În Cipru, se numește "Macaroni tou Fournoy (Paste la cuptor)" în Grecia se numesc Pastitsio, nume preluat din italianescu preparat Pasticcio ( o plăcintă mare, sărată care poate conține carne sau pește sau paste). Cum a ajuns în Grecia și Cipru ? Nu se stie. Probabil că venețienii îl aduc grecilor? Ei îl numesc lasagne în stil grec / cipriot. Grecilor le place însă să facă cu carne de miel sau carne de vită iar ciprioții preferă carnea tocată de porc, ambele variante având un gust bun. Pastitsio este un preparat pentru o masă de familie foarte popular și un fel de mâncare esențial mai ales în timpul sărbătorilor, dar deoarece consumă mult timp și multă tigăi care presupun multă curîțenie după,se face de obicei la ocazii speciale. Este un fel de mâncare foarte iubit și popular pentru tineri și bătrâni. Astăzi însă voi prezenta o variantă fără carne doar cu vegetale. Sper să vă placă.
Ingrediente: 350 gr. paste bucatini sau penne rigate, 4 cepe albe tăiate mărunt, o legătură ceapă verde, 3-4 căței de usturoi mărunțiți, un dovlecel mai micuț dat pe răzătoarea mică, 1/2 pungă de spanac congelat ( cam 150-200 gr.), 3+1 ouă, 1 borcan cu ciuperci tăiate (din cel de 330 gr.), 1/2 litru suc de roșii, 200 gr. roșii chery, 1 borcan mare (500 gr. iaurt grecesc de 10%, 1 lingură smântână cu peste 30 % grăsime, o nucșoară rasă, 100 gr. unt nesărat, ulei de măsline extravirgin, sare și piper după gust, 1 linguriță pastă de tomate, 1 linguriță miere de cimbru, ceva oregano+busuioc+cimbru, o linguriță amidon de porumb, 150 gr. kefalotiri ras..
Mod de preparare: Într-o tigaie adâncă cuprinzătoare încălziți uleiul de măsline și untul după care începeți înăbușirea cepei, usturoiului
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere