luni, 19 octombrie 2020

Μακαρόνι του Φούρνου με Βεγεταβλε -akaróni tou Foúrnou me Vegetavle - Pastitsio/Pasta la cuptor cu legume - Pastisio



 

În Cipru, se numește "Macaroni tou Fournoy (Paste la cuptor)" în Grecia se numesc Pastitsio, nume preluat  din italianescu preparat Pasticcio ( o plăcintă mare, sărată care poate conține carne sau pește sau paste). Cum a ajuns în Grecia și Cipru ? Nu se stie. Probabil că venețienii  îl aduc grecilor? Ei îl numesc lasagne în stil grec / cipriot. Grecilor le place însă să  facă cu carne de miel sau carne de vită iar ciprioții preferă carnea tocată de porc, ambele variante având un gust bun. Pastitsio este un preparat pentru o masă de familie foarte popular și un fel de mâncare esențial mai ales în timpul sărbătorilor, dar deoarece consumă mult timp și multă tigăi care presupun  multă curîțenie după,se face de obicei la ocazii speciale. Este un fel de mâncare foarte iubit și popular pentru tineri și bătrâni. Astăzi însă voi prezenta o variantă fără carne doar cu vegetale. Sper să vă placă.


Ingrediente: 350 gr. paste  bucatini sau penne rigate, 4 cepe albe tăiate mărunt,  o legătură ceapă verde, 3-4 căței de usturoi mărunțiți, un dovlecel mai micuț dat pe răzătoarea mică, 1/2 pungă de spanac congelat ( cam 150-200 gr.), 3+1 ouă, 1 borcan cu ciuperci tăiate (din cel de 330 gr.), 1/2 litru suc de roșii, 200 gr. roșii chery, 1 borcan mare (500 gr. iaurt grecesc de 10%, 1 lingură smântână cu peste 30 % grăsime, o nucșoară rasă, 100 gr. unt nesărat, ulei de măsline extravirgin, sare și piper după gust, 1 linguriță pastă de tomate, 1 linguriță miere de cimbru, ceva oregano+busuioc+cimbru, o linguriță amidon de porumb, 150 gr. kefalotiri ras..

Mod de preparare: Într-o tigaie adâncă cuprinzătoare încălziți uleiul de măsline și untul după care începeți înăbușirea cepei, usturoiului


(adăugând mai întâi mierea după care pasta de tomate). Adăugați ciupercile și mai înăbușiți un pic după care adăugați ceapa verde tăiată mărunt, roșiile și apoi sucul de roșii. Lăsați să fiarbă cam 10 minute ( adăugați apă călduță dacă scade prea mult. Condimentați cu sare și piper și restul ierburilor. În acest timp fierbeți în apă cu sare și ulei pastele conform indicațiilor de pe ambalaj (mai puțin 2 minute).În timpul fierberii, adăugați spanacul și dovlecelul ras și scurs foarte bine. Când s-a terminat fierberea, scurgeți printr-o sită. Într-o tavă de copt mare, ungeți fundul cu ulei de măsline și adăugați pastele, bateți un ou și turnați-l pe deasupra, după care amestecați usor. Adăugați și sosul de roșii și o lingură de kefalotiri și iar amestecați. Neteziți frumos. În loc de sos bechamel, cum se face în zilele noastre ( la musaka, pastisio etc), am preferat varianta de dinainte mult mai veche. Bateți într-un castron cele trei ouă, adăugați iaurtul, smântână, o lingură de kefalotiri ras, nucșoara și amidonul, după care amestecați foarte bine. Dacă vi se pare prea gros sosul acesta, puteți să-l mai subțiați cu ceva iaurt slab. Întindeți acest sos pe deasupra pastelor, adăugați și restul de kefalotiri ras și dați la cuptor până se rumenește frumos pe deasupra.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere