vineri, 29 noiembrie 2024

Polpo alla Luciana (Carcatiță în stil Luciana)

Polpo alla Luciana (Carcatiță în stil Luciana) este un preparat tradițional napolitan în care caracatița este gătită lent într-un sos aromat de roșii, fiind o rețetă tipică regională, care își ia numele de la satul pescăresc Santa Lucia de lângă Napoli, sat pescăresc specializat în pescuitul caracatiței. Locuitorii zonei, așa-numiții „luciani” obișnuiau să-l gătească lent în sosu de roșii,  ca să o facă fragedă și suculentă. Sosul aromat cu usturoi, măsline și capere, de altfel, este excelent nu doar pentru a face această reșetă dar și pentru asezonarea pastelor, ca în rețeta de spaghetti alla luciana! Locuitorii zonei, așa-numiții „luciani”sunt un popor aparte, în cadrul altui popor. Locuitorii din Santa Lucia, de fapt, au fost mereu dornici să-și sublinieze identitatea puternică, subliniind diferențele cu napolitanii. De exemplu, ei au simțit că sunt cei mai buni navigatori, care trăiau numai pe mare și pentru mare. Dar de acolo au venit pe lângă cei mai  experți marinari și cei mai buni vânzători de pește, ca să nu mai vorbim de cei mai bine aprovizionați cu stridii dar și cei mai pricepuți vânzători ambulanți de caracatiță, creveți și scoici.

 

Ingrediente: Caracatiță cam de 1 kg. curățată, 1 ½ cană -360 ml.- de roșii în suc propriu, 300 gr. roșii chery, 2 căței tocati de usturoi, ½ cană-100 gr.-măsline negre, 30 gr. Capere desărate, 3 linguri-45 ml.-ulei de măsline extravirgin, o legătură pătrunjel creț tocat, sare marină neiodată și piper după gust.


Mod de preparare: 1. Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și se călește ușor usturoiul. 2. Adăugați caracatița, roșiile în suc propriu, măslinele și caperele. Condimentați cu sare și piper. 3. Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 45 minute ca să  dea în clocot  până când se înmoaie. Adăugați acum și roșiile chery. După acest timp, verificați cu o furculiță dacă a început să se înmoaie  și continuați să gătiți la flacără medie spre mică, timp de încă 30-40 minute sau până se face caracatița, având grijă permanent să nu supragătiți..4. Ornați la servire cu pătrunjel și  serviți fierbinte.

Preparatul poate fi păstrat la frigider timp de 2 zile.

Dacă vă place să fie mai picant, puteți adăuga 1-2 ardei iuți proaspeți împreună cu usturoiul. 

Tradițional la acest preparat se folosește o caraatiță întreagă dar puteți folosi dacă nu aveți una doar tentaculele.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

Apolloni la luciana este o rețetă tipică Campania care își ia numele din satul pescăresc Santa Lucia, lângă Napoli: specializat în pescuitul polpoveracității de caracatiță, așa-numiții „Lucyani” obișnuiau să-l gătească ușor în sosul de roșii pentru a-l face fraged și suculent. Sosul aromatizat cu usturoi, măsline și capere, mai mult decât atât, este excelent nu numai pentru a face pantoful, ci și pentru pastele de condimentare, ca în rețeta de spaghetti alla luciana! Secretul acestei rețete simple constă în aceeași apă ca și caracatița care este eliberată în timpul gătitului, făcând astfel inutilă adăugarea de lichide suplimentare. Ideal pentru a vă pregăti chiar și cu polipete sau moscardini, Apollo alla luciana este un al doilea curs delicios, care poate fi transformat, de asemenea, într-un aperitiv irezistibil de fructe de mare pentru a fi servit pe crotone de pâine!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere