luni, 22 iunie 2020

Strapatsada (στραπατσάδα)/Kagianis (καγιανάς) vs.Menemen -variante de omletă grecească și turcească

La greci avem Strapatsada ( στραπατσάδα) sau cum mai este cunosctă Kagianas  (καγιανάς), care este un preparat popular în multe regiuni, dar provrnit din Arcadia unde oamenii săraci  mâncau din produsele pe care le aveau la îndemână datorită disponibilității și costurilor reduse  (roșii proaspete, ouă și ulei de măsline). Este deseori pregătit „la fața locului” și servit pentru prânz sau ca o gustare ușoară.Etimologie : cuvântul grecesc „kagianas” (καγιανάς) provine de la cuvântul turcesc kaygana, care derivă din cuvântul persan خاگینه khâgine, care înseamnă omletă.
Pregătirea Strapatsada/Kagianis este rapidă și ușoară: roșiile cojite și tăiate cuburi, lăsate în prealabil într-o sită cu puțină seare pe deasupra ca să-și lase zeama, sunt apoi înăbușite într-o tigaie cu ulei de măsline sare și piper până devin un sos gros. Ouăle batute sunt apoi adăugate și agitate la fierbere. Brânza feta poate fi adăugată opțional chiar înainte de a opri căldura. Oregano, cimbru sau alte plante aromate, uscate pot fi folosite ca și condimente.
Acum voi continua însă cu varianta turcească care este parcă mai complexă a acestui preparat. Ea se numește Menemem. Am întâlnit două variante ale acestui preparat: facut în tigaie ca și Strapatsada/Kagianis și cel făcut la cuptor,  care este însă  mai puțin zemos și datorită gătitului în cuptor are și o crustă  caramelizată. probabil că fotogenic cel la cuptor câștigă dar gustul rămâne cam la fel. Bineînteles că amândouă preparatele au și tot felul de variante .
De pildă în Istambul la micul dejun oferă variante cu brânză (similară cu feta), sau cu cârnați, șuncă și pastrami, dar și unele cu spanac, sau alte legume în plus.
Menemen ingrediente: Ulei de măsline și unt: Ambele sunt utilizate în mod tradițional în acest fel de mâncare - uleiul de măsline pentru a sota legumele, untul pentru a amesteca sosul de roșii pentru a-l face mai cremos (puteți să  utilizați doar ulei de măsline sau unt vegan dacă preferați să nu gătiți cu lactate); ceapă alba dar merge foarte bine și cu ceapă verde; ardei verde ușor picant, sau orice culoare de ardei gras tradițional; 1 ardei iute, roșii cam 1/2 kg. la două persoane: cojite și tăiate cuburi;  sare marină neiodată și piper;  și bineînțeles ouă cam patru-cinci sau mai puține dacă doriți un raport mai mare dintre sos și ouă.Tradițional se servește Menemen cu niște pâine bună.

Mod de preparare Menemen: Tăiați legumele, roșiile cuburi, ceapa rondele, ardeiul fâșii. Sotați apoi legumele până la înmuiere într-o tigaie în care ați pus ulei de măsline să se încălzească în prealabil. Adăugați apoi roșiile și condimentele dar și untul, ardeiul iute, plus un vârf generos de sare și piper negru și amestecați puțin până când roșiile  fierbinți. Adăugați ouăle sparte  direct peste amestecul de roșii și lăsați-le să se gătească aproximativ un minut. Apoi, folosiți o spatulă pentru a rupe gălbenușurile și amestecați scurt ouăle în amestecul de roșii. (Recomand doar amestecarea parțială a ouălor, astfel încât acestea să fie și pe deasupra). Continuați să gătiți până când ouăle ating nivelul dorit. În mod tradițional, ouăle sunt făcute după aproximativ 3 - 4 minute.  Serviți imediat cu garniturile dorite, împreună cu câteva felii de pâine prăjită.


Așa cum am spus și mai sus exstă  variante posibile și foarte delicioase prin care poți  personaliza acest preparat dacă vrei. De exemplu, nu ezitați să ...    Adăugați usturoi și / sau ierburi în plus: ,adăugați, de asemenea, un vârf de oregano uscat dacă doriți și / sau  pătrunjel proaspăt tocat.  Adăugați brânză tip feta, amestecată cu ouăle la sfârșitul rețetei. Adăugați cârnați  la începutul rețetei. dar întodeauna folosiți pentru savoare doar roșii proaspete.

Spor la treabă și poftă bună!









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere