Ingrediente : 2 bucăți de piept de pui tăiați în jumătate, 2 linguri ulei de măsline de prăjit și 50 gr. unt (combinarea uleiului de măsline cu untul adaugă o aromă bogată sosului și previne arderea untului, deoarece uleiul are un punct de fum mai mare), 400 gr. ciuperci champignon albe și brune sau mix de hribi și gălbiori (dau profunzime și savoare sosului cremos, 3-4 fire de ceapă verde ( sau o ceapă albă medie), 2-3 fire usturoi verde (sau 3-4 căței de usturoi) - acestea vor adaugă o aromă grozavă. sos de vin Marsala – este format din vin marsala sec ( niciodată dulce) 150 ml., stock de pui 50 ml. și smântână dulce pentru frișcă 30%-200 ml, pătrunjel tocat fin, sare marină neiodată, piper negru proaspăt măcinat, un pic de nucșoară rasă proaspăt, un pic de coriandru pisat, puțină făină pentru tăvălit carnea.
Dacă doriți să o faceți fără vin dar nu vă recomand, puteți utiliza mai mult stock de pui, dar profilul de aromă nu va fi chiar același.
Mod de preparare: Tăiați ambii piepți de pui în jumătate pe lungime pentru a face 4 cotlete egale. Tăierea puiului la grosimi egale asigură că acestea vor fi gătite uniform.
Sfaturi profesioniste: pentru a testa starea de gătit și pentru a preveni supragătirea, utilizați un termometru cu citire instantanee și gătiți doar până când pieptul de pui a atins o temperatură internă sigură de 75 gr. C. Când gătiți cu vin, aciditatea și alcoolul combinate cu smântână pot face ca sosul să se aglomereze sau să se separe. Evitați să folosiți o smântână mai pițin grasă care nu se comportă bine cu vinul și se pot coagula. Deasemenea smântâna mai veche se poate coagula mai usor. Amestecați sosul în timp ce adăugați încet smântâna. Păstrați sosul la fiert după ce ați adăugat smântâna și evitați fierberea rapidă. Răbdarea este importantă - nu De depozitat – Odată ce este pregătit, lăsați-l să se răcească la temperatura camerei, apoi acoperiți și lăsați-l la frigider. Puiul gătit trebuie păstrat la frigider timp de 3 până la 4 zile. Reîncălzirea – ca regulă generală, ar trebui făcută folosind aceeași metodă în care a fost gătit preparatul. Transferați puiul într-o tigaie și reîncălziți-l pe plită la foc mic până se încălzește. Nu fierbeți deoarece puiul se va găti prea mult și sosul se poate separa.
Mod de preparare: Curățați și tăiați ceapa, usturoiul și verdeața. Le tocați. Curățați ciupercile după care le feliați și le dați apoi deoparte. După ce tăiați pe din două piepții de pui, îi asezonați cu sare și piper, pe ambele părți. Într-o tigaie largă încingeți 2-3 linguri de ulei și untul, după care adăugați ciupercile feliate și le sotați fără a le arde 5-6 minute sau cât este necesar, la foc mare, amestecând constant cu o spatulă. La început o să lase zeamă, după care vor începe să se rumenească. Când sunt aproape gata presărați-le cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Când sunt gata, luați tigaia de pe foc și transferați ciupercile pe o farfurie. După ciuperci, urmează rumenirea bucăților de pui. Tăvăliți carnea de pui, pe ambele părți în făină, scuturați excesul, după care puneți-le în tigaia pusă din nou pe foc mediu, cu pielea în jos, fără să mai adăugați ulei, de cât la nevoie, deoarece grăsimea din piele va începe să se topească și să se scurgă în tigaie. Întoarceți pe toate părțile bucățile de carne până se fac integral aproximativ în 8-10 minute sau cât este necesar în funcție de carne (atenție dar la foc mic, spre mediu). Ar fi frumos să reușiți ca pielea să se rumenească frumos devenind crocantă. Când carnea este frumos rumenită o scoateți din tigaie și o așezați peste ciupercile din farfurie. Așezați tigaia înapoi pe aragaz (foc mediu) și adăugați untul, ceapa, usturoiul și asezonați cu sare și piper, după care înăbușiți 3-4 minute. Adăgați apoi vinul Marsala cu atenție deoarece tigaia fiind fierbinte reacția este violentă, fiindcă se evaporă alcoolul lăsând în urmă aromele vinului. Deoarece adăugarea vinului alcolizat va înmuia toate micile fragmente lipite de fundul și pereții tigăii reduceți focul la minim și am amestecați bine în tigaie cu o spatulă, luând toate micile bucățele rumenite de pe pereții acesteia. După vreo 5 minute de fierbere la foc mic turnați smântână dulce pentru frișcă și măriți focul la mediu. Lăsați să clocotească încet vreo 2 minute, până se lega frumos sosul din tigaie. Asezonați dacă este nevoie cu sare și piper. Adugați acum și un pic de nucșoară rasă proaspăt, un pic de coriandru pisat. Puneți în sos bucățile de carne (cu pielea în sus) și ciupercile rumenite, cu tot cu sucurile acumulate în farfurie, cu grijă să nu puneși sos peste pielea rumenită și crocantă pentru a nu o înmuia. Mai lăsați la clocotit vreo 5 minute, la foc mic. Stingeți focul. lăsați pe aragaz câteva minute pentru ca toate aromele să se interpătrundă, după care puteți servi cât este cald, imediat după ce-a fost gătit. Alături puteți avea niște piure cremos de cartofi sau chiar paste sau sparanghel prăjit sau cartofii natur. Înainte de servire mai presărați de decor niște pătrunjel tocat.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere