luni, 12 iulie 2021

Γεμιστά-Gemista - Legume umplute în stil grecesc cu orez

Gemista, adică legume umplute cu orez, este un fel de mâncare tradițional vegetarian grecesc. De obicei se face cu roșii și ardei. Dar putem foosi și  alte legume cum ar fi dovleceii, vinetele sau chiar ceapa. Aceste legume umplute sunt coapte la cuptor împreună cu cartofi și cu mult ulei de măsline grecesc  extra virgin



de calitate. Este un fel de mâncare ușor, aromat, făcut doar cu ingrediente proaspete. În versiunea clasică a acestui preparat, umplutura se face folosind orez, legume proaspete rase și tocate și multe ierburi. Putem să adăugăm în compoziție și semințe
de pin sau/și stafide. În unele părți din Grecia se folosește la umplutură și carne tocată.pe scurt pentru varianta clasică amestecați orezul crud ( poate ar fi bine să folosiți din acela prefiert), împreună cu miezul  roșiilor, un pic de dovlecel și morcov ras, usturoi și ceapă tocate mărunt, ardei gras verde tocat mărunt, frunze de mentă proaspete, de salvie, pătrunjel și mărar, toate tocate fin și bineînțeles ulei de măsline. Unii se întreabă cu cât să umplem legumele. Răspunsul ar fi  pentru această întrebare  să adăugați aproximativ1 lingură de orez pentru fiecare legumă de dimensiuni medii de umplut atunci când pregătiți umplutura și 1.1/2 lingură de orez pentru fiecare legumă mai mare. Aceasta deoarece orezul va tinde să-și dubleze  dimensiunea atunci când se va găti și bineînțeles că nu doriți să înghesuiți legumele. Dacă v-am încurcat va repet mai pe larg.  După ce ați adăugat toate ingredientele pentru umplutură în tigaia adâncă pentru amestec, veți adăuga orezul, reținând că pentru fiecare legumă de dimensiuni medii veți avea nevoie de 1 lingură de orez. În timp ce pentru fiecare legumă de dimensiuni mari (o vânătă de exemplu sau o roșie mare) veți avea nevoie de 1.1/2 lingură de orez. În acest fel, umplutura este întotdeauna suficientă pentru a umple fiecare legumă.


Cum să gătești Gemista. Gemista durează aproximativ 1-1.1/2 oră pentru a se găti la cuptor ( depinde bineînteles de cuptor). Un lucru pe care va trebui să-l aveți în vedere este să nu  lăsați neacoperit vasul în care coaceceți ca să ne se ardă pe deasupra. Practic legumele nu durează mult timp pentru a se găti, contrar umpluturii care necesită timp. Deci, pentru a preveni arderea legumelor până când se face umplutura, acoperiți vasul cu hârtie de copt peste care puneți folie de aluminiu ( după ce legumele au prins culoarea dorită peste tot (de obicei după primele 15/20 de minute de coacere). Acest lucru va împiedica arderea legumelor, și în același timp se creează abur pentru umplutura ca să se gătească bine.



Ingrediente pentru umplere: pulpa pe care o scoateși din roșile de umplere, 1 ardei gras verde tocat mărunt,  3 căței de usturoi tocați,    2 cepe albe tocate, 1 dovlecel mic ras, 1 morcov ras,  6-8 frunze de mentă proaspete tocate mărunt, mărar+pătrunjel+salvie+maghiran (toate proaspete. cantitați după preferințe) tocate mărunt, câte1 saau 2 linguri rase de orez în funcție de mărimea legumelor de umplut, 4 linguri de ulei de măsline, sare marină neiodată și piper după gust, o lingura cu miere de cimbru, 2 linguri pastă de tomate, 2 lingurițe cu semințe de pin.

Ingrediente pentru legumele de umplut: 4 roșii de dimensiuni medii, 3 ardei grași verzi de dimensiuni medii, 2 dovlecei de dimensiuni medii, 2 vinete de dimensiuni medii, 5 cartofi de dimensiuni medii curățați și tăiați în bucăți, ulei de măsline extravirgin,  sare și  piper după preferințe.

 În plus pentru lichidul de fierbere a legumelor, o sticlă de suc de roșii îndoi t cu apă.

Pentru servit, Feta, iaurt grecesc și pâine cu măsline.  

Mod de preparare pentru umplutură: Înăbușiți ușor ceapa și usturoiul adăugând și mierea iar apoi pasta de tomate și amestecați bine. Apoi adăugați ardeiul, morcovul și dovlecelul și continuați amestecarea până se înăbușe toate ingredientele. Adăugați acum semințele de pin după care pulpa roșiilor, zdrobită în prealabil în mâini. Lasați să scadă, condimentați cu sare și piper adăgați verdeața și apoi orezul. Mai amestecați un pic să se deschidă orezul (în cazul în care nu folositi prefiert) după care adăugași apă cât cuprinde dar nu prea multă și lăsați la foc mic sa se gătească. In cazul în care este necesar adăugați apă. Când orezul este gata făcut, luați de pe foc și dați deoparte.

Mod de preparare pentru legumele umplute: Preîncălziți cuptorul la 230 ° C. Tăiați capetele dovleceilor și ardeilor. Tăiați partea de sus a fiecărei legum. Cu o lingură ascuțită scobiți interiorrul  roșilor și puneți deoparte.  Îndepărtați semințele și membranele albe de la ardei, lăsând interiorul curat.  Folosind o linguriță  sau un cuțit ascuțit, îndepărtați cea mai mare parte a miezului din dovlecei și din vinete și dați-o de o parte. Lăsați  peretele gros de aproximativ 1-2 cm. Așezați toate legumele într-un vas mare uns cu ulei de măsline, lăsând suficient spațiu în jurul lor pentru a plasa cartofii.  Folosind o lingură, umpleți fiecare legumă complet și așezați capacele provenite de la tăiere. Adăugați cartofii ( prăjiți pe jumătate în prealabil) în jurul legumelor pentru a le ține să nu se miște. Adăugați sucul de roșii amestecat cu apă cât sa acopere până la jumătate legumele. Condimentați legumele și cartofii cu sare și piper. Dați la cuptor așa cum am prezentat mai sus. Gatiti aproximativ 1 ora-1.1/2 sau până se gătește bine și interiorul și exteriorul. După primele 20-25 de minute de coacere, acoperiți vasul cu hârtie de copt peste care puneți folie de aluminiu pentru a preveni arderea legumelor deasupra. Când este gata  serviți bucată mare de brânză feta și cu niște iaurt grecesc.

 

Spor la treabă și poftă bună

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere