În Grecia, există multe magazine de souvlaki și gyro în toată țara și în aproape fiecare colț. Apoi există taverne, restaurante mici specializate în carne la grătar care pe lângă souvlaki și gyro, servesc și cotlete de porc, biftekia, cârnați, cotlete de miel, friptură de miel întreg la proțap/rotisor, kokoretsi și kontosouvli. Kontosouvli este o altă ofertă de carne la rotisor în care bucăți mari de carne de porc sunt marinate, apoi fripte lent peste o cărbune deschisă pe rotisor. Dincolo de necesitatea unei rotirii lente pentru a prepara, ingredientele necesare sunt și accesibile pentru majoritatea, ușor de preparat, iar rezultatul final este carne de porc suculentă, care este tăiată prin radere de pe corpul principal și servită oaspeților până când este gata. Carnea exterioară este gătită, ușor crocantă. Continuați să gătiți până când noul strat exterior este bine gătit și mai tăiați câteva felii! Aceasta este o variantă de făcut în curte, o ofertă pentru o petrecere și aș recomanda să o serviți alături de alte cărnuri (căci întregul Kontosouvli nu este gata imediat).
Există puțină pregătire necesară, în afară de a tăia carnea și a pregăti marinada. E de preferat o carne cu grăsime deoarece aceasta se topește pe măsură ce carnea se frige... lăsându-vă cu carne fragedă și suculentă pentru mai târziu.
Marinada pentru Kontosouvli este cu ceapă rasă (un excelent agent de fragezire a carnii), niște usturoi, vin roșu, boia dulce și sare marină neiodată plus piper. Asta e tot! Bucățile de carne se pun în marinadă și se lasă la frigider peste noapte, până când ești gata să-ți aprinzi rotisorul cu gaz/cărbune.
Ingrediente pentru o petrecere de aproximativ 6 persoane: aproximativ 2.5 kg. carne grasă (ceafă de porc), 1 ceapă dată pe răzătoare, 2-3 căței mari de usturoi-tocați, 1 lingură de boia dulce, 2 lingurițe oregano uscat, 1/2 cană vin alb sec, 2 lingurițe piper măcinat, 3 lingurițe de sare marină neiodată+ extra- pentru condimentarea finală
Mod de preparare: Într-un castron mare, adăugați ceapa rasă, usturoiul, boia de ardei, oregano, vinul, sarea și piperul și amestecați pentru a se amesteca. Acum tăiați carnea în bucăți mari, cam de dimensiunea palmei și puneți-o în marinadă și amestecați până când este bine acoperită. Acoperiți și puneți la frigider peste noapte. A doua zi, pregătiți-vă rotisorul. Dacă utilizați unul pe cărbune, încercați să aveți o căldură medie (cât să numărați până la 7 când vă puneți mâinile peste jar). Dacă utilizați un grătar cu gaz, scoateți grătarele și puneți o tavă cu apă sub locul unde va funcționa rotisorul. Tava de picurare cu apă vă va menține grătarul curat. Scoateți carnea de porc marinată din frigider și lăsați-o să revină la temperatura camerei. Puneți carnea apoi pe tija rotisorul și fixați-o la fiecare capăt și asigurați-vă că grătarul dvs. are o căldură ok. Asezonați carnea cu puțină sare de mare grunjoasă și puneți Kontosouvli-ul la căldură. Teoretic după aproximativ o oră, veți începe să tăiați o parte din stratul exterior de carne. Continuați să tăiați carnea în timp ce Kontosouvli se gătește, stoarceți puțin suc de lămâie pe carne și stropiți cu oregano uscat. Serviți cu pâine bună și vin roșu/alb gerecesc.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere