luni, 15 iunie 2020

Μπριάμ-Briám-Mix grecesc de legume, gătite la cuptor (Briam)


Astazi avem o rețetă de vară  facută din ce gasim prin gradină și frigider. Într-adevăr? Da avem legume la cuptor. Un preparat  sănătos și foarte bun. Este vorba despre briamul tradițional grecesc. conține dovlecei, vinete, ardei, rosii, cartofi, ceapă și multe verdețuri.

La turci veți întâlni acest gen de preparat sub numele de Türlü, la italieni veți găsi un fel de mâncare similar numit Caponata în zona de sud , iar în sudul Franței Ratatouille. Briamul tradițional grecesc este cu siguranță un fel de mâncare de vară. Un ingredient important sunt roșiile și sezonul de vârf al roșiilor este vara, când roșiile sunt incredibil de dulci. Chiar dacă versiunile tradiționale includ legume de vară, mai mult sau mai puțin specifice zonei dvs., nu ezitați să excludeți unele sau să adăugați altele. Cu toate acestea, vă sfătuiesc să începeți cu o versiune de bază (de ce să schimbați ceva care funcționează deja de multă vreme, nu?). Nu ezitați să puneți și morcovi eoarce au și ei dulceața lor.



Acestea fiind spuse, vă sfătuiesc să faceți totuși briam pe tot parcursul anului, ca o modalitate alternativă delicioasă la poate pentru unii, plictisitoarele  legume. De exemplu , iarna trecută, am aflat cât de delicios este cartoful dulce într-o versiune de iarnă a briamului și acest plus a fost cu adevărat interesant și un mod fantastic de a servi cartoful dulce . Chiar dacă nu aveți tot timpul anului roșii proaspete mai ales în timpul iernii puteți avea absolut un briam aproape perfect și folosind tomate din conserve, sos de roșii (passata) sau pastă de roșii. Dar bineănțeles nimic nu se copară cu svoarea roșiilor proaspete dulci.


Înainte de a posta rețeta, aș vrea să vă dau și unele sfaturi:



  1. Tăiați-vă legumele așa cum trebuie, deoarece tăierea acestora în bucati subțiri, vă va asigura gătirea uniformă. În felul acesta, evitați ca legumele de diverse dimensiuni și texturi să se facă neuniform și mai ales unele dintre ele să se ardă. 
  2. Cel mai bun mod de a găti legumele este de a le permite acestora să stea aproximativ într-un singur strat pentru a respira și a-și lăsa apa și a nu se îngrămădi unele peste altele. 
  3. Folosiți un vas cuprinzător nu  prea puțin adânc  în așa fel țicât să puteți pune un strat subțire de legume. 
  4. Nu adăugați apă, deoarece au legumele suficientă . În loc de apă, singurul lichid pe care îl recomand este uleiul extravirgin de măsline, acesta fiind secretul  bucătăriei mediteraneene, deoarece  o cantitate generoasă de ulei de măsline extra virgin poate duce un fel de mâncare plin cu legume proaspete, de sezon, la nivelul următor de satisfacție. Mai mult, legumele au nevoie de grăsimi pentru a se carameliza, iar corpul are nevoie de grăsimi monoinsaturate sănătoase, antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii ale uleiului de măsline. 
  5. Temperatura potrivită de gătit este de aproximativ 180-200 gr. C. Puneți întodeauna vasul de lucru pe raftul mijlociu al cuptorului și acoperiți-l cu hârtie pergament după care cu folie de aluminiu. După un timp îndepărtați pe jumătate și lăsați legumele să obțină un exterior crocant, perfect rumenit și un interior-fraged. Acesta este un mod sigur de a păstra o temperatură constantă și de a preveni ca legumele să înceapă să ardă înainte ca interiorul să aibă șansa de a se găti.
  6. În multe locuri acest preparat se mînâncă cu un ușor și delicios sos de iaurt-feta. Acesta se adaugă  peste legume spre sfârșit , după care se mai lasă din nou cu 10 minute la cuptor cu foc mic. 
Gata. Acum trecem la rețetă.


Ingrediente pentru 2 persoane: 2 cartofi  medii, decojiți și tăiați în rondele subțiri, 2 dovlecei de talie medie, tăiați tot așa în rodele dar un picuț mai groase decât cartofii, 1 vânătă de talie medie, tăiată în rodele subțiri după ce în prealabil ați luat coaja în zebră ( aceste se

țin un timp cu sare într-un vas să-și lase zeama , după care se storc în palme bine), 1 morcov mediu, tăiat felii subțiri, 4 ardei gras tăiat fâșii mari, 2 roșii proaspete mari, tăiate în rondele (se pot înlocui cu   300 gr. de roșii cuburi din conserve), 1 linguriță pastă de tomate, 2/3 cană ulei de măsline extravirgin, 2 cepe roșii medii, tăiate în bucăți mari, 3-4 fire ceapă verde tocate grosolan, 2-3 fire usturoi verde tocate tot așa grosolan ( sau 4-5 căței de usturoi, tăiați pe jumătate ), 2 tulpini Apio tăiate grosolan, 10-15 măsline fără sâmburi,1 legătură mare pătrunjel tocat, ceva oregano și mentă proaspătă, sare marină neiodată și piper verde proaspăt măcinat. Pentru sosul de iaurt - feta (opțional): 250gr. iaurt grecesc 10 %, 150gr. brânză feta mărunțită, un picu' de lapte, 1 ou bătut energic.





Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la maxim după care treceți la mediu.Tăiați legumele așa cum am precizat, puneți-le într-un castron inclusiv măslinele, condimentați-le cu sare și piper și toate ierburile precizate după care adăugați uleiul de măsline amestecat în prealabil cu pasta de tomate. Amestecați bine cu mâinile până când legumele sunt complet acoperite. Apoi întindeți-le uniform în vasul de copt.

Introduceți vasul de copt pe raftul din mijloc al cuptorului. Acoperiți cu hârtie pergament și țieneți circa 40-45 minute. Apoi, descoperiți și amestecați ușor și  cu atenție și coaceți  încă 20-30 de minute. Amestecați doar dacă mai este necesar. Reglați temperatura cuptorului în funcție de nevoie. Între timp, pregătiți sosul cu iaurt-feta (opțional). Amestecați iaurtul, feta sfărâmată, laptele și oul într-un bol și dați apoi deoparte. Verificați-vă legumele, în special cartofii și morcovii. Dacă sunt moi este bine înseamnă ca s-au făcut , dacă nu ,  dați alte 15 minute și verificați din nou. Când legumele sunt destul de moi după placul, presărați sosul de iaurt-feta și coaceți încă 5-10 minute, până capătă culoare.

Serviți preparatul cald sau la temperatura camerei.



 Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere