă adesea de alte părți ale Greciei. Eu cred că este un produs grecesc care se face și în Trikala -Peloponez dar și în insula Kos de pe vremea bătrânei YiaYia (bunicii). Teoretic totuși este mai mult un aperitiv gătit  iarna când trebuie ceva mai consistent. În mod sigur prepararea  acestui fel de mâncare nu ia  însă prea mult timp. Este perfect alături de Ouzo, Tsipouro, bere sau vin.


Ingrediente: 1/2 kg. carne de vacă (opțional carne de porc sau o variantă mai lejeră utilizând   3 bucăți piept de pui) tăiată în cuburi +o bucată cârnat grecesc tăiat bucăți medii (care-i va da un gust bun), 1/2 linguriță făină mixată într-un strop de apă călduță, 1/2 linguriță boia afumată de ardei dulce, 1/4 cană ulei de măsline de sâmburi pentru rumenire, 1 ceapă medie feliată, 3 căței de usturoi mărunțiți felii, 1 ardei rosu feliat, 1 ardei verde feliat,
Bekri Meze-Tocană de carne beată sau Aperitivul betivilor varianta Papagheorghiu
4-6 roșii-prunișoare tocate
(sau o cutie), 1-2 frunze de dafin, 6 boabe de ienibahar întregi, 1 ardei mic  iute rosu,(
desigur, puteți omite ardeiul iute dacă nu vă place), 1 cană de supă de pui, brânzâ  Graviera greceasca (sau Fetta) 250 gr., 2 morcovi, 1 pahar vin alb/roșu sec, sare marinș neiodată și piper după gust, 1/2 linguriță oregano uscat, 1/2 linguriță cimbru uscat, puțin praf de chimion (cumin), o linguriță zahăr, 15 boabe de piper. 




Mod de preparare:
Bekri Meze-Tocană de carne beată sau Aperitivul betivilor varianta Papagheorghiu
tăiați bucata de carne în cuburi, iar cârnatul în bucăți medii. Într-un castron, se amestecă un picuț de făină, boia de ardei, sarea și piperul. Restul de făină  se pune deoparte. Într-o tigaie mare, se toarnă puțin ulei și se încalzeste la foc mediu. Perpeliti ușor cuburile de carne de carne și cârnatul scoțându-le apoi într-un alt castron. Aruncați uleiul și puneți tigaia din nou pe foc. Adăugați iarăși uleiul de măsline și înăbușiți ceapă, ardeiul, usturoiul adăugând puțină sare și piper boabe pe foc mediu . Fierbeți morcovii tăiați in rondele până sunt semiînmuiati după care îi adăugați în tigaie. Adăugați acum și amestecul cu boia și restul și  amestecați pentru a acoperi toate legumele pentru un minut. Adăugați zeama de carne, vinul, frunzele de dafin, ienibaharul, ardeiul iute, roșiile tocate, chimionul, o linguriță de pastă de tomate și o linguriță de zahăr precum și cuburile de carne și cârnatul și aduceți la fierbere. Reduceți la un foc mic,  acoperit cu un capac și fierbeți timp de 20 minute, amestecând din când in când.
Bekri Meze-Tocană de carne beată sau Aperitivul betivilor varianta Papagheorghiu

 

Ajustați cu sare și piper. Fierbeți la foc mic neacoperit timp de încă 10 minute, astfel încât sosul poate îngroașa.Adăugați o jumătate de ceașcă de apă dacă este nevoie și lăsăți să fiarbă încă 10 minute Spre sfârșit adăugați cimbrul și oregano. Se servește fierbinte cu garnitură de cartofi prăjiți și salată Politiki. Înainte de servire să nu uitați sa adăugați  brânză Graviera tăiată cubulețe (se poate folosi și Fetta).



Spor la treaba si Kali Orexi! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere