joi, 26 decembrie 2019

Salata Caesar si Salata Aviator


M-am hotărât să scriu și de această salată deoarece în majoritatea restaurantelor nu  prea se cunoaște rețeta originară și se fac tot felul de adaptări care mai de care nepotrivite. Apariția acestei salate este atribuită lui Caesar-Cezare Cardini, emigrant italian, născut lângă Lago Maggiore, Italia, în 1896 și  care a operat împreună cu fratele său restaurante în Mexic-Tijuana pentru a evita restricțiile prohibiție dar și în  Statele Unite. Fiica sa Rosa  povestea că tatăl ei a inventat salată în restaurantul său  de la Hotel Cesar- Tijuana, când la o sărbătoare de 4 iulie în 1924, epuizase proviziile bucătăriei, descurcându-se cu ceea ce mai avea disponibil. Legendă sau adevăr ? Cine știe? La fel se povestește că tot acolo s-a inventat și vasul în care se pregătește această salată. Julia Child în cartea ei povestește că pe când avea 12 ani a fost cu părinții la Tijuana la acest restaurant și l-a văzut
 pe Caesare Cardini apărând lângă masă la un gheridon, cu un castron mare de lemn în care pregătea salata, folosind mult usturoi, gălbenuș de ou  ușor fiert, crutoane, frunze de salată romaine,   parmezan ras felii, ulei de măsline, oțet, muștar, sos Worcestershire și mult piper măcinat. Potrivit lui Rosa Cardini, salata Cezar originară (spre deosebire de salata Aviator a fratelui său Alex)  nu conținea fileuri de anșoa; ușoara aromă de anșoa provenind din sosul Worcestershire, Cardini însuși opunându-se folosirii fileurilor de anșoa în salata sa. Deși rețeta originară nu conține fileuri de anșoa, astăzi toată lumea folosește varianta Aviator drept salată Caesar.

Și totuși există mai multe păreri despre apariția acestei salate.

Paul Maggiora,  partener al lui Cardini,  susținea că a făcut prima salată Cezar în 1927 pentru aviatorii americani din San Diego numind-o Salata Aviatorului. Fratele lui Caesare, Alex, a pretindea și el că este cel care dezvoltase salata, în varianta lui așa cum am mai spus folosindu-se fileuri de anșoa.  Livio Santini care lucra în bucătăria lui Caesare a susținut că a făcut salata dintr-o rețetă a mamei sale, chiar în bucătăria restaurantului lui Cardini când avea 18 ani, în 1925, și că Caesar Cardini i-ar fi luat rețeta.

Dar cine mai știe astăzi care este adevărul deci să mergem  la Cezare-Caesar și să avem salata corectă.

Să mergem la Cezar și să avem pe masă salata respectivă casă vedem varianta corectă.


Ingrediente pentru 2 persoane:


4-5 frunze de salată romaine de persoană, 1/4 cană cu ulei de măsline extravirgin + 1 lingură pentru crutoane, 4 +4 ( aceștia pentru crutoane) căței de usturoi presărați cu sare și zdrobiți cu latul cuțitului și presați bine cu furculița pâna se fac pastă, 4-5 felii de baghetă albă mai vechiuță și tăiată felii, câteva picături de sos worcestershire (3-5), zeama de la o lime și puțină coajă rasă , 1 gălbenuș de ou fiert doar câteva secunde (40-50-60), parmezan pentru ras, sare marină neiodată și mult piper negru proaspăt măcinat.



Mode de preparare :

Spălați bine salata. Ungeți feliile cu uleiul de măsline presărati-le cu usturoi și dați-le la copt până la uscare. Fiebeți ori oul întreg și separați gălbenușul ori fierbeți pe apă doar gălbenușul. Acum puteți începe prepararea salatei. Țineți minte că aceasta se prepară la fața locului într-un bol mare în care se pun toate ingredientele. Țineți minte deasemenea că sosul nu se face cu blenderul ci se freacă cu dosul furculiței.
Ordinea este : am pus și frecat un pic gălbenușul, am adăugat usturoiul, 1 praf de sare, continuând anestecarea, uleiul de măsline încet ca la maioneză, picăturile de sos  worcestershire, parmezan ras mărunt,zeama de lămâie, coaja rasă și bineînțeles piperul. Se amestecă uor dar apăsat cu dosul furculiței până se obține consistența mai grosuță. (La varianta Aviator în acest sos se adaugă și fileurile de anșoa câte două de fiecare persoană și se zdrobesc foarte bine). Se adaugă foile de salată și se rostogolesc bine pe toate părțile prin acest sos după care se scot și se așează pe farfuria de servit se ornează cu feliile de pâne pregătite și cu o răzătură-felii de parmezan. Pentru că foile de salată sunt întregi, folosiți-vă mâinile pentru a o mânca.
RESTUL REȚETELOR SUNT DOAR POVEȘTI
Spor la treabă și poftă bună!
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere