vineri, 18 aprilie 2025

Μαγειρίτσα παραδοσιακή-Mageirítsa paradosiakí -Supă tradițională grecească de Paști Mageirítsa

Mageirítsa paradosiakí
Καλό Πάσχα !!!

Ingrediente pentru 4 porții: 1 ficat de la un miel tânăr (fiert în 2 pahare de apa fierbinte), 1 ciolan de miel, câteva mațe de miel, 1/4 cană ulei de măsline,  2 cepe albe,  10 fire  ceapă verde- tocată, 1 salată verde tocată grosier, 1 buchet mărar creț- tocat iar cozile legate buchet, 2 cești supă de carne (sau apă), 1/3 cană orez., ulei de măsline cât este necesar/ Pentru sosul de ou și lămâie:  2 ouă,  sucul și coaja rasă de la o lămâie bio,  sare marină neiodată și piper, puțin mărar tocat. Dacă doriți, adăugați 1/2 cub de legume/ Pentru decor: puțin mărar creț tocat, piper sau boia dulce

 


Mod de preparare: Prima noastră sarcină este să spălăm bine intestinele și ficatul. Spălați foarte bine mașele sub jet de apă. Întoarceți-le și spălați-le din nou. Următorul pas este să le întoarceți pe dos, cu un băț sau un pai de lemn.Treceți-l, până la capăt, întoarceți-vă și repetați. Albiți apoi bine mațele în apă clocotită timp de 10 minute după care aruncați apa. Spălați bine și ficatul și lăsați-l un pic în apă rece. Tăiați apoi ficatul în bucăți foarte mici. La fel și mațele. Încingeți uleiul de masline într-o oală cuprinzătoare și înăbușiți ceapa uscată tocată și părțile albe de la ceapa verde. Păstrați frunzele de ceapă verde pentru mai târziu. Se adaugă ficatul tocat și intestinele tocate. Prăjiți-le timp de 10 minute, amestecând regulat. Adăugați apă clocotită sau bulion de carne până când ingredientele sunt acoperite. Adăgați și ciolanul. Când gătiți magiritsa, puteți folosi bulion din carne fiartă,  sau apă. Fierbeți, acoperit, timp de 15-20 de minute pentru a se înmuia toate ingredientele. Legați apoi tulpinile groase de mărar într-un pachet cu sfoară de bucătărie și puneți-le și pe ele înăuntru. Adăugați salata verde tocată grosier, frunzele de ceapă verde tocate pe care le-am rezervat la început și puțin orez. Adăugați sare și piper și fierbeți în continuare încă aproximativ 15 minute până când orezul este fiert. După, adăugați mărarul tocat și verificați sarea, piperul și lichidul. Adăugați bulion sau puțină apă fierbinte, după dorință, dacă doriți o supă mai subțire.

Pentru sosul de ou si lamaie: Separați albușurile de gălbenușuri. Intr-un castron, bateți albusurile spumă cu un tel până devin o bezea moale. Adaugați gălbenușurile unul câte unul și  bateți până devine o cremă groasă de ou-lămâie. 

Opriți focul pentru a opri fierberea. Scoateți mănunchiul de tulpini de mărar. Luați două linguri de bulion din zeamă și treptat, amestecând mereu cu telul, diluați sosul de ou-lămâie .Adaugați apoi  sucul de lamaie puțin câte puțin, bătând amestecul de ou-lamaie cu un tel. Agitați oala cu mâinile, astfel încât să ajungă peste tot și amestecați usor  cu lingura.

Porniți aragazul din nou la setarea cea mai scăzută și lăsați să se gătească timp de 1 minut, dar fără a o aduce la fierbere sau a fierbe. Doar cât să înceapă să se aburească de la temperatură. Orice spumă care se formează din amestecul de ou și lămâie la suprafață dispare în câteva minute. Opriți focul și lăsați oala să stea, acoperită, timp de 10 minute.

Serviți  cu un plus de mărar dacă doriți și mult piper proaspăt măcinat

Dacă doriți să o reîncălziți mai târziu, adăugați de la început o linguriță de făină de porumb în amestecul de ouă și lămâie. Acest lucru va ajuta să împiedice supa clasică de ouă și lămâie să nu se destrame atunci când reîncălziți mâncarea după câteva ore.

Spor la treabă și poftă bună!

Καλό Πάσχα !!!

 

 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere