vineri, 24 decembrie 2021

Παξιμάδια πορτοκαλιού-Paximádia portokalioú-Biscuiți cu portocale și ulei de măsline

O metodă populară de a extinde durata de viață a pâinii proaspete este coacerea feliilor de pâine când dau semn că s-au învechit . Nomazii, pescarii, sau oricine plecat de acasă și fără mijloace de a obține pâine proaspătă, ar putea folosi feliile de pâine uscată, coapte a doua oară, rehidratându-le (deseori acest lucru se face  cu vin în Grecia) și în acest fel să aibă o masă sau o gustare sățioasă. În Grecia încă se mai face acest lucru rezultând aceste  paximádia (παξιμάδια).  În Creta se numesc dácos (ντάκος). Servite în cea mai mare parte ca aperitiv, paximádia sunt adesea acoperite cu roșii și feta tocate fin sau zdrobite în salate pentru gust și textură. Acaestă rețetă de  paximadia dulce, făcută din aluat ușor îndulcit, cu ulei de măsline și coajă de citrice bio, este o variantă vegană asemănătoare biscotti-ului italian. Este un fursec sănătos pentru cafeaua de dimineață dar și pentru înmuierea lor de către copii în lapte! Făcute cu ulei de măsline și presărate cu susan ne  bucură  în toate anotimpurile putând fi luate cu ușurință și ca gustare pentru  serviciu dar și de cei mici la școală. Ele rezistă mult timp dacă sunt depozitate corespunzător pentru cel puțin 30 zile.


Ingrediente:
120 ml. ulei de măsline, 110 gr. zahăr, 120 ml. suc de portocale, 1/2 linguriță sare marină neiodată, coaja rasă de la o portocală bio, un picuț de esență de vanilie de gust, 450 gr. făină, un picuț de sifon sau apă minerală,
1 linguriță de scorțișoară praf, 1/2 linguriță de cuisoare praf, 1-2 linguri cu stafide (blonde sau negre), 150 gr. susan pentru decorare.

Mod de preparare: Într-un bol mare se adaugă uleiul de măsline, sucul de portocale, zahărul, coaja de portocală, sarea, vanilia și sifonul și se amestecă cu un tel până se omogenizează. Adăugați cuișoarele și praful de scorțișoară și stafidele după care adăugați treptat făina în amestecul acest amestec și amestecați până se încorporează făina și se formează un aluat elastic. Se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Scoateți aluatul din frigider,  împărtiți-l în două și  modelați-l în două suluri.    Spalați după care scurgeți bine semințele de susan și pudrați cu ele  suprafața de lucru. Rulați pe aceasta, cele două suluri, presând bine ca să se  acopere exteriorul cu susan. Transferati apoi în tava de lucru și  coaceți-i în cuptorul preîncălzit la 180 gr.C,  pentru aproximativ 25 de minute, sau până s-au copt (să fie moi, dar copți în centru).    Scoateți tava din cuptor, lăsați-o 5 minute la rece și tăiați (cu un cuțit de paine zimtat) fiecare sul în bucățele de 1 - 1,5 cm grosime. Așezați-le în tavă  si coaceți-le la 180 gr.C încă 15-20 de minute (sau pânâ sunt prajite). Când le veți scoate din cuptor, vor fi încă moi, așa că le veți lăsa să se răcească complet pe un suport. Când s-au răcit definitiv, le depozitați într-un recipient ermetic, o cutie de metal etc..

 

Spor la treabă și poftă bună!



 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere